Ukrayna'da şok patlamalar

Güncelleme Tarihi:

Ukraynada şok patlamalar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2012 11:46

Ukrayna'da meydana gelen peş peşe patlamalarda yaralı sayısı artıyor.

Haberin Devamı

AFP'ye konuşan bir Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı yetkilisi, çok yakın noktalarda gerçekleşen patlamalarda toplam 27 kişinin yaralandığını söyledi. Yaralananlardan dokuzunun çocuk yaştaki öğrenciler olduğu bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, yaptığı açıklamada, "Bu patlamaların bizler için, ulusumuzun tamamı için yeni bir sınav olduğunu gördük" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Vitali Zakharçenko patlamalarla ilgili soruşturma yapmak için acilen Dnipropetrovsk'a gideceğini duyurdu.

Savcılık Sözcüsü Yuri Boyçenko ise patlamaları terör saldırısı olarak değerlendirdiklerini söyledi.

ÖNCE TRAMVAY SONRA SİNEMA
Şehrin merkezindeki bir tramvay istasyonunda yaşanan ikiz patlamaların ilkinin yerel saatle 11.50'de ikincisinin ise yarım saat sonra meydana geldiğini belirten Bakanlık Sözcüsü Yuliya Yerşova, "Patlamaların kaynağı çöp kutularına yerleştirilen patlayıcı düzenekler" dedi.

Haberin Devamı

Yakınlardaki bir sinemada yaşanan üçüncü patlamadan kısa bir süre sonra şehir merkezinde meydana gelen dördüncü olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda net bir açıklama yapılmadı.

TİMOŞENKO'NUN MEMLEKETİ
Patlamaların gerçekleştiği Dnipropetrovsk şehrinin, Devlet Başkanı Yanukoviç'in siyasi rakibi, eski Başbakan Timoşenko'nun memleketi olması ise dikkat çekti. Ukrayna muhalefeti patlamaların arkasında Yanukoviç yönetiminin olabileceğini ileri sürdü.

Timoşenko'nin partisine üye Meclis Başkan Yardımcısı Mikola Timenko, patlamaların organize edilmesine üst düzey yöneticilerin karışma olasılığını gözardı etmediğini söyledi. Tomenko, Kiev hükümetinin, dünyanın dikkatini Timoşenko'dan başka yöne çevirmek için saldırıları kullanıyor olabileceğini ileri sürdü.

Başbakanlığı döneminde bazı enerji ihalelerinde rüşvet aldığı iddialarıyla yargılanan ve şu an hapiste olan Timoşenko'nun Yanukoviç ve taraftarlarının düzenlediği bir siyasi komploya kurban gittiği öne sürülüyor.

AVRUPA ŞAMPİYONASI
Söz konusu patlamalar, Ukrayna'nın Polonya ile birlikte 2012 Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak olmasından ötürü güvenlik tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Ancak UEFA, patlamaların, kendilerinin bu ülkedeki güvenlik önlemlerine olan güvenini sarsmayacağını açıkladı.

UKRAYNA GENEL OLARAK SAKİN
Ukrayna'da en son Ocak 2011'de, Makiyivka şehrinde bir madencilik şirketinin ofislerinin dışında ve bir alışveriş merkezinde iki patlama yaşanmıştı.

Parlamalarda ölen ya da yaralanan olmazken, yetkililer kimliği belirlenemeyen kişilerin "yeni patlamalar düzenlenmemesi karşılığında para talep eden" mektuplar gönderdiğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!