VW’de rüşvet batağı

Güncelleme Tarihi:

VW’de rüşvet batağı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2005 00:00

Avrupa’nın en büyük otomobil fabrikası korkunç skandallarla çalkalanıyor.

Haberin Devamı

İşçi temsilcilerine şirket tarafından binlerce Euro karşılığında lüks otellerde hayat kadınları sunulduğu, bunun karşılığında şirketin büyük tavizler kopardığı belirlendi.

Avrupa’nın en büyük otomobil fabrikası VW’de rüşvet skandalı giderek büyüyor. VW şirketinin üst yönetimindeki kişilerin naylon şirketler kurarak, VW’den iş aldığı ve bu sayede milyonlar kazandığı ileri sürüldü.

Bu naylon şirketlerin merkezinin İsviçre’de olduğu ve İmpesa S.A Holding olarak iş yaptığı, şirketin hesabına milyonlar aktığı belirtildi. Savcılık bu firmaların banka hesaplarını kontrol etmek için soruşturma başlattı.

VW yöneticisi Peter Hartz’a yakınlığıyla tanınan ve şirketin yan kuruluşu Skoda’nın eski yönetim kurulu başkanı Helmuth Schuster’in bu işleri yönlendirdiği şüphesi üzerinde duruluyor.

Schuster ayrıca Hindistan’ın bir eyaletinde VW fabrikası kuracağı vaadiyle 3 milyon Euro rüşvet almakla suçlanıyor.

Gizli bilgi

``Süddeutsche Zeitung’’ gazetesinin yaptığı araştırmaya göre Schuster 2001 yılı başında bazı VW yöneticilerine VW’den iş almak için naylon şirketler kurmayı önerdi.

2001 mayısında Prag’da Schuster ve İşçi Temsilciliği Genel Başkanı Volkert’in ortak olduğu F-BEL şirketi kuruldu. Bu şirket Lüksemburg, Hindistan, Angola, İsviçre gibi ülkelerde de şubeler açtı.

Dışarıya karşı VW yöneticileriyle hiçbir bağlantısı yokmuş gibi gözüken bu şirketler VW’den reklam dahil bir çok iş aldı.

Üst düzey VW yöneticileri bu şirketlere ortak edilerek, kar payı sağlandı, böylece VW’den çok kolay iş alarak, kazanılan paraları aralarında paylaştılar.

VW işçi temsilciliği de yönetim kurulu tarafından lüks tatil yerlerine gönderilerek, satın alındı. Bunun karşılığında ücret anlaşmalarında işçi temsilciliği yönetim kuruluna istenilen tavizleri verdi.

İşçi temsilcileri şirketin özel jetleriyle Brezilya’ya tatile gönderildi ve binlerce Euro ücret karşılığında hayat kadınları tutularak, alem yapmaları sağlandı.

VW yöneticisi Peter Hartz imzalı, işçi temsilcileri için satın alınan hayat kadınlarına ödenen faturalar bulunduğu belirtildi. Bu faturaların 30 bin Euro’ya kadar varan meblağlar içerdiğine dikkat çekildi.

Brezilya’da şirketin parasıyla lüks tatiller yapmakla suçlanan İşçi Temsilciliği Genel Başkanı Volkert kayıplara karıştı. İG Metal sendikası Volkert’e kendilerinin de ulaşamadığını açıkladı.

MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!