Vizesiz seyahat için başvurun

Güncelleme Tarihi:

Vizesiz seyahat için başvurun
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2009 11:00

Hürriyet gazetesi Avrupa Adalet Divanı’nın Türkler’e vize uygulanamaz kararı üzerine bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan uzman avukat Temel Nal, Türkiye’den geleceklere “Alman başkonsolosluklarını ‘vizesiz gidebilir’ belgesi vermesi için başvuru yağmuruna tutun” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Avrupa Adalet Divanı’nın Türkler’e "vizesiz seyahat" kararı gündemden düşmüyor. Hürriyet Gazetesi olarak Münih’te düzenlediğimiz bilgilendirme toplantısında konuşan uzman avukat Temel Nal, Almanya’nın bu karara uyması için Türkleri vizesiz seyahat belgesi almak için Alman başkonsolosluklarını başvuru yağmuruna tutmaya çağırdı.

Uygulama tek taraflı


Temel Nal, Almanya’nın Türkler’e 1980 yılında koyduğu vize kararının sözleşmelere aykırı olduğunu, Avrupa Adalet Divanı’nın resmen onayladığını vurguladı. Nal şöyle dedi:

“Türkiye’yle Avrupa Topluluğu arasında 1972’de imzalanan Katma Protokole göre Türkler için Avrupa ülkelerinde bu tarihte yürürlükte olan yabancılar yasaları geçerlidir. Katma protokolde Türkler’in haklarının kötüleştirilemeyeceği güvence altına alınmıştır.

Katma Protokol imzalandığında Almanya’da geçerli olan yabancılar yasası Türkler’e vize öngörmüyordu. Ancak Almanya 1980 yılında tek taraflı olarak vize uygulaması koydu. Bu hukuka aykırıydı. Çünkü Almanya haklarda kötüleştirme yasağı ilkesini ihlal etti. 19 Şubat 2009’da Avrupa Adalet Divanı’nın TIR şoförü Mehmet Soysal kararı nihayet vizenin sözleşmelere aykırı olduğunu onayladı.”

Başka ülkeler

Katma Protokol imzalandığında AB üyesi ülkelerde farklı farklı yabancılar yasası bulunduğu için Avrupa Adalet Divanı'nın kararının da farklı uygulanacağını kaydeden Nal konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Katma Protokol imzalandığında hangi AB üyesi ülke Türkler'e vize uygulamadıysa, vize muafiyeti bu ülke için de geçerli. Eğer vize uygulaması varsa, bu durumda geçerli değil. Benim avukat olarak önerim şu; Türkiye’den hizmet için Almanya’ya gelecek kişiler ya da hizmet için Türkiye’den şoför, bilimadamı, sporcu, sanatçı getirecek işyerleri Türkiye’deki Alman başkonsolosluklarını dilekçe yağmuruna tutsunlar.

Bu dilekçelerde 'Ben hizmet amacıyla Almanya’ya gitmek istiyorum. Avrupa Adalet Divanı bu konuda vizeyi yasalara aykırı buldu. Ancak benim Türkiye’de havaalanından ya da gümrükten çıkış yapabilmem için bana ‘Vizesiz gidebilir’ diye bir belge gerekiyor. Bu belgenin tarafıma verilmesini arz ederim' diye yazın. Alman başkonsolosluğu bunu reddederse, o zaman Avrupa Adalet Divanı'nın kararına ters düşecektir. Bunun da hukuksal yaptırımları vardır.

Burada hizmet sözcüğü önemli. Ancak hizmet aktif ve pasif de olabilir. Örneğin Almanya’da bir doktorda tedavi olma gerekçesi hizmet almaya girer ve geçerli bir gerekçedir.”
Avukat Temel Nal, Almanya’ya yasaya aykırı olarak 1980’de vize uygulaması nedeniyle milyonlarca Euro tazminat davası da açılabileceğini belirterek, Türklerin milyonlarca Euro vize harcı ödediğini hatırlattı.
Toplantıda İmpro ala turca adlı tiyatro grubu da vize ve Almanya üzerine kısa bir doğaçlama tiyatro oyunu sahneledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!