Uzay Ajansı astronot arıyor

Güncelleme Tarihi:

Uzay Ajansı astronot arıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2008 13:27

Avrupa Uzay Ajansı aralarında Ay'a insanlı uçuşun da bulunduğu projelerini hayata geçirebilmek için genç ve yetenekli astronot adayları arıyor.

Haberin Devamı

The Guardian gazetesinin haberine göre, Avrupa Astronot Merkezi (EAC) astronot arıyor. EAC, en son 15 yıl önce astronot almıştı. Seçilecek astronotlardan birinin Ay'da yürüme şansını da yakalaması bekleniyor.

Köln'deki EAC'nin Astronot Bölüm Başkanı Gerhard Thiele, Guardian'a yaptığı açıklamada, "Astronotlarımızın yaş ortalaması 50. Bu yaş ortalaması ile geleceğe ayak uyduramayız." dedi. Thiele, 4'ü yedek olmak üzere toplam 8 astronot aradıklarını kaydetti. Thiele, seçilecekler arasından bir kişinin Ay'da yürüme şansını yakalayabileceğini de ifade etti. EAC, 50 bin kadar başvurunun olmasını bekliyor. Thiele, önemli olanın kişinin "takım oyuncusu olabilmesi" olduğunu vurguladı. Thiele, "Stres altında sakin kalabilmeleri ve operasyonel olarak teknik bilgiye hakim olmaları lazım. Ancak önemli olan kişinin, takım oyuncusu olması. Bütün bu senaryoda küçük bir parça olduklarını bilmeleri lazım." şeklinde konuştu.

Avrupa uzay laboratuvarı 'Columbus'u şubat ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyan ekipte yer alan Alman astronot Hans Schlegel, 'İnsanlığı ilgilendiren ve ufuk sınırlarının ötesine taşan bir adım atabilmek için eşsiz bir fırsat' diye konuşuyor.

Avrupa Uzay Ajansı, astronot adaylarının 27 ila 37 yaş arasında olmasını ve iyi İngilizce bilmelerini şart koşuyor. Mühendislik ya da doğa bilimleri alanında eğitim görmeleri istenen ve 3 yıllık mesleki deneyim sahibi olmaları öngörülen adaylarda Rusça bilgisi tercih nedeni kabul ediliyor. 'Uçuşa elverişlidir' raporu şart 'Uçuş ve atlayışa elverişlidir" ibareli sağlık raporu almaları şart koşulan astronot adayların başvuruları muhtemelen bu yıl içinde alınacak.

Avrupa Uzay Ajansı yetkilileri, son derece ayrıntılı online başvurunun adayların elenmesinde ilk aşamayı oluşturduğuna işaret ediyorlar. Online başvuru sürecinden bin astronot adayının çıkması bekleniyor. Bu adaylar kapsamlı psikolojik sınavlardan geçmek zorunda kalacaklar. Bu aşamada, adayların konstrasyon, stres kontrol yetenekleri, grup içi davranışları ve mekan algıları test ediliyor. Süreci yaklaşık 80 ila 100 dolayında adayın aşması bekleniyor. Bu adayları da yaklaşık 5 gün süren işitme testinden mide-bağırsak sistemi kontrolüne kapsamlı bir sağlık kontrolü bekliyor.

Avrupa Uzay Ajansı tıbbi denetim bölümü müdürü Volker Damann, 'Ne olimpiyat sporcusu ne de çalışma masasına yapışmış kimse arıyoruz. Aslında sıradan, sağlıklı bir insan olmak yetiyor' diyor. Sağlık kontrolünü de başarıyla aşan astronot adayları bir dizi soruyu yanıtlamak zorunda. 2009 yılının ilkbaharında isimleri netleşmesi beklenen dört astronot için son sözü Avrupa Uzay Ajansı direktörü söyleyecek.

Astronot Reinhold Ewald, astronotların yaklaşık 3,5 yıllık eğitimden geçtiğini belirtiyor. Astronot Ewald, özellikle bilimsel ve teknik detayların aktarıldığı eğitimde önemsiz gibi görünen özelliklerin de sınandığına dikkat çekiyor, 'Örneğin giysinizin hava sızdırıp sızdırmadığını kontrol etmek için saatlerce basınçlı odalarda beklemek zorunda kalıyor, böylece sabırla beklemeyi öğreniyorsunuz' diyor.

Ay’a uçuş timinde görev 56 yaşındaki astronot Hans Schlegel de '1998’de astronot eğitimimi tamamladım. İlk uçuşumu biraz talihin, biraz da becerilerimin yardımıyla 5 yıl sonra, ikinci uzay uçuşumu da bundan tam 15 yıl sonra yaptım' diyor.
Avrupa Uzay Ajansı Astronot Bölüm Başkanı Gerhard Thiele, binlerce aday arasından seçilecek 4 astronottan birinin önümüzdeki 10 yıl içinde Ay'a yapılması beklenen insanlı keşif yolculuğunda yer almasının güçlü bir ihtimal olduğuna işaret ediyor.

Gazete varolan uzay mekiklerinin 2010 yılında artık kullanılmayacağını hatırlatarak yeni bir dönemin başlayacağını kaydetti. Gazete, NASA'nın uzay mekikleri yerine kullanmayı planladığı Orion için denemelere gelecek yıl başlayacağını da belirtti. Uzay mekikleri Discovery ve Atlantis'in yerini alacak olan yeni kuşak Orion uzay mekiği ile NASA, Ay'a tekrar astronot göndermeyi planlıyor. Orion ilk uçuşunu Uluslararası Uzay İstasyonu'na 2014'ten önce, Ay'a ise 2020'den önce yapacak. Gazete, Avrupa'nın da bu gelişmelere ortak olmak istediğini yazdı.

Astranot başvuruları sadece Avrupa Uzay Ajansı (ESA) üyesi olan Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere vatandaşları arasından olabiliyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Astronot Merkezi (EAC) Almanya'nın Köln kentinde (ESA/EAC Linder Hoehe, 51147 Köln ) bulunuyor.







Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!