VİZEYE RED CEVABINA İLGİNÇ GEREKÇE

Güncelleme Tarihi:

VİZEYE RED CEVABINA İLGİNÇ GEREKÇE
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 13:02

Almanya’da makine mühendisliği bölümünde okuyan Elif Yılmaz, vize başvurusu için gittiği yabancılar dairesinden aldığı ilginç bir cevap.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Siegen Üniversitesi’nde makine mühendisliği okuyan Elif Yılmaz (24), yabancılar dairesinin engeli yüzünden okulunu bırakmak zorunda kalıyor. Babası Almanya’da din görevlisi olan ve 2005 yılında yeşil pasaportuyla aile birleşiminden yararlanarak Almanya’ya elen Elif Yılmaz, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Almanya’ya geldikten sonra dil kurslarına gidip, kendimi üniversiteye hazırladım. Siegen Üniversitesi’nde makine mühendisliğine kayıt yaptırdım. 2010’dan sonra Lüdenscheid’deki Yabancılar Dairesi bana zorluk çıkarmaya başladı. Türkiye’de altı aydan fazla kaldığım için burada kalamayacağımı geri gidip tekrar vize alarak garantör belgesiyle gelmem gerektiğini söylediler.”

YENİDEN VİZE ALIP GELDİ

“Okuduğum sürece yardım almayacağıma ve masraflarımı bir garantörün karşılayacağına dair belgeyle yeniden öğrenci vizesi alarak Almanya’ya geldim. Ancak Lüdenscheid Yabancılar Dairesi peşimi bırakmadı. Bana, ‘Siegen’de üniversiteye gidiyorsun ve orada ikâmet ediyorsun demektir. Git oradaki yabancılar dairesinden ikâmet izni al. Dosyalarını oraya gönderdik’ dediler. Siegen Yabancılar Dairesi’ne gittim. Onlar da dosyamın orada olmadığını söylediler. İşim gittikçe zorlaşıyordu. Siegen’den ikâmetgah izni almak için öğrenci evi kiraladım. Tekrar yabancılar dairesine başvurdum.”

ÜÇ AVUKAT TUTTU

İkâmet izni alıp üniversiteyi bitirmek için 3 ayrı şehirde 3 avukat tutuğunu ancak yine de sonuç alamadığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “İkâmetgah meselesiyle uğraşırken eğitimim aksadı. Siegen Yabancılar Dairesi bana şöyle diyor; ‘Sen normal üniversite eğitim süresini aştın. Eğitim için en fazla 4 veya 4 buçuk sene gerekli. Sen 5 yıldır buradasın. Senin niyetin okumak değil, burada kalmak veya evlenmek. Bu yüzden sana ikametgah izni veremeyeceğiz’. Eğer niyetim burada evlenip kalmak olsaydı bunu çoktan yapardım. Bana en çok 1.5 yıl daha lazım. Derse girmeden sınava giriyorum. Buraya yine yeşil pasaport statüsünde geldim. Ancak Nisan ayının 19’unda burayı terk etmemi istiyorlar. Öğrenci vizesi vermiyorlar. Tekrar geri gelmem için 3 ay Türkiye’de kalmam gerek. Bu gidişle bana üniversiteyi bitiremeyeceğim.”

Bu işkenceye son versinler

“ALMANYA sık sık göçmen öğrenciye ve uzman kişilere kapılarının ardına kadar açık olduğunu ilan ediyor. Bu tamamen yalan. Benim durumum ortada. Üniversiteyi bitirmeme 1.5 yıl kalmış neden bana zorluk çıkarıyorlar? Hani göçmen öğrenciye kapıları açıktı? Alman ve Türk yetkililerden yardım istiyorum. Üniversiteyi bitirene kadar bana zorluk çıkarmasınlar. Artık bu işkenceye bir son versinler. Şu anda üniversiteye devam etmediğim halde her ay 80 Euro sağlık hizmeti için, 6 ayda bir de 250 Euro öğrenci harcını cebimden yatırıyorum. Tek istediğim üniversiteyi bitirmek başka bir düşüncem yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!