Wolfgang Thierse kızdı

Güncelleme Tarihi:

Wolfgang Thierse kızdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2013 13:21

ALMAN Parlamentosu Başkan Yardımcısı Wolfgang Thierse'nin Suebyalılara (Schwaben) dönük eliştirileri tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

40 yılı aşkın süredir Eski Doğu Berlin'in Prenzlauer Berg kesiminde yaşayan Thierse, daha ziyade Baden-Württemberg Eyaleti'nden gelen ve Schwaben (Suebyalı) olarak nitelenin "yerli göçmenlerin“, bölgeye kendi kültürlerini de getirmelerinden yakındı.

Thierse, "Deutschlandfunk“a (Almanya Radyosu) verdiği demecinde, Berlin'de yıllardır "Schrippen“ olarak bilinen küçük ekmeklerin Suebyalıların yaşadığı kesimlerde kullanılan "Wecken“ adı altında satılmaya başlandığını hatırlatırken, Prenzlauer Berg'in çehresini değiştirmeye başlamalarından da yakındı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) politikacı Wolfgang Thierse, Prenzlauer Berg'in güney kesiminde yaşayanların yüzde 90'ına yakınının 1990 yılından sonra yerleşen "yeni göçmenlerden“ oluştuğuna dikkat çekerken, Suebyalıların diğerlerini oradan uzaklatırıcı bir tutum sergilediklerini de söyledi.

Thierse, "Benim Suebya veya Bavyera şivesiyle konuşulmasına hiçbir itirazım yok. Ama ben Berlin'de Berlin şivesiyle konuşulmasını istiyorum“ dedi.

Baden-Württemberg Eyaleti'nin eski Başbakanı Günther Oettinger, "Suebyalılar olmasa Berlin'deki yaşamın kalitesi düşer. Biz Baden-Württemberg olarak her yıl Berlin'e parasal destek veriyoruz“ dedi.

Kendisi de Baden-Württemberg'de doğan ve "Ben Anadolulu bir Suebyalıyım“ diyen Yeşiller'in Eşbaşkanı Cem Özdemir de Thierse'nin yaklaşamına tepki gösterdi. Cem Özdemir, "Berlinliler Thierse gibi davranmayıp bize teşekkür etmeliler“ dedi.

Alman Kamu Hizmetlileri Sendikası (ver-di) Baden-Württemberg Teşkilatı Başkan Yardımcısı Leni Breymaier de "Biz bölgemizdeki göçmenlerin kültürlerinden yarar görüyoruz. Onların mutfağından da. Bizim mutfağımız da Berlin'e zenginlik katar“ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!