Vatandaşa ayrı aşı mı

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşa ayrı aşı mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2009 10:06

Domuz gribi aşısına hazırlanan Almanya’da bakanlara ve halka farklı aşı yapılmasına tepki yağıyor. Başbakan Angela Merkel ile Federal Sağlık Bakanı Ulla Schimdt"in vatandaş aşısı yaptıracaklarını açıkladı. Hükümet sözcüsü ise "Farklı aşı yok" dedi.

Haberin Devamı

Domuz gribine karşı kampanyasına hazırlanan Almanya’da iki ayrı kalitede aşının ısmarlandığının öne sürülmesi tartışmalara yol açtı. Yan etkili bir aşının vatandaşa, daha istikrarlı .ir başka aşının ise kamu görevlilerine yapılacağının ileri sürülmesi üzerine Federal Hükümet Sözcüsü Ulrich Wilhelm domuz gribine karşı aşı çalışmalarında çifte standart iddialarının gerçekleri yansıtmadığını açıkladı. Der Spiegel dergisi, bu ayın sonunda başlanacak olan domuz gribine karşı aşılama çalışmalarında, vatandaşlar için ayrı, siyasetçi ve memurlar için ayrı aşı kullanılacağını yazmıştı. Bild am Sonntag gazetesi de Başbakan Merkel, bakanlar ve politikacılara özel domuz gribi aşısı yapılacağını duyurmuştu.

İKİ AYRI AŞI: CELVAPAN VE PANDEMRİX
Açıklamalarda, bakanlıklar için 200 bin doz Baxter firmasından Celvapan adlı domuz gribi aşısı siparişi verildiği, bu şirkete ait aşıların etkiyi güçlendiren bileşimi içermediği belirtiliyor.
Vatandaşlar için ise “çok fazla yan etkisi olduğu ve vücudun bağışıklık sistemini de etkileyerek aşırı reaksiyonlara sebep verdiği” öne sürülen, "GlaxoSmithKline" şirketinin ürettiği Pandemrix adlı aşının kullanılacağı ifade edilmişti. Baxter firmasına aylar öncesinde 200 bin dozluk Celvapan aşısı siparişi verildiğini belirten sözcü Wilhelm, “Siparişi verdiğimiz tarihte bu aşıların muhtemel yan etkileri bilinmiyordu” dedi.

BAŞBAKANA DA HALK AŞISI
Almanya İlaç Komisyonu Başkanı Wolf-Dieter Ludwig, bunu skandal olarak nitelerken bakanlara ve memurlara ayrı, vatandaşa ayrı aşı yapılmasının yapılmasının insanlara anlatılamayacağını belirtti. Bild gazetesi'nin haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in İçişleri Bakanlığı'nın aşılarına rağbet etmeyerek vatandaş için uygun görülen Pandemrix aşısından olma kararı aldığını yazdı. Gazeteye göre, Sağlık Bakanı Ulla Schmidt'in de, “halka dağıtılan aşı güvenli ve etkili, ben de onu kullanacağım” dedi. Aşıların kullanılmasına izin veren Paul-Ehrlich Enstitüsü sözcüsü Susanne Stöcker, iyi ve kötü şeklinde ayırım yapılacak bir aşının bulunmadığını ifade ederek, çalışanlarına, vatandaşlarda kullanılacak Pandemrix aşısı yapılacağını belirtti.

BELİRTİLERİ NEDİR?
Domuz grinin her yıl karşılaştığımız bildik gripten farklı çok tipik, çok özel bir belirtisi yok. Bu gripte de yüksek ateş, boğaz-burun akıntısı, öksürük, kırıklık, halsizlik, yorgunluk, kas eklem ağrıları, boğaz ve baş ağrısı, zaman zaman ortaya çıkan titremeler var. Ama bütün bunların şiddeti olağan gripten biraz daha fazla. Ayrıca kusma ve ishal gibi beklenmedik belirtiler de öncelikle domuz gribini düşündürmeli. Sorunun bronşlara, yani solunum sistemine inmesi ve ciddi bir nefes darlığı yapması halinde de akla öncelikle domuz gribi gelmeli. Özellikle ateş 2-3 gün müdahalelere rağmen düşürülemiyorsa, nefes darlığı gittikçe belirginleşiyorsa, hasta 2-3 günlük nezle durumunda bile son derece yorgun, halsiz ve bitkinse, ciddi bir iştah kaybı söz konusuysa domuz gribi olasılığını mutlaka ekarte etmek gerek. Kesin tanı için bazı özel tıbbi testler yapılması şart.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Ben aşı yaptıracağım
Bu kış beklenen büyük salgını önlemek için geliştirilen domuz gribi aşılarının güvenilir olup olmadığı yönündeki tartışmalar bitmiyor. Bu aşıya sıcak bakmayan bilim adamları olsa da ben bu konularda mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıklarında uzmanlaşmış kişilerin dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu uzmanların tamamı "aşılanmanın daha doğru bir yaklaşım olduğu" görüşündeler. Aşı Türkiye'de de uygulamaya geçtiğinde sevgili torunum Aleyna"ya da gönül rahatlığı içinde uygulatacağım, ben de yaptıracağım. Çünkü mevcut araştırmalar ve bulgular domuz gribi sonucu ortaya çıkabilecek tatsızlıkların bir hayli ciddi olduğunu gösteriyor.
Türk Alman Bağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin: Aşıda ayırım olmaz Domuz Gribi çok hızlı yayılıyor. Ben de aşı olacağım.
Bad Nauheim Pitzer Süd Klinik Başhekimi Dr. Seçil Akıncı: İki çeşit aşı olması kafa karıştırıyor. Domuz Gribi aşışı olmayacağım. Herkes kendi kararı versin.
Leverkusen Kliniği Jinekoloji ve Kadın-Doğum Bölümünün Başhekimi Doçent Dr. Kubilay Ertan: Hamileler aşı olsun. Aşının yan etkisinin normal grip aşısının benzeri. Ben herkesin aşı olması taraftarıyım.
Cerrah Dr. Murat Burhanoğlu: "Domuz Gribi yada başka bir isim altında aşı yaptırılmasına karşıyım. İsteyenler normal grip aşısı yaptırabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!