VİZE AYIBI

Güncelleme Tarihi:

VİZE AYIBI
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 11:32

Almanya uzman işçi açığını nasıl kapatacağını tartışırken, Almanya’da yaşayan ailesinin yanında üniversite öğrenimi yapmak isteyen Tuğçe Can’a vize verilmedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA uzman işgücü göçü tartışmaları sürerken, ailesinin yanında üniversite öğrenimi yapmak isteyen Tuğçe Can, İzmir’de vize alamadı. 21 yaşındaki Tuğçe Can’ın, Regensburg’ta yaşayan ailesinin yanında okumak için Almanya’nın İzmir Başkonsolosluğu’na yaptığı başvuru 3. kez reddedildi. Tuğçe Can, “İzmir’deki Başkonsolosluk bir daha bize vize için başvurma diyerek, dosyamı iade etti” dedi. Başkonsolosluk Tuğçe Can’ın vize başvurusuna verdiği yazılı cevapta red gerekçesine yabancılar yasasını ve Almanya’da okumak istemesinin inandırıcı bulunmadığını gösterdi. İzmir Başkonsolosluğu’nun 6 Ağustos tarihli yazısında “Dil kursu ve ardından öğrenim için oturma izni amacınız inandırıcı değil” denildi.

Aile şokta

Tuğçe Can’ın Almanya’nın Regensburg kentinde yaşayan ve bir bistro işleten annesi Hatice Öztürk, olayı şöyle anlattı: “Ben 6 yıl önce bir Almanla evlilik yaparak Almanya’ya yerleştim. İlk evliliğimden kızımı Türkiye’de liseyi bitirmesi için orda bıraktım. Kızım liseyi bitirdi ve Türkiye’de İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümü üniversite sınavlarını kazandı. Biz de kızımız yanımızda okusun diye Regensburg üniversitesine kaydını yaptırdık, tüm evrakları tamamlayıp kızıma gönderdik. Nazilli’de yaşayan kızım da İzmir Başkonsolosluğu’na öğrenim yapmak için vize başvurusunda bulundu. Ama kızımın başvurusu üç kez reddedildi. Son gittiğinde ise kendisine artık bize vize için müracaat etme demişler. Diyorlar ki, Almanya’da uzman işgücü göçüne ihtiyaç var. Ama burda okumak isteyen birine vize vermiyorlar. Anlamak çok zor. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Politikacılara durumu ileteceğim. Onlardan yardım bekliyorum.”

Kabul edilemez

Federal Meclis Yeşiller Milletvekili ve partisinin uyum sözcüsü Memet Kılıç, Tuğçe Can’a vize verilmeme sebebini sert bir dille eleştirdi. Kılıç, “Elçilik görevlileri tarafından verilen cevap kabul edilemez. Bavyera Eyaleti Denklik Makamı öğrencinin karnelerini onaylamış. Regensburg Üniversitesi de başvurusunu kabul ederek, eğitimini bu üniversitede sürdürebileceği yönde olumlu kararını bildirmiş. Ancak elçilik görevlileri her nasılsa, öğrencinin dil kursunu ve ardından adı geçen üniversitedeki lisans programını başarıyla tamamlayıp tamamlayamayacağını da herkesten daha iyi bildiğini iddia ediyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!