Türklere vizesiz seyahat davasında sona geliniyor

Güncelleme Tarihi:

Türklere vizesiz seyahat davasında sona geliniyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2013 12:40

Bu kez politika değil yargı karar verecek .

Haberin Devamı

Davaya bakan 15 hakim, savcının görüşlerine göre son kararı Haziran ayına kadar verecek. Mahkemeye ise Yunanlı hakim Vassilios Skouris başkanlık yapıyor.

YA HEP, YA HİÇ

Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşayan annesinin yanına gelmek isteyen ancak her seferinde vize talebi reddedilen Leyla Ecem Demirkan’ın avukatı Prof. Dr. Rolf Gutmann “Davayı açtığımızda Leyla Ecem 14 yaşındaydı. Bugün 20 yaşında. 14 yaşında bir çocuğa annesini görmesi için vize verilmemesi insan hakları ihlalidir ve hukuka aykırıdır. Bu dava ‘ya hep ya hiç’ meselesi. Bu davada turistik amaçlı seyahatlerde vizenin hukuka aykırı olduğunu ispatlayacağız. Artık karar politikacılara değil yargıya bağlı. Çıkacak olumlu karar 27 ülkeyi kapsayacak.

Bence davanın önündeki en ciddi problem Türkiye’nin 1980 yılından beri Belçika ve Hollanda vatandaşlarına uyguladığı turistik vize. O yıllarda iltica nedeniyle Belçika ve Hollanda Türk vatandaşlarına sınırlarını kapatmıştı. Türkiye de bu iki ülkeye vize başlatmıştı. Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi isterken Hollanda ve Belçika’ya vize uyguluyor” dedi.

YA YOLLAR AÇILACAK...

Türkiye’de üniversite okuyan Leyla Ecem Demirkan’ın Stuttgart’ta yaşayan annesi Eylem Huber ile üvey babası Jörg Huber ise davayı kazanacaklarını söyledi. Vizeye artık politikacıların değil yargının karar vereceğini belirten Jörg Huber şöyle konuştu: “Vize konusu ilk kez politikacıları aştı. İşimiz politikacılara kalsa çok zordu.

Ancak yargı yasalara aykırı karar veremez. 6 Kasım’da yapılan duruşmada hakimlerin tutumları çok olumluydu. Kazanırsak Türkler ve Türkiye için sonuç muhteşem olacak. Mahkemenin önünde iki yol var. Ya yolları açacak. Ya da Türkler tehlikeli diyecek.”

BAVYERA DA BEKLİYOR

Demirkan davasının sonucunu, Bavyera Yüksek İdare Mahkemesi de bekliyor. Bavyera Eyalet Hükümeti, Münih İdare Mahkemesi’nin “Türk turistler Almanya’ya vizesiz girebilir” kararına itiraz edince, dosya Bavyera Yüksek İdare Mahkemesi’ne gönderilmişti. Ancak mahkeme davayı, askıya aldı. Avrupa Adalet Divanının vereceği karar bekleniyor.

Davanın seyri

TÜRKİYE’de yaşayan 14 yaşındaki Leyla Ecem Demirkan, Stuttgart’ta yaşayan annesini ziyaret etmek istedi, ancak vize alamadı. Genç kız bunun üzerine ünlü avukat Prof. Dr. Rolf Gutmann aracılığıyla Almanya’ya dava açtı. Stuttgart’taki ilk davada karar verilemedi. Berlin Brandenburg Eyalet Yüksek Mahkemesi de karar veremediği için, Adalet Divanı’na görüş sordu. Avrupa Adalet Divanı, davalı durumundaki üye ülkelerden savunmalarını istedi. 27 üye ülkenin de vizenin devam etmesi gerektiği yönünde rapor verdiği duruşma, 6 Kasım’da Lüksemburg’da yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!