Vizesiz seyahat hakkımızı istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Vizesiz seyahat hakkımızı istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2012 10:55

Avrupa Adalet Divanı’nda bugün görüşülecek davaya değinen Prof. Dr. Harun Gümrükçü, “Bu davada sadece mevcut olan hakkımızın verilmesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vizesiz seyahatleriyle ilgili bugün Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nda (ABAD) görülecek Leyla Ecem Demirkan davası konusunda Köln’deki Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nde (UETD) kahvaltılı bir basın toplantısı düzenlendi.

UETD Başkanı Hasan Özdoğan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda konuşan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, vize duvarını aşmak için bugüne kadar yapılan çalışmalar ve ABAD’da bugüne kadar Türkler lehine verilen kararlar konusunda açıklamalarda bulundu.

Vizesiz Avrupa konusunda, ‘mevcut hakkı korumak’ için 22 yıldır mücadele verdiğini belirten Gümrükçü, bugüne kadar Türkler lehine alınan tüm kararlara rağmen hala vizesiz AB ülkelerine girişin mümkün olamadığını söyledi. Gümrükçü, Türklerin AB ile yapılan anlaşmalardan doğan haklarının yıllardır verilmemesini ilgisiz kalınmasına bağladı.

Lüksemburg’da görülecek davanın tekrardan ibaret olduğunu ve burada sadece mevcut hakların korunmasının görüşüleceğini vurgulayan Gümrükçü, şöyle konuştu: “Bu dava vizesiz Almanya’ya gelmek isteyen bir Türk kızının davası. Bugüne kadar ABAD altı kez bu konu için toplanmıştı. Bununla yedinci kez olacak. Buradan çıkacak karar Avrupa’nın inandırıcılığının bir ölçüsü olacak. Mahkemenin alacağı karar 2013’de açıklanacak.”

İSTİLA GERÇEK DEĞİL
Vize yasağı kalkınca Türklerin Avrupa’yı, özellikle de Almanya’yı istila edeceği tezinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Gümrükçü, “Avrupa’nın güvenliği söz konusu ediliyor. Burada elma ile armut karıştırılıyor. Bir Türk’ün Almanya’ya gelmesi için önce geçerli pasaportu olması ve yanında yeterli parası olması isteniyor. Ayrıca kişi sadece tatil amaçlı buraya gelebilir ve burada çalışamaz. Üç ay sonra da zaten ülkeyi terk etmesi gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!