Türklerin sorunları için kolları sıvadılar

Güncelleme Tarihi:

Türklerin sorunları için kolları sıvadılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2012 11:50

14 Ekim’de Belçika’da yapılacak olan yerel seçimlerde Türklerin yoğun olarak yaşadığı Schaerbeek Belediye Meclisi için Frankofon Merkez Hümanist Partisi cdH’nın Türk kökenli adayları düzenledikleri bir basın toplantısı ile projelerini anlattılar.

Haberin Devamı

Belçika’da yaklaşan yerel seçimler öncesi başkent Brüksel’de Türk kökenli adaylar, yerel yönetimler ile ilgili projelerini açıklamaya başladı. Frankofon Merkez Hümanist Partisi’nin (cdH) iddialı ismi Brüksel Parlamentosu milletvekili ve Schaerbeek Belediye Meclisi Üyesi Mahinur Özdemir, partisinin Schaerbeek listesinde Türk kökenli adaylar arasında en üst seviye olan 4’üncü sıradan yerini aldı.

Gençlerin yüzde 40’ı işsiz

Gelecek dönem için belediye başkanı listesi ve Ecolo (Yeşiller Partisi) ile ön anlaşma yaptıklarını belirten Mahinur Özdemir, parti olarak en az iki belediye başkan yardımcılığı beklediklerini söyledi. cdH’nın sağ, sol çekişmesine girmeden toplumun her kesimine kucak açan bir parti olduklarını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: “Türk toplumunun ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verilecek. Genç ve eğitimli bir ekiple Schaerbeek için projeler üretmeye hazırız. Belediyemiz de gençlerimizin yaklaşık yüzde 40’ı işsiz durumda ve bu durum büyük bir problem teşkil ediyor. Bu oranı 6 yıl içinde yüzde 20’ye düşürmeyi hedefliyoruz. Belediye ve belediyeye ait kurumların işçi ve personel alımında önceliğin Schaerbeeklilere verilmesi için çalışacağız. Gelecek vaat eden mesleklerde ve istihdam sağlayan alanlarda ücretsiz eğitim için kolları sıvadık.”

Cezalar ödenmiyor

Belçika siyasetinin yeni yüzü Seydi Sağ ise cdH partisinin 9’uncu sırasında yerini aldı. Belçika Demiryolları’nda yüksek mühendis olarak çalışan Sağ, Schaerbeek’in ciddi bir otopark sorunu yaşadığını ifade ederek, özellikle bu konuya yoğunlaşacağını söyledi. Otopark sorununun çözümü için uzun vadede metro ve yeraltı otopark yatırımları yanında kısa vadede bölgede bulunan süpermarketlerle anlaşma yapılarak, otoparklarının geceleri mahalle sakinlerine ayrılmasını düşündüğünü belirten Sağ, Schaerbeek’te yabancı plakaların sadece yüzde 15’inin gönderilen cezaları ödüyor. Bu cezaları ödemeyen araçların bağlanması ve tekrar trafiğe çıkabilmeleri için yüksek cezalara tabi tutulması için çalışacağım. Yabancı plakalı araçlar cezalarını ödemediğinde trafiğe çıkarılmamalı” diye konuştu.

‘Esnaf ile toplantı yapacağız’

İKTİSAT eğitimi alan Hakan Balkan ise cdH partisinden 43’üncü sıradan aday oldu. Spor komplekslerinin artırılması ve esnafın sorunlarının çözülmesini öncelikli hedefler arasında olduğunu belirten Balkan, “Schaerbeek’in ticari merkezleri olan Helmet, Brabant, Chaussée de Haecht, Josaphat gibi sokaklarımızda esnaf ile aylık toplantılar yaparak onların sorunlarını bizzat öğrenmek ve çözümleri üzerinde çalışmak istiyorum. Belediye ev vergilerinin düşürülmesi için çalışacağım” dedi.

Okullar çift dil eğitimi vermeli

MİLLETVEKİLİ danışmanı olarak çalışan Aynur Karagöz, cdH partisinden 33’ncü sıradan aday oldu. Schaerbeek’te alternatif uygulamalarla okul ve sosyal konut sayısını artırmak istediğini belirten Karagöz, “Okulların Fransızca ve Flamanca olarak çift dil eğitim vermeli. Eğitim kalitesinin artırılması gerekiyor. Schaerbeek nüfusu son iki yıl içinde 10 bin kişi arttı. Buna rağmen sosyal konut oranını hâlâ yüzde 7 civarında. Sosyal konut sayısının nüfusa ve yoksullaşmaya orantılı olarak artması gerekiyor. Sosyal konutların artırılması için güvenlik nedeniyle kullanım dışı kalmış binaların emlak ajansları tarafından tamir ettirilip, sosyal konuttan biraz pahalı ancak özel sektörden de daha ucuz olarak kiraya verilmesi gibi alternatifler üzerinde çalışacağım” şeklinde konuştu.

Kreş olanakları artırılacak

BELÇİKA’ya evlilik yoluyla gelen ve halen Brüksel Serbest Üniversitesi’nde (ULB) Siyasal Bilimler master programına devam eden Birgül Kapaklıkaya, cdH’dan 20’nci sıradan girebildi. Kapaklıkaya, bir kadın ve anne olarak yaşadığı deneyimden yola çıkarak, kadınlara dil ve eğitimin yanı sıra iş sahibi ve kreş olanaklarının artırılması için projeler geliştireceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!