VW\'de \"normale dönüş\"

Güncelleme Tarihi:

VW\de \normale dönüş\
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2006 00:00

Volkswagen\'de metal sendikası ile yönetim arasındaki görüşmeler sonuç verdi ve işçilerin bundan böyle 6 saate kadar ücretsiz mesai yapmaları kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

İşçilere, altı saatten fazla yapılacak mesailer ödenecek, 2007 için zam yapılmayacak. Bu sayede yüzmilyonlarca Euro tasarruf sağlayacak olan VW ise buna karşılık olarak işçilere 2007\'de bir kereliğine bin Euro\'luk ödeme, 5 yıl iş garantisi ve emeklilik için kullanılmak üzere 6 bin 300 Euro\'luk ödeme yapacak.

Almanya\'nın ve Avrupa\'nın en büyük otomobil fabrikası konumundaki Volkswagen\'de haftada dört gün çalışma uygulaması sona eriyor. İG Metall sendikası ve Volkswagen yönetiminin vardığı uzlaşmaya göre bundan böyle VW çalışanları da haftada beş gün işe gelecekler. Volkswagen yönetimi, 1993 yılındaki bir krizin ardından işten çıkartmaların önüne geçebilmek için iş saatini 28.8 saate düşürmüş ve fabrika haftanın sadece 4 günü çalışmaya başlamıştı.

6 saate kadar ücretsiz mesai

Anlaşmaya göre bundan böyle işçiler beş, büro elemanları ise haftada altı saat daha fazla mesai yapacaklar ve bunun karşılığında kendilerine mesai ödenmeyecek. Ancak işçilere haftada 33 saatten daha fazla yapacakları çalışma, büro elemanlarının da 34 saatten fazla çalışmaları halinde kendilerine mesai ödenecek. İG Metall Bölge Müdürü Hartmut Meine, \"İyi ve kötü yönleri olan bir sözleşme\" dediği anlaşmanın, yine de metal sektöründeki diğer işyerlerine kıyasla daha iyi olduğunu savundu. Meine, \"İşçiler, sektörde geçerli olan 35 saatlik çalışmanın yine de altındalar\" dedi.

Ancak işçilere dönük sınırlama çalışma saatleriyle kısıtlı kalmadı. Buna göre 2007 yılında zam yapılmayacak ve bunun yerine sadece herkese bin Euro\'luk bir özel ödeme yapılacak. Sendika ilk başta yüzde 3 oranında zam talep etmiş, ancak fabrika yönetimi bunu kabul etmişti. VW yönetimi ayrıca işçilerin emekliliği için bir kereliğine mahsus 6 bin 300 Euro\'luk bir ödeme yapacak. VW 2008 yılından itibaren ise yapılacak toplu sözleşmeler, VW işçileri için de geçerli olacak.

5 yıl iş garantisi

Buna karşılık VW, altı fabrika için de üretim garantisi verdi. Bu sayede 2011 yılına kadar hiç kimse işten çıkartılmayacak ve yeni Golf ile bir başka model daha Wolfsburg tesislerinde yapılacak. Yılda 460 bin araçlık üretim kapasitesinin tam olarak kullanılması da kararlaştırıldı. Volkswagen bünyesinde yaklaşık 100 bin işçi çalışıyor. Wolfsburg, Hannover, Emden, Salzgitter, Braunschweig ve Kassel\'de olmak üzere altı fabrikası olan Volkswagen\'in en büyük tesisi ise Wolfsburg\'da. Personelin yaklaşık yarısı, yani 50 bini, Wolfsburg tesislerinde görev yapıyor.
VW\'de anlaşmanın sağlanmasının ardından VW\'nin hisseleri değer kazandı.

Golf\'ten bile para kazanamıyor

Volkswagen\'in yıllardan beri aynı sorunu yaşadığını belirten uzmanlar ise, \"Bu, VW\'nin çok eski ve bilinen bir hastalığıdır. Arabalar kalite bakımından çok üst seviyede ve en son teknolojik özelliklere sahip. Ama araçlar çok zahmetli şekilde üretiliyor ve araçlar çok pahalıya patlıyor\" dediler. VW Personel Müdürü Horst Neumann da yeni anlaşma sayesinde VW\'nin önemli ölçüde tasarruf sağlayacağını belirtirken, \"Şu piyasada satılan Golf modelinden VW\'nin cebine kuruş kalmıyor. Eğer en önemli araba olan Golf\'ten kuruş kazanamıyorsa, bu işte bir terslik var demektir\" diyerek, yapılan anlaşmanın \"normalleşmeye giden bir yol\" olduğunu söyledi.

FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!