Wiesbaden’da 100 yılın konseri

Güncelleme Tarihi:

Wiesbaden’da 100 yılın konseri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2023 13:08

Piyanist kardeşler Ferhan ve Ferzan Önder ile Almanya’da yaşayan genç müzisyenler, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında Hessen’in başkenti Wiesbaden’ın tarihi kültür mekânlarından Kurhaus’da bir konser verdi. Konserde Hessen eyaleti ve kent yönetimi en üst düzeyde temsil edildi.

Haberin Devamı

Çok sayıda Türk ve Türkiye dostu Alman’ın da davetli olduğu konser, Hessen Başbakanı Boris Rhein’ın himayesinde ve Frankfurt Başkonsolosluğu tarafından düzenlendi. Konsere, Hessen’in Avrupa ülkeleriyle ve federal hükümetle ilişkilerinden sorumlu Devlet Bakanı Lucia Puttrich, Hessen milletvekilleri Turgut Yüksel, Yankı Pürsün, Rene Rock, Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar, ev sahibi Wiesbaden Büyükşehir Belediye Başkanı Gert-Uwe Mende, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Nedret Altıntop-Nelson, Wiesbaden-İstanbul Fatih Kardeşlik Derneği Başkanı Thilo Tilemann, Frankfurt Belediyesi Meclis Başkanı Hilime Arslaner ile Hessen, Wiesbaden ve Frankfurt’tan siyasetçiler katıldı. Başbakan Rhein, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için paylaştığı kutlama mesajında, “Türkiye Cumhuriyeti’yle Hessen’i birbirine bağlayan birçok bağ var. Ekonomik ve politik alandaki sıkı ilişkilerimiz sürüyor. Birçok insanımız kişisel olarak da ilişkilerin gelişimine katkıda bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Wiesbaden’da 100 yılın konseri

‘YAŞASIN TÜRK-ALMAN DOSTLUĞU’
Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer de Almanca başladığı, İngilizce ve Türkçeyle sonlandırdığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Türk, Alman ve diğer milletlerin bestecilerin eserlerinin icra edileceği konserimizin de ülkelerimiz ve toplumlarımız arasındaki karşılıklı anlayış ve kültürel değişime önemli bir katkı sunacağına inanıyorum. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, Yaşasın Türk-Alman dostluğu!”

Wiesbaden’da 100 yılın konseri

‘BİZİ ZENGİNLEŞTİRDİNİZ’
Devlet Bakanı Lucia Puttrich de iki ülke arasındaki ilişkilerin barış içinde ve demokratik bir gelecek için geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Cumhuriyet Bayramı’nı ve bu önemli yıl dönümünü birlikte kutlama isteğine çok sevindiklerini belirten Puttrich, konserin Almanya’da yaşayan müzisyenler tarafından icra edilecek olmasını da çok değerli bulduğunu kaydetti. Türkiye’den Almanya’ya iş gücü göçü kapsamında gelen insanlarımızın önemli bir bölümünün Hessen’e yerleştiğini hatırlatan Puttrich, “Birlikte yaşıyoruz. Arkadaş ve komşu olduk. Bizi zenginleştirdiniz” dedi. Belediye Başkanı Gert-Uwe Mende ise İstanbul’un Fatih ilçesiyle Wiesbaden arasındaki ‘kardeş şehir’ ilişkisine değindi. 10 yıl önce başlatılan ‘kardeşliğin’ birçok alanda derinleşerek sürdüğünü belirten Mende, kısa bir süre önce “Wiesbaden-İstanbul Fatih Kardeşliği” derneğiyle birlikte gerçekleştirdikleri ziyaretten çok değerli anılar ve işbirlikleriyle döndüklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Wiesbaden’da 100 yılın konseri

MİSAFİRLERİ BÜYÜLEDİLER
Almanya’nın ikinci büyük kamu televizyon ve radyo kanalı ZDF’in moderatörlerinden Pınar Tanrıkolu’nun sunumunu yaptığı etkinliğin müzikal bölümü muhteşem oldu. Avusturya’da yaşayan piyanist kardeşler Ferzan ve Ferhan Önder, Darmstadt Devlet Orkestrası’nın keman şeflerinden ve Darmstadt Barok Solistleri Topluluğu’nun kurucusu Ethem Emre Tamer’in yönetimindeki genç müzisyenlerden oluşan orkestra eşliğindeki solo konserleriyle misafirleri büyülediler. Benzeri etkinlikler için sık sık bir araya gelen genç müzisyenler Sezen Karakaş (piyano), Irmak Ülke (keman), Gülce Elif Şahin (obua), Arda Deniz Gül (piyano), Kutay Elmalı (kontrabas) ve Utku Asan, Türkiye’den ve tüm dünyadan bestecilerin sevilen eserlerini hem orkestra olarak hem de kendi solo sunumlarıyla icra ettiler. Cumhuriyet’in 100’ncü yılı vesilesiyle özenle hazırlanmış repertuvar, salondaki misafirlerin de eşlik ettiği ‘Gençlik Marşı’ (bestesi Felix Körling, Türkçeye uyarlaması Selim Sırrı Tarcan ve Ali Ulvi Elöve) ile ‘Memleketim’ (Bestesi Mireille Matheiu, Türkçeye uyarlaması Ayten Alpman) ile sonlandı. Geceye katılan tüm müzisyenlerin sevilen eserleri olağanüstü güzel bir biçimde icra etmesi öyle etkili oldu ki, onları ayakta dinleyen misafirlerin alkışları üzerine ‘Memleketim’i üç kez tekrarlamak zorunda kaldılar.

Haberin Devamı

Wiesbaden’da 100 yılın konseri

HÜRRİYET’TEN 100’ÜNCÜ YIL SERGİSİ
Etkinliğin sponsorları arasında yer alan gazetemiz Hürriyet’in ‘Cumhuriyetimiz 100 Yaşında’ sergisi, konserin gerçekleştiği Kurhaus’un salonunda açıldı.

Wiesbaden’da 100 yılın konseri

Hürriyet’in 100’üncü yıl özel eki ve özel gazetesinin de dağıtılmasına vesile olan Türkçe-Almanca sergi, misafirlerin ilgi odaklarından biri oldu. Sergi, Avrupa’daki Türk toplumunun 60 yılı aşan göç sürecinde gerçekleştirdiği Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını, sanat, kültür, siyaset ve spor alanındaki başarılarını Türkçe ve Almanca yansıtan afişlerden oluşuyor.

Haberin Devamı

Wiesbaden’da 100 yılın konseri
Utku Asan

Wiesbaden’da 100 yılın konseri
Ferhan ve Ferzan Önder

Wiesbaden’da 100 yılın konseri
Irmak Ülke, Utku Asan

Wiesbaden’da 100 yılın konseri
Arda Deniz Gül, Utku Asan

Wiesbaden’da 100 yılın konseri
Arda Deniz Gül, Ethem Emre Tamer, Gülce Elif Şahin, Irmak Ülke, Kutay Elmalı

Wiesbaden’da 100 yılın konseri
Gert-Uwe Mende

Wiesbaden’da 100 yılın konseri
Devlet Bakanı Lucia Puttrich

Wiesbaden’da 100 yılın konseri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!