Üniversitesi Sevil’e sahip çıktı

Güncelleme Tarihi:

Üniversitesi Sevil’e sahip çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2012 16:46

Eğitim için gitti Eskişehir’de 9 Mayıs’ta tutuklanan 21 yaşındaki SevilSevimli’nin Lyon’da okuduğu üniversitenin başkanlığından yazılı biraçıklama yapıldı. Açıklamada Sevimli’ni derhal bırakılması istendi.

Haberin Devamı

SEVİL Sevimli, Lyon 2 Üniversitesi’nde okurken, öğrenci değişim projesi kapsamında Erasmus yardımından yararlanarak birçok ülke içinden Türkiye’yi seçti.

Anne ve babasının tavsiyesi üzerine Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlamak isteyen Sevil Sevimli, anne ve babasının doğduğu ancak kendisinin asla görmediği Türkiye topraklarındaki Eskişehir’e gitti.

Çifte vatandaş olan Sevimli, Grup Yorum’un konserini izledi. Yasal olan 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. Bu yürüyüşte, “Parasız eğitim hakkı istiyoruz” pankartı açtı. 21 yıldır yaşadığı Fransa’daki gibi, düşüncelerini söylemekten hiç çekinmedi. 9 Mayıs 2012 gecesi, DHKP-C operasyonu yapan polis, Sevil’in kaldığı evi de bastı ve arama yaptı. Aramalarda, bazı siyasi kitaplar ele geçirildi ve gözaltına alınıp daha sonra da tutuklandı.

Hakkındaki iddiaların görüşülmesi için mahkemeye çıkacağı günü bekleyen Sevil Sevimli olayının duyulması üzerine Fransa’da sivil toplum kuruluşları, medya ve siyasi bazı partilerin milletvekilleri ayaklandı ve ardı ardına açıklama ve yayınlar yapılmaya başlandı.

Hollande’dan yardım istediler
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Elyse Sarayı’nı ziyaret etmesi sırasında patlayan bu olay, iyileşme havasına giren ilişkileri bir anda ters yöne çevirdi. Sosyalist Parti ve Komünist Parti’den birçok milletvekili, Cumhurbaşkanı François Hollande’a baskı yapılması konusunda telkinde bulundukları iddia edildi.

Sevimli Ailesi de Fransa Cumhurbaşkanı’na bir dosya ile başvurarak, kızlarının salıverilmesi için yardım isteğinde bulundu. Bu gelişmelerden sonra Hollande, yeni bir yasa üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, ”Ermeni soykırımını inkar yasasını yeni şekliyle hazırlıyoruz” biçimindeki açıklamasıyla gündemi sarstı.

Daha önceden bazı sivil toplum kuruluşları, Fransa ile Türkiye ilişkilerinin, Sevil Sevimli olayı gibi olaylar yüzünden kötüye gidebileceği sinyallerini vererek uyarmışlardı.

Başkan’dan çok sert açıklama
Sevil Sevimli’ni okuduğu Lyon İletişim Fakültesi’nin bağlı bulunduğu Lyon 2 Üniversitesi’nden de sert bir açıklama yapıldı. Sevimli’nin derhal serbest bırakılması istenilen Lümier 2 Üniversitesi Başkanı Jean Luc Mayoud imzalı açıklamada, “Sevil Sevimli sağlık sorunları yaşıyor. Üniversitemiz adına, her ne sebepten olursa olsun Sevil’in kariyeri, geleceği için, sağlığı için ilaç alması gerektiği bilgisini edindik ve derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” denildi.

Doktoru uyardı
SEVİMLİ Ailesi’nin 22 yıllık doktoru Nicolas Holzapfel, Sevil Sevimli’nin her gün ilaç almasını gerektiren bir rahatsızlığı olduğuna dikkat çekerek,

”Beni, hastamın sağlık sorunu ilgilendirir. Polemiklere asla girmem. Fransa’da uzun süredir aynı ilaçları kullanan bir hastam, Türkiye şartlarında nasıl tedavi görecek? Sağlığındaki olumsuz gelişmelerden Türkiye sorumlu olur bunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Kızım iyi ben değilim
Kızının tutuklanmasından bu yana Eskişehir’deki bir otele yerleşen anne Sevim Sevimli, her gün sabah erken saatlerden itibaren hapishane önüne giderek sevinçli haber beklediğini söylüyor. Çarşamba günleri, kızıyla görüşebildiğini belirten anne Sevimli, ”Kızım iyi de, ben iyi değilim. Bir an önce mahkemeye çıkarılmalı. Çok fenayım, tansiyon düşüklüğü sorunu yaşıyorum. Hayatımız alt üst oldu. Fransa’ya kızımla dönmek istiyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!