Uyum sınavına ağır koşullar

Güncelleme Tarihi:

Uyum sınavına ağır koşullar
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2011 14:39

Hollanda’nın aile birleşimi yoluyla gelen yabancılara yönelik uyguladığı Yurtdışında Uyum Sınavı’nın ağırlaştırılmış kriterleri 1 Nisan tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

Hollanda’da popülist PVV’nin (Özgürlük Partisi) dışardan desteklediği VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi)-CDA (Hıristiyan Demokratlar) azınlık hükümetinin, aile birleşimi yoluyla gelen yabancılara yönelik uygulan Yurtdışında Uyum Sınavı koşullarının ağırlaştırılması yönündeki kararı 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek. Yeni uygulamaya göre, Hollandaca konuşma düzeyi A1 eksiden, A1’e yükseltilecek ve kişinin okur yazar olması gerekecek. Sınav koşullarına Hollandaca metni okuma ve anlama da eklenecek. 15 Mart 2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Yurtdışında Uyum Sınavı ile İsviçre, Norveç, İzlanda, Lichtenstein, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya ve Surinam’ın yanı sıra AB üyesi ülkelerin dışından evlilik yoluyla gelecek eşlere vize verilmesi, bu kişilerin kendi olanaklarıyla Hollandaca öğrenip, toplum bilgisi edindikten sonra büyükelçilik ya da konsolosluklarda girecekleri sınavda ‘başarı’ koşuluna bağlanmıştı.

Azınlık hükümeti ortaklarından VVD ile CDA kriterlerin ağırlaştırılmasının yabancıların uyumu açısından önemli olacağı, hükümete “dolaylı” destek veren popülist PVV ise aile birleşimi yoluyla Hollanda’ya gelecek yabancı sayısında önemli bir azalma sağlanacağı görüşünü savunuyorlar. Nijmegen kentindeki Radboud Üniversitesi önderliğinde çeşitli ülkelerden bilim adamlarına geçtiğimiz yıl yaptırılan araştırmada, dil ve uyum sınavlarının entegrasyona katkı sağlamadığı, tam aksine dışlanmaya yol açtığı sonucuna varılmıştı. Hürriyet’e bir açıklama yapan Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu (İOT) Başkanı Aydın Akkaya, Yurtdışında Uyum Sınavı Yasası’nın Türkiye-AB arasında imzalanan Ortaklık Hukuku Anlaşması ile çeşitli uluslararası anlaşmalara aykırı olduğuna dikkat çekti. İOT’nin konuyla ilgili olarak 2007 yılında Avrupa Komisyonu’na şikayette bulunduğunu hatırlatan Akkaya, hak ihlallerinin önüne geçebilmek için önümüzdeki süreçte de mücadele edeceklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!