Unutmamak için tekrarlayın!

Güncelleme Tarihi:

Unutmamak için tekrarlayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 13:57

Nörobilimci, fizikçi, hafıza eğitmeni ve kelime isim hatırlamada pek çok kez dünya şampiyonu olan Dr. Boris Nikolai Konrad, bazı şeyleri neden hatırlayamadığımızı ve beyni tekrar zinde tutmanın ne kadar kolay olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

BÜTÜN gün, Facebook bildirimleri, Instagram videoları, podcast’ler, WhatsApp mesajları, grup sohbetleri, e-postalar, reklamlar ve belki de yatmadan önce en sevdiğimiz Netflix dizileriyle, beynimiz meşgul oluyor. Çoğu insanın bunu fazla yüklenme olarak algılaması şaşırtıcı değil. Nörobilimci ve hafıza koçu Dr. Boris Nikolay Konrad, beynin nasıl sakinleştirilip düzenleneceğini, bilginin zihinsel olarak nasıl öncelik sırasına göre tasnif edilip, daha iyi nasıl hatırlanacağını şöyle özetledi: “Sorun, hafızamızın yapısının modern bilgi işlem için uygun olmayışıdır. Ne gelen bilgi miktarı ne de günlük olarak işlemesi gereken bilgi türü için yapı uygun değil. Ayrıca kimse bize beynimizi en iyi nasıl kullanacağımızı söylemiyor. Gün boyunca bize akan bilgiler, ilk olarak çalışma belleğine gelir. Bu sınırlı kapasiteye sahiptir. Hafıza gün içinde giderek daha fazla dolar, bu yüzden her şey kayda takılmaz. Uyku sırasında kısa süreli hafıza için çok önemli olan hipokampus biraz temizlik yapar. Daha sonra bir şekilde önemli görünen şeyler uzun süreli belleğe aktarılır, diğer bilgiler ayıklanır ve biz onları unuturuz.”

Haberin Devamı

TEK BİR ŞEYE ODAKLANIN
“Elbette neyin önemli neyin önemsiz olabileceğini biz bilsek bile beynimiz bunları birbirinden ayırt edemez” diyen Konrad, “Örneğin bir TikTok videosu daha fazla duyguya hitap ediyorsa, beynimizin, meslektaşımızın bir sonraki toplantı hakkında bilgi içeren sıkıcı e-postasından daha fazla bu videoya odaklanması muhtemeldir. Bu otomatik olarak gerçekleşen bir süreçtir. Belleğinizin depolama süreçlerini etkilemek için buna bilinçli olarak karşı koymalısınız” ifadesini kullandı. Özellikle iyi hatırlanan şeylerin, ya zaten bilinen bir şeyle bağlantılı olan ya da duygularla bağlantılı olan bilgi ve izlenimler olduğunu söyleyen nörobilimci, beyninize gerçekten hatırlaması gereken şeyi şu şekilde öğretirsiniz dedi: “Önce, sadece gerçekten yapmanız gereken şeye konsantre olabileceğiniz, konsantrasyon zamanları yaratın. Anında iletme bildirimlerini kapatın, arada cep telefonunuza bakmayın, sadece şu anda önemli olan tek bir şeye odaklanarak, beyninizi dinlendirin. Böylece, örneğin işteyken beyninize gerçekten önemli şeyleri kaydetme şansı verirsiniz.”

Haberin Devamı

‘YÜKSEK SESLE TEKRARLAYIN’
Unutmamak için tekrarın önemine dikkat çeken Dr. Boris Nikolai Konrad kendisinin de tekrar metodunu kullandığını anlattı: “Bir şey özellikle önemliyse ve onu hatırlamak istiyorsanız, önce onu tekrar hatırlayın. Hatta en iyisi yüksek sesle tekrarlayın. Bu şekilde beyin, onları unutmamanın önemli olduğunu anlar ve kaydetme sürecinde onlara öncelik verir. Kulağa ne kadar basit gelse de, bilinçli hatırlama, bir şeyleri daha iyi hatırlamaya gerçekten yardımcı olur. Örneğin, anahtarınızı veya başka bir nesneyi nereye koyduğunuzu hatırlamak istiyorsanız da bu işe yarar. Ben bu işlemi, sabahları randevularıma bakarak hep yaparım. Takvimime bakarım, tüm randevuları gözden geçirip sonra gözlerimi kapatırım ve her şeyi adım adım tekrarlarım.”

BAKMADAN GEÇME!