Ukrayna’ya yardım görevimiz

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna’ya yardım görevimiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2023 10:53

Almanya, aylardır devam eden çekimser tutumunu değiştirerek Ukrayna’ya ağır silah yardımı yapma kararı aldı. ABD Başkanı Joe Biden’la dün (perşembe) akşam bir telefon görüşmesi yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya ‘Marder’ tipi zırhlı tanklar ile ‘Patriot’ füze savunma sistemi göndereceğini açıkladı.

Haberin Devamı

İLK başlarda “Almanya’da geçerli yasalara göre savaş bölgelerine silah göndermek yasak” diyerek Ukrayna’ya silah yardımında bulunmaya yanaşmayan ancak içten ve dıştan tepkilerin artması üzerine tutum değiştirerek savunma malzemesi ve füze gönderilmesine onay veren, son dönemlerde de “Almanya tek başına hareket etmeyecek. Biz ancak müttefiklerle birlikte hareket ederiz” diyerek ağır silah göndermemekte direnen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya ‘Marder’ ve ‘Patriot’ göndereceklerini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden’la dün (perşembe) akşam yaptığı görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e askerlerini Ukrayna’dan geri çekme çağrısını yineleyen Scholz’un kararına hem muhalefetten hem de hükümet partilerinden tam destek geldi. Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’ya ‘AMX-10 RC’ tipi tank gönderme kararının ardından ABD’nin de ‘Bradley’ tipi tanklar göndereceği belirtildi.

Ukrayna’ya yardım görevimiz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Haberin Devamı

‘UKRAYNA’YA YARDIM GÖREVİMİZ’
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Başbakan Scholz’a teşekkür ederken, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), “Biz baştan beri partnerlerimizle birlikte Ukrayna’ya desteği sistematik olarak artırdık. Başbakan Scholz’un bu kararı çok yerindedir. Rus saldırılarına karşı Ukrayna’nın kendisini savunma hakkı vardır. Ukrayna’ya yardım da bizim görevimizdir” dedi. Yeşillerli Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Rusya’nın acımasız bir şekilde ve uluslararası hukuka aykırı bir biçimde sürdürdüğü bu savaşın sona erdirilmesi için Ukrayna’ya desteğin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Hükümet ortağı FDP’li savunma politikası uzmanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann, “Başbakan Scholz’un yardım kararı çok çok geç olsa da yine de geç değildir. Bu, Ukrayna’nın işine yarayacaktır. Ama biz ‘Marder’den sonra ‘Leopard’ tankları gönderilmesi için de ağırlığımızı koyacağız” açıklamasında bulundu.
Almanya’da ana muhalefet CDU/CSU da Başbakan Scholz’un Ukrayna’ya ağır silah gönderilmesi kararına tam destek verdi. CDU’lu dış politika uzmanı Norbert Röttgen, “Hükümetin ‘Marder’ tankları gönderme kararı yerindedir. Ama ‘Leopard’ tipi tankların da gönderilmesi gerekir” dedi.

Ukrayna’ya yardım görevimiz
ALMANYA’NIN YARDIMLARI
Almanya’nın şimdiye kadar Ukrayna’ya 500 Stinger füzesi, 100 bin el bombası, yüzlerce makineli tüfek, 16 milyon mermi, 23 bin kask, zırhlı araçlar, uzaktan yönlendirilen mayın temizleme araçları, çok namlulu roketatar, ‘Gepard’ tipi uçaksavar tank ile mühimmat, ‘Iris-T’ hava savunma sistemi gibi silah ve malzeme, 1 sahra hastanesi ve 1200 hasta yatağı yardımı yaptığı açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!