Yabancı öğrenciden teminat istenecek

Güncelleme Tarihi:

Yabancı öğrenciden teminat istenecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2011 20:43

Danimarka'da yaz tatiline girmeye hazırlanan parlamentoya Uyum Bakanı Sören Pind tarafından yeni yasa tasarısı sunuldu. Tasarıya göre, AB ülkeleri dışından gelen öğrenciler dil testine tabi tutulacak ve bankaya teminat yatıracaklar.

Haberin Devamı

Eğitim amaçlı Danimarka'ya gelmek isteyen gençler, söz konusu okula başvurur vurmaz hemen bir bankada hesap açacaklar. Daha sonra dil testine tabi tutulacaklar. Okula alınmaları durumunda sıkı bir dil testinden geçirilecek öğrenciler, açtıkları hesaba 1 yıl dokunmamak şartı ile 1 yıllık öğrenci yardımı karşılığı olan 50 bin 400 kron (6 bin 900 Euro) teminat yatıracaklar.

Uyum Bakanı Pind, tasarının tatilden önce parlamentodan geçmesini isterken muhalefet partileri tasarıya karşı çıkarak tatilden önce parlamentodan geçmesinin mümkün olmadığını öne sürdüler. Sosyal Demokrat Parti, bir yasa tasarısının parlamentoda kabul edilebilmesi için parlamentoya sunulduktan sonra aradan en az 30 gün geçmesi gerektiğini hatırlatarak, hükümetin tasarıyı mutlaka parlamentodan geçirmek istemesi durumunda temmuz ayında meclisi acil toplantıya çağırmak zorunda olduğunu hatırlattı.

AMACIMIZ İŞ AMACIYLA GÖÇÜ ÖNLEMEK
Uyum Bakanı Sörend Pind, yasa tasarısıyla ilgili olarak Hürriyet'e yaptığı açıklamada ”AB ülkeleri dışındaki ülkelerden eğitim amacıyla ülkemize gelen öğrencilere yönelik bir yasa tasarısı hazırladık. Amacımız, ülkemize gerçekten eğitim amacı ile gelinmesini ve topluma katkıda bulunulmasını sağlamak. Bazı yabancı öğrenciler eğitim amacıyla geliyor ama daha sonra eğitimi bırakıp ülkede işçi olarak kalmaya çalışıyorlar. Bunu önlemek istiyoruz. Gerçekten okumak isteyenler dil testine ve teminat yatırmaya ”evet” derler. 1 yıldan az eğitim görecekler aylık 4 bin 200 kron olan eğitim yardımı karşılığı kalacakları ay kadar parayı teminat olarak yatıracaklar. Ancak bazı öğrenciler örneğin, akademik eğitimine devam etmek, yani doktora yapmak için gelecek ve öğrenci masraflarını önceden ödemiş olan öğrenciler bu şartlardan muaf tutulacak” dedi. Aşırı Sağ Danimarka Halk Partisi Sözcüsü Martin Henriksen, eğitim için Danimarka'ya gelecek öğrencilerin en az günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve eğitim alabilecek düzeyde İngilizce bilmesi gerektiğini belirterek ”Ülkemize yararlı olmak isteyenlere eğitim imkanı sağlanacak, yararlı olmak istemeyen yani sadece bizim refah düzenimizden yararlanmak isteyenlere bu imkan tanınmayacak. Kapılarımız sistemimizi kötüye kullanmak isteyenlere kapanacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!