Uyum hoşgörü ve cesaret gerektiriyor

Güncelleme Tarihi:

Uyum hoşgörü ve cesaret gerektiriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2012 09:32

Aralarında Türk gençlerinin de bulunduğu 100’e yakın genç Başbakanlıkta, Başbakan Angela Merkel ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Böhmer ile buluştu. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakan Merkel, tüm toplumun görevi olan uyum için hoşgörü ve cesaret gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel ve Federal Hükemetin Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'in davetiyle bu yıl üçüncü kez Gençlik Uyum Zirvesi düzenlendi.

Başbakanlıkta düzenlenen etkinliğe aralarında Türk kökenli gençlerin de bulunduğu yaşları 16 ile 25 arasında değişen 100'e yakın genç katıldı. Başbakan Merkel'in açılış konuşmasıyla başlayan Gençlik Uyum Zirvesi'nde bu yıl, "eğitim ve uyum", "medya ve uyum", "yurttaşlık angajmanı ve uyum", "Nesiller arası çatışma" konuları ele alınıyor. Zirvede, gençlerin göçmen kökenli insanların uyumuna nasıl katkı sağlayabilecekleri de ele alınıyor. Zirve bugün de Ramada otelde düzenlenecek çalıştaylarla devam edecek.

Yıllarca ihmal ettik
Başbakan Merkel gençlere hitaben yaptığı konuşmada, uyumun Almanya'nın geleceği açısından en önemli konuların başında geldiğini belirtti. Uyumun tüm toplumun bir görevi olduğunu belirten Merkel, uyumun karşılıklı konuşmak anlamına geldiğini belirtirken, "Uyum hoşgörü, açıklık ve biraz da cesaret gerektirir" dedi. Klişelerin ve önyargıların ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Merkel, "Şu Alman veya şu Türk yok. Her türlü klişe yanlıştır" diye konuştu.

Almanya'nın çeşitlilikle zenginleştiğinin de altını çizen Merkel, Almanya'nın uyum konusunu uzun yıllar ihmal ettiğini ve göçmelerin uzun süre misafir işçi olarak adlandırıldığını hatırlattı. Hükümeti döneminde uyum zirvelerini hayata geçirdiklerini kaydeden Başbakan, "Benim en çok duygulandığım anlardan biri de, Almanya'ya çalışmak amacıyla gelen ilk göçmenleri ağırladığımız gündü. Çünkü onlar Almanya'nın refahına büyük katkı sağlamışlardı" dedi.

Hoşgeldin kültürü
Devlet Bakanı Maria Böhmer de yaptığı selamlama konuşmasında yeni bir hoşgeldin kültürü yaratılması gerektiğini belirtti. Bakan Böhmer, Almanya'nın uzun zamandan beri çeşitlilikler ülkesi haline geldiğini söyledi. Bakan Böhmer ayrıca, göç ve uyumla ilgili olarak toplumsal düşünce yapısında değişiklik yapılması gerektiğini de ifade etti. Başbakanın konuşması sonrası ise ZDF sunucularından Mitri Şirin'in yönettiği bir panel düzenlendi. Panele, Marburg Üniversitesi'nde Tıp öğrenimi gören Ümmühan Çiftçi de katıldı. Ümmühan Çiftçi ise bu tür zirvelerin medyada olumlu olarak yansıtılmasını beklediğini söyledi. Yıllardır göç ve göçmenlerle ilgili olarak hep olumsuz şeylerin öne çıkartıldığını artık bunun aşılmasının zamanının geldiğini dile getiren Çiftçi, "Ben Genç Uyum Zirvesi'nin önümüzdeki yıllarda uyum değil genç zirvesine dönüşmesini bekliyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!