Viyana´nın galibi SPÖ oldu

Güncelleme Tarihi:

Viyana´nın galibi SPÖ oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2005 00:00

Viyana´da dün yapılan yerel seçimlerden Sosyal Demokrat Parti SPÖ zaferle ayrıldı. SPÖ ilk sonuçlara göre yüzde 49 oy aldı. Seçimlerde ilk kez 16 yaşındakiler de sandığa gitti.

Haberin Devamı




Michael Haeupl
Avusturya´nın başkenti Viyana´da dün yapılan yerel seçimlerde ilk sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti yüzde 49 ile ilk sırada yer alırken, en yakın rakibi ÖVP yüzde 18.8, üçüncü sırada ise yüzde 14.9 ile FPÖ geldi. Yeşiller ise yüzde 14.7 oy aldı. Bu sonuçlara göre Yeşiller´den Alev Korun SPÖ´den Nurten Yılmaz ve ÖVP´den Şirvan Ekici Eyalet Meclisi´ne seçildi.

Seçimlerde ilk kez 16 yaşındaki seçmenler ile asıl ikamet adresi Viyana eyalet sınırları içinde bulunan AB vatandaşları da oy kullanabildi. Yaklaşık 40 bin genç, eyalet ve belediye seçimlerinde yöneticilerin seçmenin mutluluğunu yaşadı.

48 Türk aday

Son seçimlerde yüzde 49.9 oy olan ve halen başta olan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) kazanacağına kesin gözüyle bakılan seçimlere SPÖ, Halk Partisi (ÖVP), Yeşiller Partisi, aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ), Komünist Parti (KPÖ) ile Özgürlükçüler Partisi’nin bölünmesiyle ortaya çıkan Avusturya’nın Geleceği İçin Birlik (BZÖ) partileri katıldı. SPÖ, ÖVP ve Yeşiller, seçimde toplam 48 Türk kökenli aday gösterdiler.

Viyana’da yaşayan 50 bin Türk seçmeninin oylarını alabilmek için Türkçe afiş ve bildiri dağıtan, Ramazan nedeniyle Türklere iftar yemekleri veren siyasi partiler, bununla birlikte Türk adaylarına listelerinin son sıralarında yer verdiler.

Sonuçlar şöyle:

Viyana Eyalet Seçiminde sonuçlar şöyle:

SPÖ (Sosyal Demokrat Parti) yüzde 49 (55 sandalye)
ÖVP (Halk Partisi) yüzde 18.8 (18 sandalye)
Yeşiller yüzde 14.9 (12 sandalye)
FPÖ (Avsuturya Özgürlükler Partisi) yüzde 14.9 (14 sandalye)
BZÖ (Avusturya Geleceği İçin Birlik Partisi) yüzde 1.2
KPÖ (Komünist Parti) yüzde 1.5

SPÖ ve ÖVP oylarını yüzde 2, Yeşiller 2.3 puan artırırken, FPÖ yüzde 5 oy kaybetti.

Seçimlerin favorisi SPÖ´nün adayı Michael Haeupl, oy vermeye, ilk kez oy veren 16 yaşındaki oğlu Bernhard ile geldi. Haeupl, ``Oğlunuzun size oy verdiğine inanıyor musunuz?’’ sorusunu, ``Umarım. Çünkü 17 yıldır onun için çalışıyorum’’ yanıtını verdi.

2001 Sonuçları

Viyana´da 2001 yılında yapılan Eyalet Seçimlerinde ise SPÖ Yüzde 49.91 ile 52 meclis üyesi, ÖVP yüzde 16.39 ile 17 meclis üyesi, FPÖ yüzde 20.16 ile 21 (BZÖ partisinle bölünmesinden sonra 13 meclis üyesi’), Yeşiller yüzde 12.45 ile 10 meclis üyesi, BZÖ partisi 8 meclis üyesi, Liberal Forum yüzde 3.43 oy almıştı.

Hakan ESKİÖNCÜ / VİYANA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!