Viyana´da seçim

Güncelleme Tarihi:

Viyana´da seçim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2005 00:00

Avusturya´da bugün yapılacak yerel seçimler için hazırlıklar tamamlandı, seçmenlere pusulaları gönderildi. Şimdi gözler, bugün yapılacak seçimlere çevrildi.

Haberin Devamı




Avusturya´da Seçim
Avusturya´nın´nın başkenti Viyana´da bugün yapılacak yerel seçimlerde, Eyalet Meclisi´nin ve Belediye Meclisi´nin yeni üyeleri belirlenecek. Gelecek beş yıl için görev yapacak isimleri seçecek seçmenler Eyalet Meclisi´ne 100 üye gönderecekler. Seçimlerde ayrıca 23 ilçeye yeni belediye başkanı seçilecek.

Seçimlere, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ), Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Yeşiller, Özgürlükçüler Partisi (FPÖ), Avusturya´nın Geleceği İçin Birlik Partisi (BZÖ) ve Komünist Parti´nin (KPÖ) katılacağı bildirildi.

Seçmen yaşı 16

Viyana, sınırları içinde yaşayan genç vatandaşlarının oy verebilmesi için seçme yaşını düsürdü. 16 yaşını doldurmuş tüm Avusturya vatandasları bu seçimlerde oy hakkına sahip olacak. Bu hakkın tanınmasından sonra 40 bin genç seçmenin oy kullanması bekleniyor.

Avrupa Birliği vatandaşlarının da seçme hakkına sahip olduğu seçimlerde, Avusturya vatandaşı olmayan Türkler oy veremeyecek.

2001 Sonuçları

2001 yılında yapılan seçimlerde SPÖ yüzde 49.91 ile 52 meclis üyesi, ÖVP yüzde 16.39 ile 17 meclis üyesi, FPÖ yüzde 20.16 ile 21 üye çıkartmıştı. Yeşiller´in yüzde 12.45´lik oy oranı ile 10 sandalye kazandığı seçimlerde henüz kurulmadığından seçimlere katılamayan BZÖ ise, kurulduktan sonra FPÖ´den 13 sandalye aldı.

1.1 Milyon seçmen

Yarınki Viyana seçimlerinde 1 milyon 127 bin 500 seçmenin oy hakkına sahip olduğu bildirildi. 2001 seçimlerine göre seçmen sayısının 45 bin 342 arttığı belirlendi.

2001´deki seçimlerde 10. Viyana’daki seçmen sayısı 106 bin 559 iken, bu sayı 2005’te 112 bin 719´a yükseldi. Floridsdorf’taki seçmen sayısı 101 bin 78´e, Donaustadt´ta ise 107 bin 514 seçmene yükselirken, en az seçmene 12 bin 871 kişi ile birinci bölgenin sahip olduğu ortaya çıktı.

18 bin kişinin seçimlerde görev yapacağı kaydedilirken, bunlardın yedi bininin devlet memuru statüsünde olduğu belirtildi.

Nasıl oy kullanılacak

Seçimlerden yaklaşık bütün seçmenlere ``Resmi Seçim Bilgi Formu’’ adı altında tüm bilgiler posta yoluyla gönderildi. Bu belgede seçme hakkının yanısıra, seçimin tam olarak ne zaman olacağı, nerede ve hangi saatlerde oy kullanacağı belirtiliyor.

Oy vermeye giderken seçmenlerin yanlarında kimliklerinin olması yetiyor. Saat 07.00-17.00 arasında açık olacak seçim merkezlerinde, pasaport, nüfus cüzdanı, ehliyet gibi kimliklerle oy kullanmak mümkün olacak. Seçmen burada istediği adaya oyunu verebilecek.

Eyalet Meclisi adayları için bir partiden iki adaya, Belediye Meclisi adayına da tek oy verilecek. İsimlerin hatalı verilmesi halinde ise sadece seçilen partiye oy verilmiş sayılacak.

10 Milyon Euro bütçe

Viyana Eyalet Seçimleri için SPÖ, ÖVP, Yeşiller, FPÖ ve BZÖ toplam 10 milyon Euro´luk bir bütçeye sahipler. Bu paranın, partilerin oy toplamak için programlarını ve adaylarını tanıtmak için yürüttükleri bilgilendirme, propaganda ve reklam kampanyasının maliyeti olarak harcanacağı kaydedildi.

Seçim giderleri, her partiye göre değişik oranlarda olmak üzere üye aidatları, bağışlar ve devlet bütçesinden sağlanan yardımla karşılanıyor.

Hakan ESKİÖNCÜ / VİYANA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!