Velilerin zaferi

Güncelleme Tarihi:

Velilerin zaferi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2013 09:30

Königswinter Karmaokulu’nun açılması için gerekliyüz öğrencinin kaydı gerçekleşti. Böylece 2013/2014eğitim yılından itibaren veliler çocuklarını uzak yerlereyollamadan kasabalarındaki okula gönderebilecekler.

Haberin Devamı

Almanya’nın Bonn kenti yakınlarındaki Königswinter kasabasında kurulması yıllarca yılan hikayesine dönen Karmaokulu’nda (Gesamtschule) önemli bir adım atıldı. Okulun açılması için valilik tarafından talep edilen 100 öğrenci kaydı gerçekleşti. Gelişme uzun süreden beri mücadele veren veliler tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. Königswinter Belediye Meclisi Okul, Kültür ve Kardeşkentler Komisyonu Sözcüsü ve Königswinter Okul Velileri Temsilci Kurulu 2. Başkanı Halit Döndürmez, “1,5 yıldan beri karma okulu kurulması için mücadelemizi sürdürüyoruz. CDU ağırlıklı belediye meclisinin karşı olmasına rağmen Köln Bölge Valiliği’ni devreye sokup okulun kurulması için onay aldık. Artık çocuklarımızı uzak yerlerdeki okullara göndermek zorunda kalmayacağız. 5. sınıftan sonra başlanan Haupschule ve Realschule 2013/14 eğitim yılından itibaren öğrenci almayarak kaldırılacak. Çocuklarımız önümüzdeki eğitim yılından itibaren Karmaokulu’na giderek, Abitur (lise olgunluk sınavı) yapma imkanını elde edecekler” dedi.

KARMAOKUL NEDİR?

Alman Eğitim Sistemi’nde ilkokul eğitimini tamamlayan öğrenciler, 5. sınıftan sonra başarılarına göre Hauptschule, Realschule veya Gymnasium okul tiplerinde eğitimlerini sürdürür. Öğrenciler arasında ayrım yapmayan ve bu yüzden diğer üç okul tipinden farklılık gösteren Karmaokul’a tüm öğrenciler kaydolabilir. Diğer üç okul tipi, öğrencilerin kayıt süreçlerinde ilkokul başarılarını ve öğretmenlerinin tavsiyelerini esas alır. Eyaletlere göre öğrenciler 9 veya 10. sınıfa kadar süren zorunlu eğitimi Karmaokul’da alabilir. Karmaokul’da 10. sınıfı başarılı olarak tamamlayan öğrenciler ayrıca Abitur (Lise olgunluk sınavı) adı verilen ve Türkiye’deki lise eğitimine denk gelen eğitimi alabilir. Karmaokul’da zorunlu eğitimini tamamlayan tüm öğrenciler ayrıca diğer okul tiplerinde de olduğu gibi doğrudan iş hayatına geçiş yapabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!