Volkmar Weiss’a tepkiler devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Volkmar Weiss’a tepkiler devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2005 00:00

Alman bilimadamlarının ``Türklerin zeka seviyesi düşük’’ açıklamalarına sert tepkiler gelirken Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu sordu: Acaba Yahudiler hakkında böyle bir açıklama yapabilirler miydi?

Haberin Devamı

Leipzig Genetik Araştırma Enstitüsü Direktörü Volkmar Weiss’in Türklerin zeka seviyesinin düşük olduğu yönündeki açıklamalara tepkiler devam ediyor.

Berlin Eyalet Parlementosu Yeşiller milletvekli Özcan Mutlu, ``Kendi kendime soruyorum acaba buna benzer bir açıklamayı Yahudilere karşı yapabilirler miydi ve bunu Alman medyası konu edebelir miydi?’’ diyerek tepkisini dile getirdi. Özcan Mutlu, böyle bir hakarete tepkisiz kalınmaması gerektiğini ve Alman basının ve kamuoyunun da dikkatini çekmek için bir toplantı düzenleyeceklerini de açıkladı

Zeka tek faktör değil

Pisa testi sonuçlarına dayanarak, Almanya´da yaşayan Türklerin zeka seviyesi ile Türkiye´nin zeka seviyesi ortalamasını tespit ettiğini belirten Volkmar Weiss´a Türklerin gösterdiği tepkiler çığ gibi büyüyor.

70 yıllık okul tarihinde ilk kez iki sınıf birden atlayan ve IQ´su 145 çıkan Zeynep Öztürk´ün anne ve babası da kızgınlıklarını dile getirdi.

Anne Jeanette Öztürk, çocuklarının da eğitim gördüğü okulda her yıl ilk üçe Türk öğrencilerin girdiğini belirterek, ``Türk çocukları arasında üstün zekalı bir çok çocuk var. Eğitimdeki başarıya göre zeka kıyaslaması yapmak doğru değil.

Çünkü çocukların eğitimindeki başarısında başka faktörler de etkili. Çocuğun oyun oynarken dahi yaptığı zeka gerektiren noktalar vardır. Önemli olan bu noktaları çocuğun ümidini kırmadan ona yaklaşmaktır’’ dedi.

Einstein da da sınıfta kaldı

Öte yandan Beslenme Araştırmaları Kurumu, yayınladığı basın bildirisinde, okuldaki iyi notun sadece zekayla ilgili olmadığını açıkladı. Öğrencilerin okuldaki başarısının, ``beslenme’’,``Konsantre kabiliyeti’’ ve ``derse hazır’’ olma gibi etkenlerle de doğradan bağlantılı olduğu belirtilen açıklamada, ``Pisa, bugün öğrencilerimizin uluslararası testlerdeki başarısız sonuçlarıyla anılıyor.

Ancak, okullardaki başarı her zaman zekayla doğrudan bağlantılı değildir. Einstein da öğrenciyken sınıf da kalmıştı. Öğrencilerin kötü not almasında yeteri kadar beslenmemeden kaynaklanan konstantre sorunu da önemli bir etken’’ denildi.

Tepkiler çığ gibi

Mahir Zeytinoğlu (Güney Bavyera Türk Dernekleri Koordinasyon Kurulu Başkanı) : Kesinlikle kınıyoruz. Okullardaki başarısızlık Türk çocuklarının zeka seviyesinden kaynaklanmıyor. Türk çocuklarına okullarda fırsat eşitliği verilmiyor.

Öğretmenler yabancı çocukları okullarına devam etmeye değil, meslek öğrenmeye yönlendiriyorlar. Önce öğretmenler eğitilmeli. Bir bilimadamı Türk çocuklarının hangi şartlarda eğitim gördüğünü araştırmadan, bu sonuca varıyorsa, tezlerinden şüphe etmek gerekir."


Cumali Naz (Münih Yabancılar Meclisi Başkanı): Irkçı bir yaklaşım. Ulusların zeka düzeyini böyle çekmecelere koyar gibi ölçmek tehlikeli. Her toplumda farklı zeka düzeyinde insanlar var, bu da zekanın kan veya ırka bağlı olmadığını gösteriyor.

Bilimadamının tavrı Türk toplumunu, dolayısıyla yabancıları aşağılamak anlamına geliyor. Bilim adamı sıfatına yakışmayan bir tavır, şiddetle kınıyorum. Diğer yandan Almanya’da yaşayan önemli başarıların altına imza atmış pek çok Türk kökenli sanatçı, sporcu ve aydın var, bunlara ne diyeceğini merak ediyorum.

Murat TOSUN-Hüseyin ERDEM-Hamide KOYUKAN-İbrahim ÇELİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!