Vatandaşlık Kursu yolda

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık Kursu yolda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 00:00

Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Volker Bouffier, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler için \"Vatandaşlık Kursu\" düzenlenmesini gündeme getirdi. ARD’de \"Yabancılardan nasıl iyi bir Alman yapılabilir?\" başlığı altında yayınlanan açık oturumda Yeşiller’in Eşbaşkanı Claudia Roth, \"İslam Testi\"nin Müslümanlara dışladığını yineledi.

Haberin Devamı




Volker Bouffier
Almanya´da oturma izni verileceklere uygulanmasına başlanan "Uyum Kursu"ndan sonra, Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlere de "Vatandaşlık Kursu" düzenlenmesi için start verildi.

Alman Birinci Televizyonu’nda (ARD) Sabine Christiansen’in aynı isimle sunduğu ve "Yabancılardan nasıl iyi bir Alman yapabiliriz?" başlığı altında önceki akşam yayınlanan açık oturumda, Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Volker Bouffier, "uyum sorusu mecburi kurs yoluyla Alman vatandaşlığına geçişle bağlandırılmalı" diyerek, "Vatandaşlık Kursu" düzenleneceği sinyali verdi "Alman olmak isteyen herkes, tarihi, kültürel ve toplumsal gelişmelerle ilgilenmeli ve bunlar hakkında bilgi sahibi olmalı" diyen Bouffier, Baden Württemberg eyaletinde Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Müslümanlara dönük İslam Testi´nin kendi eyaletlerinde uygulanmayacağını da dile getirdi.

Hıristiyan Demokrat Birlikli (CDU) politikacı, Hessen Eyaleti’nde Alman vatandaşlığına geçmek isteyen herkes için "Bilgi ve Değerler Testi" planladıklarını da söyledi. Bakan Bouffier, "Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin Almanya’nın politik yapısını, daha önceki yıllarda bir Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) bulunduğunu, iki Almanya’nın birleştiğini, bu ülkenin ortak değerlerini bilmesi gerekir. Alman vatandaşı olmak isteyenlerden bunu beklemek bizim hakkımızdır" dedi.

Roth: İslam Testi dışlayıcı




Claudia Roth
ARD’deki açık oturuma, Bouufier’in yanı sıra Yeşiller’in Eşbaşkanı Claudia Roth, Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat, Alman Tekstil işvereni Wolfgang Grupp ve Aşağı Saksonya İçişleri eski Bakanı Christian Pfeiffer de katıldı. İslam Testi´nin yanı sıar Berlin’deki Herbert-Hoover Okulu’nda Almanca’nın dışında bir dil konuşulmaması uygulamasının tartışıldığı programda tarafların bu konuda çok farklı düşündüğü bir kez daha açık bir şekilde görüldü.

Yeşiller’in lideri Claudia Roth, "İslam Testi´nin Müslümanları dışlayıcı bir uygulama olduğunun altını çizerken, TGD Başkanı Kenan Kolat da bu yöndeki uygulamaların Almanya’nın Anayasasına da aykırı olduğuna dikkat çekti. Roth, bu gibi uygulamaların Mülümanları bu toplumdan uzaklaştırdığını ve uyumu zorlaştırdığını da dile getirdi. Aynı zamanda kriminolog olan Christian Pfeiffer de, "İslam Testi" uygulaması için insanların terör eğilimli olup olmadığının saptamanın mümkün olmayacağını söyledi.

Almanca şart

Volker Bouffier, Berlin’deki Herbers-Hoover Okulu’nda öğrenci, veliler ve öğretmenlerin ortaklaşa aldığı derslerde, okula ait alanlarda ve okul tarafından düzenlenen etkinliklerde Almanca’dan başka bir dil konuşulmaması uygulamasına tam destek verdiğini de söyledi. "Bu uygulamaya ortak karar veren herkesi tebrik ediyorum" diyen Bouffier, genel eğitimde de, meslek eğitiminde de başarılı olmanın ve toplumsal yaşama katılımın anahtarının Almanca olduğunu belirtti.

Alman işadamı Wolfgang Grupp da Almanca uygulamasını destekledi. Kendi işletmesinde çalışanların yüzde 30’a yakının yabancı kökenli olduğunu belirten Alman işadamı, "Biz de işe alırken çalışacak elemanların Almanca bilmelerine önem veriyoruz. Ama şimdiye kadar bu alanda bir sorun yaşamadık. Çünkü bize başvuranlar Almanca biliyordu" dedi.

Yeşiller Eşbaşakanı Claudia Roth da kimsenin öğrencilerin Almanca konuşmalarına ve iyi derecede Almanca öğrenmelerine itirazı olmadığını söyledi. "Evet, Almanca anahtardır" diyen Roth, öğrencilerin Almanca öğrenmelerinin yanı sıra anadillerini öğrenmelerinin de desteklemesini istedi. Claudia Roth, "Biz iki dilli eğitimi desteklemeliyiz" dedi.

Kenan Kolat da, iki dilliği bir "hazine" olarak nitelerken, "Biz bu hazineden çok iyi yararlanmalıyız. Biz çocuklarımızın çok iyi derecede Almanca öğrenmelerini istiyoruz. Ancak yasakların bunun için iyi bir yöntem olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!