‘Uyumu ve demokratik yaşama katılımı kolaylaştıracak’

Güncelleme Tarihi:

‘Uyumu ve demokratik yaşama katılımı kolaylaştıracak’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2023 10:22

Almanya’da hükümetin, Vatandaşlık Yasası’nda reform konusunda uzlaşmaya varması, ülkede yaşayan Türkiye kökenlileri sevindirdi. Kuzey Ren Vestfalya (KRV)-Seçim Hakkı Girişimi sözcüleri Bahattin Gemici ile Dr. Aysun Aydemir, bunun çok olumlu bir gelişme olduğunu, verilen mücadelenin bu aşamaya gelmesinin ise sevindirici olduğunu söylediler.

Haberin Devamı

8 Aralık 2021’de iktidara gelen SPD, Yeşiller ve FDP’nin imzaladığı ‘Koalisyon Sözleşmesi’ ışığında hazırlanan ve ‘çifte (çoklu) vatandaşlığı’ da içeren tasarı üzerinde geç de olsa uzlaşmaya varılmasıyla ilgili konuşan Gemici ile Dr. Aydemir, yeni yasanın göçmenlerin uyumunu ve demokratik yaşama katılımlarını kolaylaştıracağını, geleceğe güvenle bakmalarını sağlayacağını söylediler. Yasa tasarısına göre vatandaşlığa başvuranların kendi vatandaşlığını bırakmasının gerekmediğini belirten Gemici, “Bu durumda çok sayıda Türkiye kökenlinin Alman vatandaşlığına geçmesi mümkün olacak” dedi. İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in, “Biz göçmenlerin toplumsal ve demokratik yaşama katılmalarını istiyoruz. Bu bir paradigma değişikliğidir” dediğine de dikkati çeken Gemici, çifte vatandaşlığın kabulüyle göçmen kökenlilerin sorun ve beklentilerinin siyasi partiler tarafından daha fazla dikkate alınacağını ifade etti.

‘Uyumu ve demokratik yaşama katılımı kolaylaştıracak’
ZORLUK ÇIKARILMASIN
KRV Seçim Hakkı Girişimi sözcüleri, hükümetten şu taleplerde bulundular.
* Almanya’nın kalkınmasında ve bugünkü refah düzeyine ulaşmasında büyük emeği geçen birinci kuşak göçmenlere hiçbir zorluk çıkarılmadan Alman vatandaşlığı verilmelidir.
* Daha önce Alman vatandaşı olan ancak 2000’den sonra Türk vatandaşlığına geçtikleri için vatandaşlıktan çıkarılan on binlerce insanın mağduriyeti giderilmeli, vatandaşlık hakları iade edilmelidir.
* Alman vatandaşlığı için yapılan başvurular 6 ay, en geç bir yıl içinde sonuca bağlanmalıdır.
* Dil sınavı kolaylaştırılmalı, vatandaşlık başvurusunda bulunanların bu yöndeki çabaları dikkate alınmalıdır.
* Beş yıldan fazla bu ülkede yaşayan ancak Alman vatandaşlığına geçmek istemeyen göçmenlere yerel seçimlere katılma hakkı tanınmalıdır.
* Daha önce çalıştıkları halde işsiz kalan ve sosyal yardım alan yabancılar da vatandaşlık hakkından yararlanmalıdır.
* Daha önce Alman vatandaşlığına geçen yurttaşlarımız hiçbir zorlukla karşılaşmadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını alabilmelidir.

Haberin Devamı

ÇİFTE VATANDAŞLIK MÜCADELESİ
Türk sivil toplum kuruluşlarının (STK), başta Almanya Türk Toplumu’nun (TGD) ve ilk genel başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin’in çifte vatandaşlık için yoğun bir kampanya başlattığını belirten Dr. Aydemir, “KRV-Seçim Hakkı Girişimi olarak yıllardır çifte vatandaşlık ve seçim hakkı için mücadele ediyor, bildiriler dağıtıyor, toplantılar düzenliyoruz. Parti yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler, milletvekillerine yazdığımız mektuplar ve basın açıklamalarımızla, Düsseldorf Eyalet Meclisi önünde yaptığımız mitingle kamuoyu oluşturmayı, bu sayede çifte vatandaşlık konusunun koalisyon protokolüne girmesini sağladık. Bu çalışmalarımızda bize destek olan KRV Eyalet Meclisi milletvekilleri Arif Ünal, İbrahim Yetim, Volkan Baran ve SPD’nin eyalet başbakan adayı Thomas Kutschaty’e, emeği geçen parti ve partililere, tüm kuruluşlarımıza ve arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!