Vergi beyanında bunlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Vergi beyanında bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 17:08

Alman devletine ödedikleri verginin bir bölümünü geri alabilmek için Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği telefon aksiyonuna katılan okurlarımız, vergi uzmanı Ali Tekin ile görüşme fırsatı buldular. Tekin, doğru şekilde vergi beyanında bulunmanın püf noktalarını okurlarımızla paylaştı.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi'nin düzenlediği telefon aksiyonuna katılan Frankfurtlu vergi uzmanı Ali Tekin, iki saat boyunca okurlarımızın vergi beyannamesi ile ilgili sorularını cevapladı. Almanya'da çalışanların bir yıl boyunca ödediği vergiden ne kadarını ve hangi şartlarda geri alabileceği konusunda önemli bilgiler veren Tekin, özellikle emeklilere tavsiyelerde bulundu. Tekin, hangi durumlarda vergi beyanında bulunulması gerektiği, emeklilerin vegiden muaf olup olmadığı, vergi avantajı sağlamak için hangi kuralların yerine getirilmesi gerektiği ve nelerin vergiden düşülebileceği konusunda okurlarımızı bilgilendirdi. İşte Hürriyet okurlarının sordukları ve vergi uzmanı Ali Tekin'in verdiği cevaplardan bazıları:

EMEKLİLERDE GELİRE BAKILIYOR

Tuncer B. (Münih): Eşim ve ben emekliyiz. 2133 Euro vergi gelirimiz var. Ben 2004'ün sonunda, eşim ise 2008'de emekli oldu. Vergi beyanında bulunmak zorunda mıyız?


CEVAP: Başka geliriniz yoksa mecbur değilsiniz. Zaten öyle bir zorunluluk olsa size Vergi Dairesi'den bildiri gelirdi. Siz 2004'de emekli olduğunuz için yıllık emekli gelirinizin yüzde 50'si, eşinizde ise 2008'de emekli olduğu için gelirinin yüzde 56'sı 8004 Euro'nun altındaysa vergiden muaf. Sizde geçmediği için vergi beyanı gerekmiyor.

Haberin Devamı


BİLGİ
Vergiden muaf olmak için yıllık emekli maaşınızın yüzde kaçı 8004 Euro'nun altında olmalı?

2005'de emekli olanlar yüzde 50
2006'de emekli olanlar yüzde 52
2007'de emekli olanlar yüzde 54
2008'de emekli olanlar yüzde 56
2009'de emekli olanlar yüzde 58
2010'de emekli olanlar yüzde 60
2011'de emekli olanlar yüzde 62

Erkan T. (Bielefeld): Eşimin vergi sınıfı 3, ben ise emekliyim ve maaş alıyorum. Yıl sonu bizden ek vergi isteniyor. Bu normal mi?

CEVAP:
Eşinizin vergi sınıfı 3 olduğu için çok az vergi ödüyor. Bu nedenle yıl sonu hesaplamasında ek vergi istenmesi normal. Sınıfını 4 yaparsanız sizin için avantajlı olabilir. Bu durumda eşinizden aylık daha fazla vergi kesilir, yani eline geçen para azalır, ancak yıl sonunda para bile geri alabilirsiniz. Hangi vergi sınıfının size uyacağını hesaplatabilir siniz.

Şükrü İ. (Hamburg): Senelik gelirim 27500 Euro, eşiminki 8200 Euro. Bizden yılsonu 1000 Euro ek vergi isteniyor. Ne yapabilirim?

CEVAP:
Sizin vergi sınıfınız 3, eşinizin sınıfı 5 ise bu parayı istemeleri normal. 5 sınıf demek 'çok az kazanıyorum' demek. Tek çare sınıfı "4", "4" olarak değiştirmek. Bu durumda aylık daha fazla vergi ödersiniz ancak bunların bir bölümünü yıl sonu geri alabilirsiniz. Veya bir yakınınıza "bakım parası" göndererek bunu da vergiden düşebilirsiniz.

Haberin Devamı


BAKIM PARASI NASIL GÖNDERİLMELİ?

Mustafa Ş.(Hannover): 3. vergi sınıfı ile çalışıyorum, eşim 5 sınıfla çalışıyor. Türkiye'deki anneme ve babama yakınlarım üzerinden para gönderiyorum. Annem 65 yaşında. Babam 70. Bu miktarı vergiden düşebilir miyim?

CEVAP:
Bakım parasının banka havalesi ile anne veya babanızın adına gönderilmesi gerekior. Veya parayı alan kişi parayı anne veya babanıza verdiğini belgeyle ısbatlamalı. Bunun için vergi danışmanlarından “Alındı belgesi” alabilirsiniz.

VERGİ KARTLARINDA DEĞİŞİKLİK

Halil P. (Frankfurt): Vergi kartları (Lohnsteuerkarte) artık geçerli değil mi? Her sene gelirdi, bu sene bize gelmedi.

CEVAP:
Vergi kartları eskiden belediyede hazırlanıp size gönderiliyordu. Artık bu işi vergi dairesi devraldı. Kartlar üzerindeki değişiklikler vergi dairesinde yapılacak. İşlemler elektronik ortamda olacağı için artık size vergi kartı gönderilmiyor. Kart elektronik olarak işverenenize gönderiliyor.

ÖZÜRLÜLERE VERGİ AVANTAJI

Zeki K.(Dortmund): Bakıma muhtaç zihinsel özürlü çocuğum var (18). Yüzde 100 özürlü. Benim ise yüzde 50. Eşimle benim vergi sınıflarımız 3 ve 5. Vergi beyanı sonrası para alabilirmiyim?

