‘Velilere büyük görev düşüyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Velilere büyük görev düşüyor’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2023 11:44

Alman-Türk Akademisyenler Birliği Göttingen’in (D-TAB) ‘Almanya’daki Türklerin eğitim durumuna kronolojik bir bakış’ başlığı altında düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Cemal Yıldız, Avrupa’da üç dört dilli bir Türk neslin geldiğine dikkati çekerken, velilere de büyük ve önemli görevler düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

D-TAB Başkanı Türkolog Cenk Sancak ve T.C. Hannover Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Doc. Dr. Kazım Kalkan’ın selamlama konuşmasıyla başlayan etkinliğe Göttingen Üniversitesi hocaları ile Alman ve Türkiye kökenli öğrenciler de katıldı. Hem Türkiye’yi hem de Almanya’yı çok iyi tanıyan ve 2014-2021 yılları arasında Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nde Eğitim Müşaviri olarak görev yapan Prof. Yıldız, başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenli gençlerin takdire şayan bir performans sergilediklerinin altını çizdi. “Artık Avrupa’da 3-4 dilli bir Türk nesli geliyor. Bu kızlı-erkekli bütün gençlerimiz için geçerli. Üniversiteye gidip de İngilizce, Fransızca veya İspanyolca bilmeyen yoktur. Ama Türklerin bir avantajı daha var” diyen Prof. Yıldız, dinleyiciler arasındaki Türkiye kökenli öğrencilere yönelik, “Sizler doğuştan aile ortamında tabii olarak öğrendiğiniz bir dile daha sahipsiniz. Ancak bu dilin de geliştirilmesi lazım. Çünkü kullanılmayan dil, zamanla akıcılığını kaybediyor. O nedenle mümkün mertebe ana dilinizi de kullanmaya özen gösterin” çağrısında bulundu.

‘Velilere büyük görev düşüyor’

Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Cemal Yıldız, D-TAB Başkanı Cenk Sancak

Haberin Devamı

UYGUN ORTAM OLUŞTURULMALI
Prof. Cemal Yıldız, Türkiye kökenli çocuk ve gençlerin hem ana dillerini iyi öğrenmelerinde hem de okullarda ve iş hayatında başarılı olmalarında anne-babalara, velilere çok önemli görevler düştüğünü vurguladı: “Çocukların aile içinde edindikleri diller, Almanca ediniminde ve genel anlamda dil edinim sürecinde vazgeçilmez bir araç ve zenginliktir. Bu diller hem kimliklerinin oluşumunda hem de ebeveyn-çocuk ilişkisinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca bu dillerinin desteklenmesi, çocukların özgüveninin güçlenmesine olumlu katkıda bulunmaktadır. Çok dilli çocukların aileden getirdikleri dil becerilerini doğal ortamda geliştirebilmeleri ve eğitimde daha başarılı olabilmeleri için erken teşvik tedbirlerinin uygulanması ve okulda çok dilli çocuklar için uygun ortam ve şartların oluşturulması gerekmektedir. Bunun için tüm kurumlar birlikte daha yoğun çalışmalı.”

‘Velilere büyük görev düşüyor’
FİDAN SERTİFİKASI
D-TAB Başkanı Cenk Sancak, etkinlik öncesi Prof. Yıldız’ın TRT Türk yayınına da katılıp Avrupalı Türkiye kökenlilerin eğitim durumlarıyla ilgili bilgi verdiğini belirtirken, “Türk-Alman Akademisyenler Birliği olarak geleneğimizi bozmayarak Göttingen’de bulunan Nobel antı (Nobelrondell) ile Max Planck ve Otto Hahn gibi Nobel ödülü sahiplerinin mezarlarını ziyaret ettik” dedi. Malatya-Karatepe’de adına diktirdikleri fidanların sertifikasını da Prof. Cemal Yıldız’a takdim eden Sancak, 24 Haziran’da ünlü jeolog Prof. Dr. Celal Şengör ile depremin konuşulacağı bir toplantı düzenleyeceklerini, 8 Temmuz’da da Göttingen Üniversitesi Rektörü Prof. Metin Tolan’ı konuk edeceklerini açıkladı.
‘Velilere büyük görev düşüyor’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!