"W" YÜZÜNDEN KİMLİK YOK

Güncelleme Tarihi:

W YÜZÜNDEN KİMLİK YOK
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2010 17:52

Almanya'da Mehmet Naycı, "W" ile "V"yi karıştırınca, Alman nüfus memuru oğlunun ismini "Baver" yerine "Bawer" yazdı. Naycı, bu yüzden 8 yıldır oğluna Türk kimliği çıkartamıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Hagen kentinde oturan Muşlu Mehmet Naycı, 8 yıldan beri oğluna kimlik almak için uğraş veriyor. Oğlu doğduğunda Alman mercilerindeki doğum belgesinde "Bawer" adını yazdıran Mehmet Naycı, Türk pasaportu almak için başvurduğu Essen Konsolosluğu'nda çıkmaza girdi.


Konsolosluk yetkilisi Türkçe'de "W" harfi olmadığı için nüfusa kayıt yapamayacaklarını bunun için Alman nüfus dairesindeki doğum belgesindeki ismin “Baver” olarak değiştirilesini istedi. Alman Nüfus Dairesi'ndeki yetkilisi ise ismin kağıt üzerinde değiştirilmesi için babanın üç bin Euro yatırıp mahkemeye başvurması gerektiğini söylüyor.


Almanca kurbanı oldu


İşsiz olduğunu ve sosyal yardım ile geçindiğini belirten iki çocuk babası Naycı, yaşadığı Aziz Nesin'lik olayı şöyle dile getirdi:

Haberin Devamı

“Türkiye'de askerliğimi yaptıktan sonra 1987 yılında Almanya'ya iltica ettim. Daha sonra eşimi ve büyük oğlumu getirdim. Bir süre sonra burada küçük oğlum dünyaya geldi. Alman Nüfus Dairesi'nde kayıt için gittiğimde adını sordular, Baver dedim. O dönem Almancam iyi olmadığı için "V" ile mi yazılacak diye sordular 'evet' dedim. 'Fau' demem gerektiğini bilmiyordum. Onlar oysa Almanca V diye W'yi kastetmişler. Kaydını yaptırdıktan sonra kağıtların üzerine bakmadan tekrar hastaneye geldim. Başımıza ne geldiyse bundan sonra geldi.”


3 bin Euro istediler


Daha sonra ilticasının kabul edilmemesi sonucu Türk Konsolosluğu'ndan ailesi için pasaport çıkartmak isteyen Naycı, “Hepimizin işlemi yapıldı. Ancak nüfus dairesindeki görevli memur oğlumun adındaki w harfi yüzünden işlem yapamaycağını söyledi. Türk İsim Kanunu'na göre bu ismi kayıt yapamayacaklarını belirtip Alman yetkililerin kağıt üzerinde bunu kolayca değiştirebileceklerini söyledi. Onlara gittim, mahkemeye sevk ettiler. Oradan gelen yazıda ise 3 bin Euro ödediğim takdirde ismi değiştirebileceğime dair bir yazı gönderdiler. Maddi imkanım olmadığı için yardım yollarını araştırdım. Ancak kimseden yardım alamadım" dedi.


Pinpon topuna döndüm


Mahkeme için belirli bir sürenin verildiğini, bu süre de geçince yasal olarak kapıların kapandığına işaret eden Naycı, "Tekrar konsolosluğa gittim. Durumu izah ettim. Ancak her defasında bana Alman mercilere verilmek üzere 14 Euro karşılığı bir kağıt verip başlarından saldılar. Ayda en azından 2-3 kez yaklaşık 100 km. uzaklıktaki konsolosluğumuza pinpon topu gibi gidip geliyorum. Alman memur 'Bana isim getirin fark etmez Ali, Hasan, Hüseyin hemen oturumunuzu vereceğim' diyor. Ama konsolosluktan ne kimlik ne pasaport alabiliyorum. Artık dayanacak gücüm kalmadı. Çalmadığım kapı kalmadı. Lütfen birileri artık bana yardım etsin” diye tepkisini dile getirdi.


Psikolojisi bozuldu

Haberin Devamı

Oğlu Bawer'in kimliği olmadığı için ailece mağdur duruma düştüklerini de belirten Mehmet Naycı, bu konuda da şunları söyledi: “Bawer'in durumu yüzünden yerimizden kıpırdayamıyoruz. Sınıfındaki arkadaşları kimliği olmadığı için dalga geçiyorlar. Bu yüzden okula bile gitmek istemiyor. Hatta bu yıl sınıfta kaldı. 2. sınıfı tekrarlayacak. Ne annesi ne ben bu yüzden uyuyamaz olduk. Son olarak konsolosluğun avukatıyla görüştürdüler. O da Türkiye'deki Sulh Mahkemesi'ne isim nedeniyle dava açmamı söyledi. Ben maddi imkansızlıklar nedeniyle burada dava açamıyorum. Türkiye'ye gidip nasıl dava açacağım.”


Kimse bilmiyor


Konuyla ilgili olarak aradığımız Essen Başkonsolosluğu talimat gereğince “W” ismiyle kayıt yapamayacaklarını, daha geniş bilgi için Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın aranması gerektiğini belirttiler. Bakanlık Basın Müşavirindeki yetkili ise bu konuda şu anda ellerinde yeterli bilgi olmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!