Uğur Mumcu Almanya'da anıldı

Güncelleme Tarihi:

Uğur Mumcu Almanyada anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2009 12:52

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, öldürülüşünün 16. yılında Almanya’nın başkenti Berlin ile Hamburg ve Münih kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Haberin Devamı

Berlin’deki Tiyatrom’da yapılan törende konuşan Sosyaldemokrat Halk Dernekleri Federasyonu (HDF) Başkanı Ahmet İyidirli, Mumcu’nun her zaman demokrat bir insan olduğunu ve herkes için demokrasi istediğini söyledi.

Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Olcay Başeğmez, "Mumcu’nun katillerinin hala serbest olarak dolaşıyor olmasından" duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Etkinlik çerçevesinde düzenlenen bir söyleşiye katılan gazeteci Çiğdem Bağrıaçık, Mumcu’nun her gazeteci için ideal bir kişilik olduğunu, her gazetecinin içinde Mumcu’nun ruhunun olması gerektiğini belirtti.

Gazeteci Hayati Boyacıoğlu da, Mumcu’nun tüm haberlerini araştırmalara ve belgelere dayandırdığını, hiçbir haberine yorum koymadığını, bu özelliğiyle tam bir gazetecilik örneği verdiğini ifade tti.

Etkinlik çerçevesinde Tiyatrom’un yöneticisi Yekta Arman’ın da katıldığı, Mumcu’nun ”Sakıncalı Piyade” adlı eserinden sahneye uyarlanan tiyatro oyunundan bir parça sahnelendi. Piyanist Sinem Altan’ın eşliğinde Neukölln Operası sanatçısı Begüm Tüzemen de bazı parçalar seslendirdi.

HAMBURG’DAKİ ETKİNLİK

Hamburg Türk Toplumu (TGH) ile Hamburg ve Çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen anma gecesinde, Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Alev Coşkun, ”Atatürk’ün Cumhuriyeti’nde Uğur Mumcu’yu anıyoruz” konulu bir konuşma yaptı.

Mumcu’nun ”Fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olunmaz” sözüyle konuşmasına başlayan Coşkun, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Ahmet Taner Kışlalı gibi aydınların Atatürkçü ve çağdaşlaşmadan yana olduklarını belirterek, ”Kalemleri devam edecek, susmayacak. Mustafa Kemal;in gösterdiği yerden devam edecek. Kuvayi Milliyeciler, Mustafa Kemaller tükenmez” dedi.

Coşkun, Türkiye’nin geleceğine karamsar bakmadığını, aydın, yurt sever, çağdaş, ilerici bir halk ile tüm bu sorunların aşılabileceğine inandığını sözlerine kaydetti. Mumcu;yu anma etkinliğine TGH Başkanı Nihat Ercan, Hamburg ve Çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Gökten Küçük, Hamburg Ticaret Ataşesi Çağrı Köseyener, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg eyalet meclisi üyesi Bülent Çiftlik, Bremen Atatürkçü Düşünce Derneği temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

MUMCU MÜNİH’TE DE ANILDI

Münih Halk Derneğince Münih kentinde düzenlenen Mumcu’yu anma toplantısına da konuşmacı olarak eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar katıldı. Sağlar, burada yaptığı konuşmasında, Mumcu’nun öldürülüşünün 16. yılında olunmasına rağmen bu cinayetin, Türkiye’de faili meçhul 17 bin 547 cinayet arasında yer almasının, Türkiye’nin yüzüne sürülen kara bir leke ve bir utanç belgesi olduğunu söyledi.

Konuşmasında "Ergenekon" soruşturmasıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Sağlar, bu konuyu çok önemsediğini, yaşanan her türlü operasyonu "bir derin tarafın diğer derin bir tarafı sindirmesi" olarak algıladığını ifade etti.

Sağlar, her yasa dışı müdahalenin demokrasiyi engellediğini, ancak Türkiye’nin kurtuluşunun sadece gerçeklerin ortaya çıkarılmasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!