Video sistemi Münih’te niye kullanılmıyor

Güncelleme Tarihi:

Video sistemi Münih’te niye kullanılmıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 12:19

Almanya’da 17 Nisan’da başlayacak NSU davasına Türk basın mensuplarını almayan, video ile başka bir salonda izlemelerine de olanak tanımayan Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne örnek olabilecek sistem Mönchengladbach’ta uygulanıyor.

Haberin Devamı

TÜRK basınını, ‘Geç başvurdunuz, size yer kalmadı, video sistemi de yasaya aykırı’ diyerek 17 Nisan’da başlayacak NSU duruşmasına almayı reddeden Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne örnek olabilecek sistem, iki aydır Mönchengladbach Eyalet Mahkemesi’nde uygulanıyor. Uluslararası Video Konferans Sistemi (ECVC1) aracılığıyla duruşmalar başka bir salonda izlenebiliyor. Hatta sistem sadece aynı binada yapılan duruşmalar için değil, uluslararası duruşmalarda da kapalı devre kullanılabiliyor.

Almanya’da benzeri olmayan sistemi 22 Şubat 2013’de tanıtan Mönchengladbach Eyalet Mahkemesi Baş Yargıcı Dr. Bernd Scheiff, video konferans sistemiyle yurtdışındaki tanıkların dinlenebileceğini, kanıtların bile değerlendirileceğini söyledi.

MAHKEME BAŞKANI KARAR VERİR

ECVC1 sistemini Almanya’da uygulayan ilk mahkeme olduklarını belirten Mahkeme Sözcüsü Yargıç Phil Schabestiel, sistemle ilgili Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “Henüz iki ay önce bu sisteme geçtik. Kamuyu ilgilendirecek denli büyük çaplı bir dava bu süreçte gündemimize gelmedi. Münih’tekine benzer bir durum olsa, sistemin basın için kullanılıp kullanılmayacağı konusunu değerlendirmeye alabiliriz. Ama mahkeme sözcüsü olarak benim buradan kesin olarak ‘Bu sistem basın mensupları için de kullanılır’ deme yetkim yok.

Bu konuda Kamu Hukuku çerçevesinde yasal düzenlemeler var. Her durum için ilgili mahkemenin başkanı ve heyet karar verir. Asıl amaç uzaktaki tanıkların mahkemeye getirilmeden, görüntülü sistemle kendilerini mahkeme salonunda hissetmelerini sağlamak ve böylece ifadelerini almak.” Münih Mahkemesi Basın Merkezinden bir yetkili ise söz konusu sistemin kendilerinde mevcut olmadığını, o yüzden konu ile ilgili açıklama yapmayacaklarını söyledi.

Nasıl çalışıyor

SİSTEM bilinen internet destekli görüntülü telefon ve video konferans cihazlarının gelişmiş bir versiyonu. Yüksek çözünürlükteki görüntüler zaman kaybı olmadan salise hızıyla aktarılıyor. Görüntü ve ses naklini yapan kamera ile hoparlörler yargıç kürsüsü, davayı izleyenler, davacı, davalı ile avukat ve tanıklara yöneltilmiş vaziyette duruyor. Her pozisyon için ses alan iki ayrı kamera bulunuyor. Böylece duruşma salonundaki kişiler dışarıdakileri görebiliyor. Dışarıdakiler de duruşma salonunu izliyor. Konuştuklarında sesleri de karşıda duyuluyor. Böylece salonda bulunanlar ile dışarıdan izleyenler arasında nispeten aynı ortamda bulundukları izlenimi yaratılmış oluyor.

Mahkeme ısrarlı:

Kararımız değişmedi BERLİN NSU duruşmasında Türk medyasına yer vermeyen Münih Eyalet Mahkemesi, Türk hükümetinin Almanya’ya yönelik baskısına rağmen, aktredite uygulamasında değişiklik yapmayacağını açıkladı. Mahkeme sözcüsü, uygulamada değişiklik olmayacağını eğer bir yenilik olursa gerekli açıklamanın yapılacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Alman meslektaşı Guido Westerwelle’yi arayarak Türk medyasına ve Türkiye’nin dış temsilciliklerine garanti yer verilmesi yönündeki talebi, Almanya’da büyük tartışma yaratmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!