Uyum teşekkürü

Güncelleme Tarihi:

Uyum teşekkürü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2012 11:11

Almanya Uyum Vakfı’nın önceki akşam Berlin’dedüzenlediği yeni yıl resepsiyonunda konuşan BaşbakanAngela Merkel, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğanile ailesine uyuma katkılarından dolayı teşekkür etti.

Haberin Devamı

ALMANYA Uyum Vakfı’nın önceki akşam düzenlediği yeni yıl resepsiyonuna, Başbakan Angela Merkel de katıldı. Resepsiyonda bir konuşma yapan Başbakan Merkel, uyumun başarılı olması için toplumun her kesimine görev düştüğünü söyledi. Uyuma her zaman önem verdiklerini, bu nedenle uyum bakanlığı oluşturduklarını belirten Merkel, “Uyuma büyük önem veriyoruz. Bunun içindir ki Uyum Zirvesi’ni hayata geçirdik. Uyum konusunda iyi fikirlere her zaman açığız” dedi.

Bu ay sonunda toplanacak yeni uyum zirvesinde federal düzeyde daha somut planlar hazırlayacaklarını belirten Merkel, uyum politikalarının hayat bulması için katkı sunan herkese teşekkür ederken, “Almanya’daki göçmenlerin önemli bir bölümü Türkiye’den gelmektedir. Almanya Uyum Vakfı’na ve Almanya’daki bu insanların uyumuna yoğun katkılarından dolayı Doğan Ailesi’ne özellikle teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Merkel aynı zamanda Almanya Uyum Vakfı’na destek veren Burda Grubu ile Axel Springer ve Bertelsmann Vakfı’na da teşekkür etti.

DİL ANAHTARDIR
Merkel, uyumun Almanca öğrenmekle başladığının altını çizdiği konuşmasında, “Her zaman söylediğimiz gibi uyumda dil çok önemli. Her fırsata Almanca bilmenin uyumu kolaylaştırdığını söylüyorum. İnsanları dil öğrenmeleri konusunda cesaretlendirmeliyiz” diyerek Almanca öğreneceklere yönelik yeni teşviklerin yapılacağının da sinyalini verdi.

Sporun da uyuma çok önemli katkısı olduğunu belirten Merkel, Almanya’ya gelen göçmenlerin yeni kültür ve yaşam biçimini birlikte getirdiklerini söyledi. m Merkel, yeni gelenlerin ülkeye dinamizm de sağladığını dile getirdi. Uyumun insanların meraklı ve hareketli kaldığı sürece başarıya ulaşabileceğini belirten Merkel, “Uyumun başarıya ulaşmasında Alman toplumuna da görev ve sorumluluk düşüyor. Alman toplumunun göçmenleri kabul etmeye hazır olması uyumu başarıya taşıyacaktır. Göçmenlere de sorumluluk düşüyor. Onlar da uyuma istekli olduklarını göstermeleri gerekir” dedi.

EVİNDE HİSSETMELİ
Almanya Uyum Vakfı’nın Yönetim Kurulu Sözcüsü Wolfgang Fürstner de, göçmenlere Almanya’da yardımcı olmak ve göçmenlerin kendilerini bu ülkede evinde gibi hissetmesi için çaba harcadıklarını belirterek, “Daha özgür, liberal ve demokratik bir Almanya istiyorsak toplum olarak göçmenlere daha açık olmalıyız” dedi. Fürstner, Almanya’yı farklı ulus ve kültürden insanların vatanı da yapmanın önemine değinirken, “Alman toplumunda ‘hoş geldin kültürü’nün yerleşmesini sağlamalıyız” dedi. Fürstner, ‘Dilini kullan yaşama katıl’ sloganını ile başlatılan kampanyanın başarıya ulaşmasının da kendilerini sevindirdiğini kaydetti.

ÖRNEKLERE İHTİYAÇ
Almanya’da sanat ve spor alanında olduğu gibi başka alanlarda da başarılı örneklere ihtiyaç olduğunu belirten Almanya Uyum Vakfının Kuratoryum Başkanı ve aynı zamanda da Alman Dergi Yayıncıları Birliği (VDZ) Başkanı olan Prof. Dr. Hubert Burda ise uyum için Almanca öğrenilmesinin önemine değindi. Burda, Hürriyet ve Bild gazetelerinin Türkiye ile Almanya Milli Takımları arasında oynanan 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası yarı final maçı öncesi yaptıkları yayınlarla uyuma önemli katkılar sunduğunu hatırlatarak, “Bu tür örnek davranışların çoğalması gerekir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!