Vizenin kaderi Türkiye’ye bağlı

Güncelleme Tarihi:

Vizenin kaderi Türkiye’ye bağlı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2012 12:59

Türkler için Avrupa’ya vizesiz seyahatin dönüm noktası olacak Leyla Ecem Demirkan davasının avukatı Prof. Rolf Gutmann, “Davanın kazanılmasının önündeki en büyük engel, Türkiye’nin Hollanda ve Belçika’ya uyguladığı vize” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA Adalet Divanı’nda 6 Kasım’da görülen ve Türkler için Avrupa’ya vizesiz seyehatte dönüm noktası olacak davanın avukatı Prof. Dr. Rolf Gutmann, Türk vatandaşlarına vizenin kalkması için Türkiye’nin tutumunun çok önemli olduğunu söyledi. 6 Kasım’da Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’nda yapılan duruşmadan sonra genel savcının yazılı açıklamayı 28 Şubat 2013’te yapacağına dikkati çeken Prof. Gutmann, şunları söyledi:
“Davanın önündeki en ciddi sorun, Türkiye’nin 1980 yılından sonra Belçika ve Hollanda vatandaşlarına uyguladığı turistik vize. O yıllarda bu ülkelere çok sayıda iltica olmuş, Belçika ve Hollanda Türk vatandaşlarına sınırlarını kapatmıştı. Buna misilleme olarak da Türkiye bu iki ülkeye vize başlatmıştı. Bugün Adalet Divanı’nda aynı yasayı tartışıyoruz. Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi isterken, Hollanda ve Belçika’ya vize uyguluyor. Bu konu dava sırasında da konuşuldu. Bu nedenle Türkiye’nin bu iki ülke vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldırılması, davanın kazanılması için en büyük engelin aşılması anlamına geliyor.”

KAHRAMAN OLURUM
Genel savcının görüşünü bildirmesinden sonra Avrupa Adalet Divanı’nın kararını yaza doğru açıklayacağını, sonrasında da adli tatil başlayacağını belirten Gutmann, bu davanın meslek yaşamında en çok sansasyon yaratan dava olduğunu söylerken, “Bu davayı kazanırsam Türkiye’de halk kahramanı olacağımı biliyorum. Kaybettiğimde ise hiç. Umarım Türkiye gereken adımları atar” dedi. Gutmann, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine yaptıkları turistik amaçlı seyehatlerde uygulanan vizenin hukuka aykırı olduğunu, müvekkili Leyla Ecem Demirkan’ın Almanya’ya annesinin yanına gelebilmesi için vize verilmemesinin de insan hakları ihlali ve ayrımcılık olduğunu söyledi.

Herkes kararı bekliyor
TÜRKİYE’de yaşayan 14 yaşındaki Leyla Ecem Demirkan, Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşayan annesini ziyaret etmek istedi, ancak vize alamadı. Genç kız bunun üzerine ünlü avukat Prof. Dr. Rolf Gutmann aracılığıyla Almanya’ya dava açtı. Stuttgart’ta görülen davada karar verilemedi. Berlin Brandenburg Eyalet Yüksek Mahkemesi de karar veremediği için Adalet Divanı’nın görüşünü sordu. Avrupa Adalet Divanı, davalı durumundaki üye ülkelerden savunmalarını istedi. 27 üye ülkenin de vizenin devam etmesini istediği duruşma, 6 Kasım’da Lüksemburg’da yapıldı. Demirkan davasının sonucunu, Bavyera Yüksek İdare Mahkemesi de bekliyor. Bavyera Eyalet Hükümeti, Münih İdare Mahkemesi’nin ‘Türk turistler Almanya’ya vizesiz girebilir’ kararına itiraz edince, dosya Bavyera Yüksek İdare Mahkemesi’ne gönderilmişti. Ancak mahkeme davayı askıya alarak Adalet Divanı’nın vereceği kararı beklemeye başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!