Haberin Devamı


CEVAP:
Çocuk için 3700 Euro, sizin için ise 570 Euro vergiden muafiyet var. Vergi kartlarınıza vergi muafiyetini işletirseniz, borçlu çıkarsınız. Ancak yıl sonunda vergi beyanında bulunurken özürlülük oranını belirtirseniz vergi avantı sağlayabilirsiniz.

BİLGİ
Özürlülük durumunda vergiden muafiyet sınırları:

25-30 oran arası 310 Euro
35-40 oran arası 430 Euro
45-50 oran arası 570 Euro
55-60 oran arası 720 Euro
65-70 oran arası 890 Euro
75-80 oran arası 1060 Euro
85-90 oran arası 1230 Euro
95-100 oran arası 1420 Euro



NOT: Sakatlık oranı yüzde 100 olup yardıma muhtaç (H) veya görme özürlü (B) durumu varsa vergi muafiyet sınırı 3700'e yükselir.

BORÇ ÖDEMESİ DURUMU DEĞİŞTİRMEZ

Süreyya Y.(Ahlsberg): Oğlum çalışıyor (43), geçmişte borçları vardı, ödedi. Şimdi sigortalı çalışıyor, 10 yıldır hiç beyanda bulunmadı. Bekar ve çocuğu yok. Ben oğlumun yanında kalıyorum. Geriye vergi alabilir mi?

CEVAP:
Geleriniz 667 Euro'nun altında olsaydı, oğlunuz ile kaldığınız için size bakım yapabilirdi. Bunu da vergiden düşebilirdi. Geçmişte borç ödemiş olması vergi iadesi alacağınız anlamına gelmez.

ÇOCUK YUVASI MASRAFLARINI DÜŞEBİLİR MİYİM?

Mustafa T. (Olpe):Çocuk yuvasına ödenen yemek parasını vergiden düşebilir miyim? Ayrıca Türkiye'ye yakınıma 4 bin Euro bakım parası gönderdim. Ancak çok az vergi iadesi oldu. Nedeni nedir?

Haberin Devamı


CEVAP: Çocuk yuvalarına ödenen “Betreuung” yani bakım parasını vergiden düşebilirsiniz. Ancak yemek parasını düşemezsiniz. İkinci soruya gelince: Bakım parasını gönderdiğiniz tarih çok önemli. Ocak ayından itibaren göndermeye başlayın. Toplu halde gönderildiği zaman gönderilen paranın hepsi dikkate alınmıyor.

BEYANDA BULUNMAK İSTEMİYORUM

Şeref E. (Esslingen): Her yıl vergi beyanında bulunuyorum. Geçen sene emekli oldum. Bundan sonra beyanda bulunmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP
: Hangi sene emekli olduysanız o sene ve bir dahaki sene de vergi beyanında bulunmak zorundasınız. Eğer istemiyorsanız bağlı bulunduğunuz Vergi Dairesine gidip bunu bildirmeniz gerekir. Aksi taktirde her yıl size yazı gelir hatta ceza bile alabilirsiniz. Sizin durumunuzda (yaşa bağlı) yıllık emekli gelirinizin yüzde 60'ı 8004 Euro'nun altındaysa vergi beyanında bulunmak zorunda değilsiniz.

YARDIM ALMAMASI GEREKİYOR

Mustafa K. (Frankfurt): Anneme yardımda bulunup bunu Bakım Parası olarak vergiden düşmek istiyorum. Ancak annem sosyal yardım alıyor. Bu mümkün mü?

CEVAP
: Anneniz ile aynı evde kalıyorsanız ve aldığı sosyal yardım kesilirse olabilir. Şayet anneniz başka bir evde yaşıyorsa ise banka havalesi ile para gönderme ve bunu belgeleme zorunlulğu var.

Haberin Devamı


DÜĞÜN MASRAFINI DÜŞEMEZSİNİZ

Hasan Ç. (Frankfurt): Yeni evlenenlerde satın alınan mobilyalar vergiden düşülebilir mi?

CEVAP:
Hayır, yeni evlenenler sadece yıl sonu hesaplanmasında fazla ödedikleri vergiyi geri alabilirler. Bu da genellikle yüksek bir miktar olur. Çünkü 1. sınıfta çalışıp evlendikten sonra 3. sınıfa geçenler yıl sonunda karlı çıkarlar. Yapılan düğün masrafları, mobilya, takı gibi harcamalar vergiden düşülemez.



BORÇLANMA AVANTAJI

Etem E. (Bottrop): Ben çalışıyorum. Eşim Türkiye'de emekli olmak istiyor. 30 bin Euro gibi bir para isteniyor. Almanya'da vergi avantajım olur mu?

CEVAP: Eşiniz için Türkiye'ye ödediğiniz parayı vergiden düşebilirsiniz. Parayı bir kerede ödememeniz daha avantajlı olur sizin için. Parayı ikiye bölüp örneğin 15 bin Euro'yu bu sene, kalan bölümünü önümüzdeki yıl öderseniz Almanya'da geri alacağınız vergi miktarı iki yıla yayılacağı için daha karlı çıkarsınız. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, Türkiye'ye parayı üç ay içerisinde ödemeniz gerekiyor. Bu durumda ödemeler örneğin aralık ve ocak ayında yapılabilir. Ayrıca Türkiye'den alacağınız emekli maaşını da Almanya'da vergi beyanında belirtmeniz gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!