"Türkler kazancımız"

Güncelleme Tarihi:

Türkler kazancımız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 11:06

Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters, Hürriyet'e konuştu. Roters, Köln'deki Türk derneklerinden beklentilerini dile getirerek, merkez camisi kriziyle ilgili sıkıntısını anlattı. DİTİB ile mimar arasındaki sorunun bir an önce giderilmesini isteyen Roters, "Umarım tartışmalar nedeniyle halk camiye verdiği desteği kesmez" dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET'e konuşan Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters, Köln'ün Türklerle daha zengin bir kente dönüştüğünü söyledi. Roters, DİTİB, ATİB, AABF, ADD, TEMA gibi bir çok Türk sivil toplum kuruluşunun çatı örgütlerinin Köln'de olmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, DİTİB inşaatıyla ilgili sıkıntının bir önce giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Muhatap sorunumuz yok
Almanya genelinde hizmet veren Köln merkezli Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) gibi Türk çatı kuruluşlarıyla yakın ilişki içinde olduklarınını belirten Roters, "Bu kuruluşların merkezlerinin Köln'de olmasından memnuniyet duyuyorum. Çünkü her biri uyuma değerli katkı sunacak durumdalar. Bu kuruluşlardan beklentim, üzerlerine düşen sorumlulukların ciddiyetle farkına varmaları. Bu kuruluşlar sayesinde somut sorunların çözümü veya yeni girişimlerin başlatılması ve beraber yürütülmesi için çok sayıda muhatabımız bulunmakta" dedi.

Türklerle zenginiz
Türklerin kente katkılarını çok olumlu bulduğunu vurgulayan Roters, "Türk kökenli hemşerilerimiz kentimiz için büyük kazançtır. Köln'de anlayış kültürünün gelişmesine ve çok ulusluluk özelliğinin belirginleşmesine katkı sunuyorlar. Değişik kültürler burada huzur içinde birlikte yaşıyor. İstanbul ile kardeş kent olmamız çok anlamlı. Türkiye de gelişen bir ülke. Burada iyi yetişmiş Türk gençleri birer elçi görevi görüp bu önemli ülke ile bağlantı kurmamızı sağlıyorlar" diye konuştu.

Cami için toplumsal desteği kaybetmesinler
Köln'de inşa edilen Almanya'nın en büyük camisinde mimarla DİTİB yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlığın bir an önce çözülmesini isteyen Roters şöyle konuştu:

"DİTİB ve Mimar arasında, inşaat kusurları ve artan fiyatlarla ilgili bir sorun yaşanıyor. Bu sorunların hukuk çerçevesinde çözülmesi gerekir. İki tarafı uzlaştırma iyi bir arabulucu ile mümkün olacaktır. İki tarafın da büyük saygı duyduğu eski Anakent Belediye Başkanı Fritz Schramma bu görevi üstlendi. Kendisini kesinlikle destekliyorum. Cami inşaatı Ehrenfeld semtinde olduğu kadar tüm Köln'de destelenmekte ve savunulmaktadır. Yaşanan tartışmalar nedeniyle toplumdaki bu kabullenme duygusu zarar görmemelidir. Bu durumu iki taraf da gözardı etmemeli."

Kapımız Türk gençlerine açık
Köln Belediyesi olarak Türk gençlerine kapılarının açık olduğunu söyleyen Roters, "Köln Belediyesi'nde oldukça yüksek oranda göçmen kökenli istihdam ediyoruz. Kamu dairelerin göçmenlere kapılarını açmaları ileride de teşvik edilecek. Bu dairelerde meslek eğitimi gören göçmenlerin oranı yüzde 30'dur. Bu göçmenlere, yabancı kökenli hemşerilerimize ulaşmada da ihtiyacımız var.

Kamu hizmeti sektöründe polislikten, itfaiye eri, eğitim ve bakım personeline ve memurluğa kadar herkese uygun meslekler var. Bu meslekleri icra edebilmenin koşulu iyi Almanca bilmek ve insanlar için çalışmaktan zevk almak" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!