Varto depremi belgeseli ‘Kaf Kaf’ Berlinale’ye aday oldu

Güncelleme Tarihi:

Varto depremi belgeseli ‘Kaf Kaf’ Berlinale’ye aday oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2022 11:53

Varto depremini anlatan belgesel, Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale’de gösterilmek için aday oldu. Yönetmen Metin Dağ’ın çektiği ve Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Kaf Kaf’ adlı belgesel filmde 1966 Varto depreminin acıları ve sosyolojik etkisi olarak deprem sonrası Almanya’ya başlayan işçi göçü konusu ele alınıyor. Filmin Almanya galası 7 Nisan’da Berlin’de yapılacak.

Haberin Devamı

BELGESEL filmle ilgili bilgi veren Metin Dağ, “1966 Varto depreminin ve depremzedelerin izlerini sürdüğünüz zaman Berlin ve Almanya’ya ulaşıyorsunuz. Almanya deprem sonrası ilk yardım yapan ülkelerden biri. Deprem, 1961 yılında iş gücü alımı anlaşması imzalanmasından yaklaşık 5 yıl sonra gerçekleşmiş. O dönemde Almanya’nın Türkiye’den işçi alımı hâlâ devam ediyordu. Deprem sonrası ise orada yaşayan insanlara öncelik tanınmış. İsteyenler Almanya’ya işçi olarak getiriliyor. Bu nedenle özellikle bugünkü başkent Berlin olmak üzere Almanya’da çok sayıda Vartolu görebilirsiniz. Ancak tam olarak ne kadar insan geldiği konusunda net bir bilgi yok” dedi.

Varto depremi belgeseli ‘Kaf Kaf’ Berlinale’ye aday oldu
‘20 KİŞİYLE RÖPORTAJ YAPTIK’
Ekim ayında gerçekleşen Antalya Film Festivali’nde gösterilen ‘Kaf Kaf’ belgeselinin çekimlerinin bir bölümü Varto’da önemli bir bölüme de Almanya’da gerçekleştirildi. Projenin korona salgını döneminde şekillendiğini kaydeden Metin Dağ, “Yaklaşık 20’ye yakın insanla röportaj gerçekleştirdik. Aralarında depremi yaşayanlar da vardı. Bunların hikâyelerini dinledik. Benim için belgesel filmimiz görsel tasarım sonrasında ortaya çıktı. Ben de görüntü yönetmeni kökenliyim. O nedenle güçlü kareler ve güçlü sahneler yer alıyor. Filmin Almanya galasını 7 Nisan’da Berlin Babylon sinemasında gerçekleştireceğiz. Depremde Varto’ya giderek yardımda bulunan Alman ekibinde görev almış bir asker ve bir hemşireyi galaya davet edeceğiz” diye konuştu.
Varto depremi belgeseli ‘Kaf Kaf’ Berlinale’ye aday oldu

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!