Uyum sınavı NORMALMİŞ

Güncelleme Tarihi:

Uyum sınavı NORMALMİŞ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2015 00:00

Avrupa Adalet Divanı, aile birleşimi yoluyla geleceklere uyum ve dil sınavı uygulayan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin elini güçlendirecek bir karara imza attı. Uyum kursunun yapılmasının istisnalar dışında AB hukukuna aykırı olmadığına hükmetti.

Haberin Devamı

Hollanda, aile birleşimi yoluyla ülkelerine geleceklere vize vermeden önce uyum sınavını başarmalarını zorunlu kılıyor.

Avrupa Adalet Divanı, Azerbaycan ve Nijerya vatandaşı iki kişinin Hollanda’ya karşı açtığı davada ‘üçüncü ülke vatandaşlarının aile birleşiminde vize verilmeden önce uyum sınavını başarmaları istenebilir’ hükmünü verdi.

Böylece uyum sınavları uygulamasının yasalara aykırı olmadığını hükme bağladı. Aynı kararda, bu sınavın aile birleşimini imkansız veya zorlaştırıcı olmaması gerektiği de belirtildi.

Kararda ‘uyum sınavı yapılırken başvuru sahibinin eğitim, sağlık ve yaş durumunun da göz önünde bulundurulmalı’ denildi.

Uyum sınavı NORMALMİŞ


Kararın aile birleşimi yoluyla gelecek olan çiftlerin önünde önemli bir engel olacağını belirten Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu Yönetim kurulu üyesi Safter Çınar, “Bu kararla evlenen çiftlerin uyum sınavını başaramadan gelmeleri imkansızlaştı” dedi.

FON OLUŞTURULACAKTI

Almanya'ya geleceklerin de insan haklarına aykırı olan dil testini başarmaları gerektiğini belirten Çınar, şunları söyledi:
“Dil testi insan haklarına aykırı. Dil testine girmemek için tek tek dava açılması gerekiyor. İnsanlar ekonomik olarak güçlü olmadığı için dava açamıyorlar. Bu durumu Berlin'deki toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ilettik. Başbakan da buna karşılık bir fonun oluşturulacağını ve dava giderlerinin bu fonla karşılanabileceğinin sözünü verdi. Ancak hala bu söz yerine getirilemedi. Sadece bugünkü hükümet değil, geçmişteki tüm Türk hükümetleri vize konusunda yeteri kadar duyarlı davranmadılar. AKP hükümeti de davranmıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!