Ünlü daralması

Güncelleme Tarihi:

Ünlü daralması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 00:00

GAZETECİLİKTE fikri takip diye bir terim var...

Haberin Devamı

GAZETECİLİKTE fikri takip diye bir terim var...
Bu yapılan haberin peşini bırakmamak, sonuna kadar takip etmektir. Sürekli haber yaptığımız konulardan biri de Almanya’da Eğitim Müşavirliği ile Eğitim Ataşelikleri’ne atama yapılamaması... Hem müşavirlik hem de ataşelikler boş. Ben de fikri takip yapıp bu işin peşine düştüm. Edindiğim bilgiler bu yönde bazı gelişmeler olduğunu gösteriyor.

Kesin rakamlar olmamakla birlikte Almanya’da yaklaşık 360 bin Türk çocuğu, genci eğitim görüyor. 270 bin kadarı ilköğretim ve lisede. 56 bin civarında çocuk meslek eğitimi görüyor. 25 bin civarında da üniversite öğrencisi var. Türkiye’den gönderilen 500 civarında öğretmen ile yerel makamların görevlendirdiği 830 kadar öğretmen Türkçe ve Türk Kültür Dersleri veriyor.

Bunları niçin yazıyorum? Almanya’da Türkçe’nin geleceği açısından küçük de olsa önemli adımlar atılıyor. Türkçe’nin seçmeli yabancı dil olduğu okul sayısı artıyor. Bu konuda imzalar toplanıyor. Çocuklar bu ders sayesinde hem Türkçe’yi öğrenecek hem de bu dersten aldığı not karnesini etkileyecek. Aileleri aydınlatmak, teşvik etmek gerek. Bunu müşavir ve ataşeler yapacak. Ama uzunca süredir onlar yoklar.

Gecikme nereden kaynaklanıyor? Yaptığım görüşmelerde edindiğim izlenim şöyle... Bu görevlere hem eğitimci, hem idareci yönleri kuvvetli, hem de yabancı dili iyi bilenler aranmış galiba... Yani süper müşavir veya süper ataşe aranmış. Önce 6 Aralık 2011’de yönetmelik değiştirilmiş ve müsteşar gibi üst düzey yöneticiler ile üniversite öğretim üyelerinin sınavsız, dil sınavına tabi olmaksızın atanması imkanı düşünülmüş. Onların lisan bildiklerinden hareket edilmiş herhalde... Bu değişiklik tartışmalara yol açınca birileri Danıştay’a itiraz etmiş... Danıştay da değişikliğin bir kısmını iptal etmiş.

Nihayet 15 Nisan’da Yurt dışı teşkilatına sürekli görevle atanacak personeli seçme sınavı yapılmış. 14 müşavir ile 13 ataşe için açılan sınavın sonuçları da açıklanmış. Kazananlar belli olmuş. İlk önce Stuttgart, Karlsruhe Başkonsoloslukları ile Berlin’e Eğitim Müşaviri gelecekmiş. Stuttgart ve Karlsruhe’ye öncelik tanınmasının nedeni de bu iki kentin bulunduğu eyaletteki öğrenci ve öğretmen sayısının fazla olması... Fikri takip sonucunda şimdilik bu kadarını öğrendik. Umarım diğer ataşelikler de fazla zaman geçmeden atanır.

Ankara’nın hareket geçmesi sevindirici. Ancak asıl eleştirilecek konu bence sınav soruları... Soruları ve cevapları gördüm. 100 soru. Avrupa’daki eğitim sistemiyle ilgili 100 soru arasında tek bir soru var.

Örneğin 2. Grup kitapçıkta 11. soruda PISA 2012 uygulaması hangi alan ağırlıklı yapılmaktadır? diyor. Örneğin 7. Soru şöyle; Evimden uzakta, annemden uzak / Kimsesiz kalmışım yad ellerinde / Bir vefa ararım kalbe dolacak / Gurbetin yabancı güzellerinde (E.B. Koryürek) dörtlüğünde aşağıdakilerden hangisi yoktur. a) Ünlü daralması, b) Yardımcı ünlü, c) Ünsüz Yumuşaması, d) Ünsüz sertleşmesi.

Avrupa artık gurbet değil. Siyasetten sanata, ekonomiden bilime kadar hemen her alanda çok büyük başarılar göstermiş, Almanya’da yerleşik bir toplumun çocuklarının eğitiminde destek olmak için atanacaklara Avrupa’daki eğitim sistemi de sorulsa daha iyi olmaz mı? Böylece hem idareci, hem eğitimci, hem Avrupa’daki sistemi iyi bilen, lisana vakıf müşavir veya ataşe dört dörtlük olur. Ama sorulan sorular arasında bu dörtlük var. Sorunun cevabı yazımın başlığı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!