ÜÇ BAKAN: GÖÇ KAÇINILMAZ

Güncelleme Tarihi:

ÜÇ BAKAN: GÖÇ KAÇINILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2015 10:44

Çalışma, Aiele ve Uyum Bakanları, 2030 yılına kadar işçi açığını kalifiye işgücü göçüyle ve göçmenlerin kalifiye eğitimini yükselterek karşılayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA Çalışma Bakanı Andrea Nahles, Aile Bakanı Manuela Schwesig ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, 2030 yılına kadar işçi açığını karşılamada kalifiye işgücü göçünün kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Üç kadın bakan işçi açığı ve göçle ilgili araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Buna göre Almanya'da en çok işçi açığı gelecekte sağlık sektöründe, yöneticilikte, mühendislik ve doğa bilimleri sektöründe yaşanacak. Bu açığı kapatmak için kalifiye işgücü göçü mecburi. Ancak tek başına işgücü göçüyle de bu açığı kapatmak mümkün değil. Çalışma Bakanı Andrea Nahles, işçi açığını kapatmak için Almanya'daki göçmenlerin, yaşlıların ve kadınların iş pazarına daha iyi hazırlanması gerektiğini vurguladı.

ÜÇ BAKAN: GÖÇ KAÇINILMAZ

Haberin Devamı

ÖNEMLİ RAKAMLAR

Almanya'da 2030 yılına kadar 20 ile 64 yaşları arasında nüfus 5 milyon düşecek. İş gücü 2 milyon, çalışanların sayısı 1 milyon, işsizlerin sayısı 1 milyon civarında azalarak, 1.2 milyona düşecek. Nüfustaki azalmadan da kaynaklanan iş gücü açığına karşın yılda 300 bin kalifiye işgücü göçü, iş pazarındaki açığı kapatmak için önemli bir rol oynayacak.

EĞİTİM YÜKSELECEK

Öte yandan yüksek okulu mezunu çalışanların sayısı artacak. Mesleği olmayanların sayısı 2.5 milyon civarında azalacak. Gelecekte meslek sahibi olmayanların iş pazarında iş bulma şansı son derece zorlaşacak. Yüksek okul mezunu çalışanların sayısı 2.2 milyon civarında artacak. Meslek sahibi çalışanların sayısı, 300 bin, mesleği olmayanların sayısı 2.4 milyon civarında düşecek.

ÇALIŞAN ARTACAK

Göçe rağmen 2016 yılına kadar iş pazarındaki çalışan sayısı 170 bin artarak, 44.2 milyona çıkacak. Ama nüfus azalması ve göç oranının düşük olması nedeniyle 2018 yılına işpazarında çalışanların sayısı 42 milyona düşecek. Bu nedenle Almanya'nın mevcut refah düzeyini koruyabilmesi için kalifiye işgücü göçüne acilen ihtiyacı var. Çalışma Bakanı Nahles, iş pazarındaki açığı düzenlemek için bir göç yasasına ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

BABALARA DAHA AZ ANNELERE DAHA FAZLA

Aile Bakanı Manuela Schwesig ise işgücü açığını kapatmak için kadın potanisyelin önemini vurguladı. Bakan Schwesig, kadınların çalışmak istediğini, ancak çocuk bakımı yüzünden büyük çoğunluğun iş hayatına katılamadığını belirterek, babaların çalışma süresinin azlatılarak, kısa süreli çalışan annelerin çalışma sürelerinin bu oranda yükseltilerek ve kadınlara eşit ücret ödenerek, kadınlara iş hayatının cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Uyumdan Sorumlu Bakan Aydan Özoğuz, işgücü göçünün kaçınılmaz olduğunu, bunun yanında ülkedeki mevcut göçmenlerin eğitim seviyelerini yükselterek, daha kalifiye hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!