Vatandaşlığı alnımızın teriyle kazandık

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlığı alnımızın teriyle kazandık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2011 21:06

Danimarka vatandaşlığına geçen Türkler sınavların zorluğundan şikayetçi olurken ”Çok çalıştık alnımızın teriyle aldık” dediler. Başbakan Lars Lökke Rasmussen ve Sosyal Demokrat Parti Başkanı Helle törning Schmidt de Hürriyet aracılığı ile Türklere mesaj gönderdiler

Haberin Devamı

Danimarka vatandaşlığına kabul edilen 2 bin 332 kişi için tören düzenlendi. Ancak töreni sadece 451 yeni Danimarkalı geldi. Her yıl geleneksel olarak Parlamentonun avlusuna kurulan dev çadırda düzenlenen törene bu yıl Başbakan Lars Lökke Rasmussen, Meclis Başkanı Thor Pedersen ve bakanların yanı sıra davetliler katıldı. 900 kişinin davet edildiği törende sunuculuğu ünlü müzisyen Eddie Skoler yaptı. Törende Danimarka Radyosu'nun kızlar korosu sahne alırken, Prens Henrik'ten bir şiir okundu. Törenden sonra yeni Danimarkalılar Parlamento binasında siyasi partilerin başkanları, milletvekilleri tarafından karşılandı. Sosyal Demokrat Milletvekili Yıldız Akdoğan da partisine ayrılan salonda yeni Danimarka vatandaşlarını güllerle karşılayıp vatandaşlığa geçen Türkler'le sohbet etti. Yıldız Akdoğan, ”Öncelikle vatandaşlığa geçenleri kutlarım. Her yıl olduğu gibi onları güllerle karşılayıp kutluyorum. Göçmenlerin Danimarka vatandaşlığına kabul edilmeleri sadece kendileri için değil, Danimarka için de çok önemli. Sınavlar çok zor. İktidara gelirsek onları yumuşatmamız gerekecek” dedi.

Haberin Devamı

ÇOK ZORLANDIK
Satı Uçar, Danimarka vatandaşlığına geçmenin çok zor olduğunu belirterek ”vatandaşlığa geçiş bende büyük değişiklik yapmadı sadece bir rahatlık verdi. Pasartomu değiştirdim ama beynimi değiştirmem mümkün değil. Sorular çok zor, ben çok zorlandım. Yıldız Akdoğan'dan iktidar olmaları durumunda soruları yumuşatmalarını istedim. Danimarkalı arkadaşlarım bile sorulara yanıt veremiyorlar” dedi.

Yıldız Bayındır da, Danimarka vatandaşı olmanın çok güzel bir duygu olduğunu belirterek ”Vatandaş olmak kolay değil. Bir çok safhadan geçtik. Bütün zorlukları atlatıp vatandaş olmak gurur verici. Çünkü o kadar zorlaştırdılar ki alnımın teriyle aldım. Çalışmayanlar sınavı geçemediler. Bulunduğunuz toplumun bir parçası olmak, dil öğrenmek önemli. Dancayı konuşun kendinizi ifade edebilin, yakınınızdaki insanlara yardımcı olun”dedi.


BİZE OY VERSİNLER
Başbakan Lars Lökke Rasmussen Törenden sonra Hürriyet aracılığı ile vatandaşlığa geçen Türklere bir mesaj göndererek ”Türklere Danimarkalı oldukları için hoşgeldiniz diyorum. Bizler siyasetçi olarak bazı konularda ayrı düşünsek bile böyle bir günde birlikte olabiliyor ve yeni Danimarkalı vatandaşlarımıza iyi sinyaller veriyoruz” dedi. Rasmussen yakında yapIlacak seçimle ilgili olarak da ”Tüm Türkleri ve yeni Danimarkalıları seçimde benim partime oy vermeleri çağrısında bulunuyorum” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKLERİ KUTLUYORUM
Seçimlerde Danimarka'nın ilk kadın başbakanı olması beklenen Sosyal Demokrat Parti Başkanı Helle Törning Schmidt te Hürriyet aracılığı ile gönderdiği mesajda ”Türkleri, Danimarka vatandaşı oldukları için kutluyorum. Danimarka meclisine doğru önemli bir adım attılar. Benim en büyük arzum tüm göçmenlerin Danimarka vatandaşlığına geçmeleri, kendilerine tanınan haklardan ve özgürlükten azami şekilde yararlanmalarıdır. Türklerin beni ilk kadın başbakan görmek istemeleri beni sevindiriyor. Sandığa gidip oylarını kullansınlar ve bizim hükümetin çoğunlukta olmasına, değişikliğe katkıda bulunsunlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!