Ünlü Türk doktordan kalp krizi uyarıları

Güncelleme Tarihi:

Ünlü Türk doktordan kalp krizi uyarıları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 14:02

İngiltere’de sağlık alanındaki sosyal çalışmaları dolayısıyla İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından hizmet nişanıyla ödüllendirilen Türk doktor Teoman Sırrı, North Middlesex Üniversitesi Hastanesi’ndeki ilgiyle dinlenen konuşmasında, özellikle sigara ve uyuşturucu ile birlikte enerji veren içeceklerin kalp krizinin ana sebebi olduğunu kaydederek, çocukların ve gençlerin bu tehlikelerden mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

İngiltere’de en çok Türklerin kalp krizi vakası yaşaması üzerine ülkenin en büyük hastanelerinden North Middlesex Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü yetkileri, çareyi Türkçe seminer düzenlemekte buldu. Kuzey Londra’da, Türkler’in yoğun yaşadığı Edmonton bölgesindeki North Middlesex Üniversitesi Hastanesi tarafından bu bağlamda kalp hastalıkları hakkında Türkçe bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, çok sayıda kalp hastası Türkler ve yakınları katıldı.

Türkler’in kalp sağlığına önem vermediğini kaydeden Kardiyoloji Bölümü görevlisi Valerie Nangle, “Ne gariptir ki dün, anne ve babalarını ameliyat yaptığımız Türkler’in çocukları da, bugün aynı hastalıkla mücadele ediyor. Lütfen kalp sağlığınıza önem verin” dedi.

Hastanenin Kardiyoloji Servisi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, İngiltere’de sağlık alanındaki sosyal çalışmaları dolayısıyla İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından hizmet nişanıyla ödüllendirilen Türk Doktor Teoman Sırrı, toplantıya katılan Türk dinleyicileri kalp krizi ve kalp hastalıkları hakkında bilgilendirdi. Dr. Teoman’a eşi Dr. Esin Sırrı’da katkıda bulundu.

BİLGİSİZLİK VE DUYARSIZLIK

Konuşmasını yer yer esprilerle süsleyen ünlü doktor, öncelikle kalbin çalışma sistemini üç boyutlu kalp modelleriyle anlattı. İnsan kalbini en güçlü ve dayanıklı bir organ olarak nitelendiren Dr. Sırrı, Türk toplumunda kalp hastalıklarının yaygınlığını bu konudaki bilgisizlik ve duyarsızlığa bağladı. Kalbe zarar veren ve kalp hastalıklarına neden olan faktörleri çarpıcı örneklerle dile getiren Sırrı, sigara, uyuşturucu maddeler, aşırı kilo, hareketsizlik, şeker hastalığı, tansiyon, kolesterol, enerji veren içecekler, genetik, çevre ve alkol gibi faktörlerin kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarının oluşumundaki etkilerini anlattı.

Vücuda gerekli oksijen ve besin maddelerini sağlayan kalbin, çeşitli nedenlerle bu görevini yerine getiremediğinde, bizzat kendinde veya diğer organlarda bozukluklara sebep olduğunu ifade eden Sırrı, genel olarak hastalarda görünen başlıca kalp hastalıkları belirtilerini ağrı, nefes darlığı, yorgunluk ve halsizlik, çarpıntı, bacaklarda ve karında şişme, öksürük, bayılma, hazımsızlık, hıçkırık ve yutma güçlüğü, baş ve ense ağrıları ile morarma olarak sıraladı.

Ünlü Türk doktordan kalp krizi uyarıları


AŞIRI ÇALIŞMA DAVETİYE ÇIKARIR

Sırrı bu konuda şunları söyledi: “Ağrı, kalp hastalıklarının en önemli ve en sık rastlanan belirtilerinden biridir. Kalbi besleyen damarların daralması veya tıkanması nedeniyle yeterince oksijen alamayan kalp kası, bunu göğüste ve sol kolda ağrı ile gösterir. Ancak, göğüste hissedilen ağrıların hepsi kalp kaynaklı olmayabilir. Kas, kaburga, omurga, yemek borusuna ait ağrılar da göğüste hissedilebilir. Ağrı, yorulunca veya heyecanlanınca oluyor, dinlenince geçiyorsa; koroner damarlarla ilgili olma ihtimali çok fazladır.”

Sırrı, ilgiyle dinlenen konuşmasında, özellikle sigara ve uyuşturucu ile birlikte enerji veren içeceklerin de kalp krizinin ana sebebi olduğunu kaydederek, çocukların ve gençlerin bu tehlikelerden mutlaka korunması gerektiğini vurguladı.

İngilterede yaşayan Türklerin çok yoğun ve aşırı bir çalışma temposu içinde olduğuna da değinen Sırrı, bu çalışma temposunun çeşitli hastalıklarla birlikte başta kalp krizine davetiye çıkardığını belirtti.

Toplantıya katılan dinleyicilerin bireysel sağlık sorunları hakkındaki sorularını da yanıtlayan Sırrı, "6 ay ya da 1 yıl aralıklarla kalp ve damar hastalıkları konusunda doktor muayenesi yaptırmanız şarttır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!