Uyumluya da oturum yok

Güncelleme Tarihi:

Uyumluya da oturum yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2010 15:27

Yüksek öğrenim amacıyla Almanya'ya gelen inşaat mühendisi Hakan Cengiz, uyum ve dil kursu yöneticiliği yapmasına rağmen, oturma izni alamadı. Mahkemeye intikal eden davaya katılan Würzburg Yabancılar Dairesi Başkanı Katzorek, hakimin "Oturum verilebilir" önerisine "Hayır" dedi.

Haberin Devamı

AYLARDIR kalifiye açığı sorunun tartışıldığı Almanya'da, halihazırda ülkede bulunan ve topluma uyum sağlamış nitelikli göçmenlere oturma izni verilmesine bazı yabancılar daireleri karşı çıkıyor. Bunun bir örneği de Bavyera Eyaleti'nde bulunan Würzburg kentinde yaşandı.

2004 yılında yüksek öğrenim amacıyla Almanya'ya öğrenci vizesiyle gelen, Türkiye'de İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun olan 29 yaşındaki Hakan Cengiz, uyumlu ve iş sahibi olmasına rağmen Würzburg Yabancılar Dairesi'nden bir türlü oturma izni alamıyor.

HEM OKUDU HEM ÇALIŞTI
Almanya'ya geldikten sonra gittiği ve daha sonra evlendiği eşiyle tanıştığı uyum ve dil kursunu başarıyla tamamlayıp yedi ay içinde DSH dil sınavından da geçerek Darmstadt Teknik Üniversitesi'ne kaydolan Cengiz, okuduğu sırada kendisine Nürnberg kentindeki bir uyum kursundan gelen çalışma teklifini kabul etti. Hem okuyan hem de yasalar çerçevesinde haftada 20 saati geçmeyecek şekilde çalışmaya başlayan Hakan Cengiz'e, daha sonra Würzburg'daki Main Eğitim Merkezi'ndeki uyum ve dil kursunun yöneteciliği teklif edilince, şuan hamile olan eşiyle birlikte Würzburg kentine taşındı.

AMACI FARKLI İDDİASI
İş ve aile hayatı nedeniyle okulunu aksatan Cengiz'in, Almanya'ya asıl geliş amacının okumak değil çalışmak olduğu kanaatine varan Würzburg Yabancılar Dairesi, oturma iznini uzatmadı ve ülkeyi terk etmesini istedi. Hamile eşiyle birlikte Almanya'yı gönüllü olarak terk etmemesi halinde polis zoruyla sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Cengiz ise, bir yıldan fazla düzenli olarak bir işyerinde çalışan Türk vatandaşlarının oturma izni almalarını öngören Türkiye-AT 1/80 Ortaklık Konseyi Kararları'na dayanarak, mahkemeye başvurdu.

Haberin Devamı

1/80 OKK AÇIK DEĞİL

Würzburg İdare Mahkemesi, geçen hafta yapılan duruşmada, yabancılar dairesinin ret kararını doğru bulduğunu belirterek, davacı Hakan Cengiz'in oturma izni talebini reddetti. Almanya'ya gerçek geliş amacının yüksek öğrenimi görmek olduğunu kanıtlayamadığı gerekçesiyle oturma iznini ret eden Würzburg Yabancılar Dairesi'ne hak veren mahkeme, söz konusu 1/80 Ortaklık Konseyi Kararı'nın (OKK), üniversite eğitimi süresince yılda 180 yarım veya 90 tam gün çalışma hakkı verilen bir öğrenciyi kapsayıp kapsamadığının da çok açık olmadığını bildirdi.

HAKİMİN TEKLİFİNİ REDDETTİ
Alman basınında çıkan haberlere göre, davacı Hakan Cengiz'in sadece kendisi için değil başkaları için de gösterdiği uyum çabalarından övgüyle bahseden mahkeme başkanı, duruşma sırasında, salonda hazır bulunan Würzburg Yabancılar Dairesi Müdürü Peter Katzorek'e dönerek, "Hakan Cengiz'e, Almanya'ya iyi bir şekilde ayak uydurduğu gerçekesiyle Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu'na dayanarak oturum verebilir misiniz" diye sordu. Yabancılar dairesi müdürü ise, "Hayır, bunun için belediye olarak hukuki bir zemin göremiyoruz" diyerek, hakimin bu isteğini reddetti.

MÜHENDİSLİK YETKİSİ VAR
Hürriyet muhabiri ile görüşen Hakan Cengiz, Almanya'da kalabilmesi için hukuki dayanağı varsa, sonuna kadar mücadele etmeye hazır olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Osman Gazi Üniversitesi'nden aldığım mühendislik diplomamı, Almanya'da tam olarak tanıttım. Yani burada mühendis olarak çalışabilirim. Almancam var, uyum sağladım ve başkalarının da uyum sağlaması için çaba gösteriyorum. Şimdiye kadar 200 kişinin mezun olduğu uyum ve dil kursunun idareciliğini yapıyorum. Daha ne yapabilirim ki burada kalabilmek için. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Niçin bu uyumlu olduğumuzu mahkeme salonlarında mücadele ederek kanıtlamak zorunda kalıyoruz. Mahkemeye gitmeden de bazı sorunlar çözülebilmeli."
Kentteki birçok Türk ve Alman derneğinden destek telefonu aldığını anlatan Hakan Cengiz, bir eyalet milletvekilinin önerisiyle, Eyalet Meclisi'nin Dilekçe Komisyonu'na başvuracağını, "Bu da işe yaramazsa, o zaman ailemle birlikte eşyalarımı toplayım gideceğim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!