Ve nefesler tutuldu

Güncelleme Tarihi:

Ve nefesler tutuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2015 13:33

Alman futbolunun en önemli ve en çekişmeli derbisi Pazar günü oynanacak. 'Binlerin Derbisi' ve 'Ruhr Derbisi' olarak da nitelendirilen Dortmund ile Schalke karşılaşması yine nefesleri kesecek.

Haberin Devamı

Dünyanın sayılı derbilerinden biridir Dortmund ile Schalke arasında oynanan maçlar. İki takım arasında 20. Yüzyılın başlarında başlayan rekabet ve mücadele 21. Yüzyıla da aynı şiddette taşındı. İkinci Dünya Savaşı sırasında sadece rekabete çekişme kesintiye uğradı. Dortmunhd ile Schalke arasındaki karşılaşmalar her zaman futboldan ötedir. Taraflar için bu futbol maçından öte namus ve şereftir. Böyle kabul edilir.  

SANAİ REKABETİ İLE BAŞLAR 

Schalke'yi protestan madenciler kurdu. Dortmund'u ise katolik kömür işçileri. Rivayet odur ki Dortmund'un sarısı biradan, siyahı kömürden alır rengini. İkinci Dünya Savaşı sırasında da iki takımın rekabet ve nefret ateşi mecburi olarak dini. Schalke'nin elde ettiği yedi şampiyonluğun altısını Nazi döneminde kazanması nefreti ve kini daha sonraki yıllara daha da körükleyerek taşıdı

Taraflar için koşulların hiçbir önemi yok. Mühim olan kazanmak. Kazanan bir sonraki karşılaşmaya kadar göğsü dik, anlı açık gezer. Elde edilen zaferin tadını çıkarır. Yenilen için de yapılacak tek bir şey var; bir sonraki maçı bekleyip intikam almaktır. O güne kadar boyunlar bükük kalır. İki takım Pazar günü 147. randevuda buluşacak. Bu kez ev sahibi Dortmund. 

EN BÜYÜK SOSYAL FAALİYET

Ruhr Havzası olarak bilinen bölgenin iki takımı arasındaki rekabet günümüze kadar artarak taşındı. Emekçilerin yoğunlukla yaşadığı bölgenin en büyük sosyal faaliyeti ve en ucuz eğlencesidir futbol. Aslında Ruhr Havzası'ndaki tüm takımlar arasında büyük ve acımasız olur rekabet. Binlerce takımın bulunduğu havzada Dortmund ve Schalke güçlenip büyüyünce diğer takımlar arasındaki çekişmeler gölgede kaldı. Bu yüzdendir ki Dortmund ile Schalke maçları 'Binlerin Derbisi' olarak nam salar.

Dönemin Dortmund Menajeri Michael Meier'in bir sezon öncesi gazetecilerin 'sezonu kaçıncı sırada bitirmek sizi tatmin eder' sorusuna verdiği 'Schalke'nin bir sıra üstünde bitirmek bizim için yeterli' cevabı taraflar için derbinin öneminin boyutunu gözler önünü sermeye yeter.

DERBİYE SİYASET BULAŞTI

Nazilerin etkili olduğu dönemde derbilere dönemin dikta yönetimi de karıştı. Schalke taraftarı ve yönetimi istemese de Naziler kulübe girdi. Kulübü etkileyip yönlendirdi. Schalke kulübünü kendi rejimlerinin bir propaganda aracı olarak kullandı.

Dortmund takımı elbette Nazilerin elindeki bir kulüple rekabet edemezdi ve edemedi de. Bu dönemde Schalke altı şampiyonluk kazandı. Schalke'nin üstün olduğu Nazi dönemi sona erince rekabet 1950'li yıllarda yine başladı.

Son yıllarda da maçların sonucunu kulüplerin ekonomik durumları belirledi. 2000'li yılların ilk başlarında ekonomik buhran yaşayan Dortmund, rakibine boyun eğdi. Ancak 2008 yılından sonra bütçesini düzelten ve hırsıyla dikkatleri çeken Jürgen Klopp'un teknik direktörlük koltuğuna oturması rekabete yeni bir boyut kazandırdı. Son yedi yıldır hem mali durumunu düzelten hem de iyi takım kuran Dortmund, taraftarlarının yüzünü güldürdü.

BUNDESLİGA'DA 87. RANDEVU 

Haberin Devamı

1962 yılında kurulan Bundesliga'da iki takım şimdiye kadar 86 kez karşı karşıya geldi. Dortmund 31, Schalke 30 kez galip geldi. İki takımın berabere kaldığı maç sayısı ise 25. Maçlarda Dortmund 133, Schalke 121 gol attı. Dortmund'un sahasında oynanan 43 karşılaşmada üstünlük evsahibi takımında. Sarı siyahlar 19 kez galip ayrılırken, konuk takım ise 11 kez maç kazandı. 13 karşılaşma da berabere sona erdi.

Dortmund sahasında Schalke'ye 75 gol atarken, kalesinde de 46 gol gördü. Dortmund geçen sezon sahasında oynadığı maçı 3-0 kazandı. Schalke en son 20 Ekim 2012'de rakibini deplasmanda yendi. Mavi beyazlılar 2-1 galip geldi.

Bu derbide İlkay Gündoğan'ın ilk 11'de sahaya çıkması bekleniyor. Schalke'de Kaan Ayhan'ın ise maç kadrosunda yer alacak. İki takımın maçında Schalke'nin yardımcı hocası Volkan Bulut, derbi tarihine ilk yardımcı Türk antrenör olarak adını yazdıracak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!