Vize kalktı turlar patladı

Güncelleme Tarihi:

Vize kalktı turlar patladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 14:12

Yunanistan ile vize zorunluluğunun kaldırılması, Çeşme ile Sakız turlarını patlattı. Yeni

Haberin Devamı

Geçen temmuz ayının sonunda Yunanistan’ın yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize istenmeyeceğini açıklamasının ardından, Çeşme - Sakız (Chios) arasındaki yolcu trafiği rekor seviyeye ulaştı. Ulusoy Liman İşletmeleri A.Ş. Bölge Müdürü Can Özgen, ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre Çeşme- Sakız arasındaki yolcu sayısının yüzde 22.77 oranında artış kaydettiğini bildirdi.

Çeşme ve Sakız arasında, geçen yıl ağustos ayında toplam 19 bin 858 yolcu taşıyan ikisi Türk, birisi Yunan üç firmanın bu yıl 24 bin 380 yolcu sayısına ulaştığı ifade edildi. Sadece Türk feribotlarıyla Sakız Adası'na çıkış yapanların sayılarına bakıldığında ise artışın yüzde 40'lara çıktığını aktaran Can Özgen, “Yeni uygulamayla birlikte belirli bir oranda artış bekliyorduk. Ama henüz bir aylık bir süre geçmişken böylesine bir artışı hiç ummuyorduk” dedi.

Özgen, ilk sekiz aylık dönemdeki artışın da sevindirici olduğunu belirtirken, “2009 yılında 1 Ocak- 31 Ağustos tarihleri arasında Çeşme - Sakız hattında 673 seferde 61 bin 826 yolcu giriş- çıkışı olmuş. Bu sayılar 1 Ocak- 31 Ağustos 2010 tarihleri arasında ise 747 seferde 69 bin 330 yolcuya çıkmış. Sefer sayısı yüzde 11 artarken, yolcu sayısındaki artış yüzde 12.13 olmuş. Sadece ağustos ayındaki artış ise yüzde 22.77 düzeyine fırlamış. Bu yeşil pasaportludan vize istenmemesi uygulamasının başarısını gösteriyor” diye konuştu.

SIRADA NORMAL PASAPORTLULAR VAR

Hatta gemi işleten Ege Birlik firmasının sahibi ve aynı zamanda İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Metin Akdurak ise yeşil pasaportlara tamamen, normal mavi pasaportlara ise 48 saatliğine vize muafiyeti getirilmesi için özellikle son iki yılda çok sayıda girişimde bulunduklarını vurgularken, şunları söyledi:

“Hattaki bu artışın normal mavi pasaportlara 48 saat vize muafiyeti geldiği takdirde 2- 3 misli daha artacağını tahmin ediyorum. Sakız Ticaret Odası Başkanı Andonis Zannikos de geçen günlerde Yunan gazetesi Etnos'ta manşetten yayınlanan konuyla ilgili açıklamasında (Ege'deki Yunan adalarını ekonomik krizden Türkler kurtardı) demiş. Zannikos, Türk turistlerle diğer yabancı turistleri karşılaştırırken (10 Türk turist, bir uçak dolusu Avrupalı'ya bedel. Harcadıkları para aynı) yorumunu yapmış. Bunun böyle olacağını, karşılıklı geliş gidişlerle hem Türk, hem de Yunan ekonomisinin kazanacağını yıllardır vurguluyoruz. Nihayet Yunanlı dostlarımız gerçeği fark etti. Bundan sonraki adım, normal mavi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının da 48 saatliğine vizesiz olarak Yunan adalarına gidebilmelerini sağlamak. Bu konuda da çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Çok kısa bir zamanda bunu da gerçekleştireceğiz.”

Çeşme- Sakız arasında pazar ve pazartesi hariç haftanın beş günü günübirlik seferler yapılıyor. Çeşme’den sabah 10.00’da çıkılırken, aynı gün Sakız’dan saat 17.00’de dönüşe geçiliyor. Bu seferler sadece sezonluk uygulanıyor.Ayrıca, yaz kış haftanın her günü Çeşme’den 18.30’da başlayıp ertesi gün 08.30’da Sakız’dan dönüş gerektiren turlar bulunuyor.

Sezonluk ve yaz-kış olan bu iki seferler de 1 Yunan bayraklı, 2 Türk bayraklı feribotla yapılıyor. İki sefer için de tek gidiş kişi başına 25 euro, gidiş- dönüş 30 euro olarak fiyatlandırılıyor. Türk vatandaşları ekstradan 15 TL yurt dışına çıkış harcı ödüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!