Ya ayakkabı boyardım ya da araba temizlerdim

Güncelleme Tarihi:

Ya ayakkabı boyardım ya da araba temizlerdim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2013 14:23

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Almanya’da anadil eğitimi tartışmalarına değinirken, “Yeteri kadar Almanca bilmeyenannem ve babam benimle evde Almanca konuşsaydı, şimdi ya ayakkabı boyacısıydım ya da araba temizliyordum” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Angela Merkel’in Türkiye ziyareti öncesi Türk basınına konuşan Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, Almanya’da göçmenlerin anadil eğitimine de değindi.

Göçmenlerin evde çocuklarıyla ana dillerinde konuşmasının önemini anlatan Özdemir,

“Almanca’yı iyi konuşamayan ebeveynler çocuklarıyla Almanca konuşursa, o çocuk Almanca’yı çok kötü öğrenir. Eğer annem-babam ben küçükken benimle sırf Almanca konuşsalardı, şu anda sizin karşınızda olmazdım. Herhalde ya araba temizlerdim, ya da ayakkabı boyacısı olurdum” dedi.

KİLİSE ZİYARETİNİN ANLAMI
Özdemir, Başbakan Merkel’in Kapadokya gezisi sırasında kiliseye yapacağı ziyaretin ne anlam taşıdığı sorusunu ise,

“Türkiye’de kala kala 2 bin Rum kalmış. Ruhban okulunun açılmamasını burada kimseye anlatamıyorsunuz. Türkiye o kadar verilmiş vaatlerden sonra hala açmıyor. Nereye takılıyorlar. Eskiden asker deniliyordu. AKP bize kapılar ardında ‘askerden dolayı açamıyoruz’ diyordu. Herhalde asker artık sorun değildir diye düşünüyorum” diye cevapladı.

Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinen Özdemir, Türkiye’nin Mavi Marmara yaklaşımını eleştirerek,

“Devlet ilişkileri provokasyonlara girmemeli. Bu tür maceravari işlerden uzak durmalı ve ciddi olunmalı” dedi.

İsrail’e yaptığı bir geziyi de hatırlatan Özdemir,

“İsrail’de Türkiye kökenli Musevi cemaati var. Orada kendimi Türk okulunda gibi hissettim. Neredeyse hazırola geçiyordum. Atatürk büstü vardı. Eski bir İzmir odasını canlandırmışlar. Tarihi eserler, tekstillerle içlerindeki Ankara Türkiye hasretini görüyorsunuz insanlarda. Dolayısıyla İsrail-Türkiye ilişkilerinin bu noktaya gelmiş olmasına üzülüyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!