Türkler Hollande diyor

Güncelleme Tarihi:

Türkler Hollande diyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2012 00:00

Fransa’da geçen hafta sonu cumhurbaşkanı seçimleri yapıldı.

Haberin Devamı

İlk turda merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği’nin (UMP) adayı ve Fransa’nın şu andaki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, toplam oyların yüzde 27.18’ini aldı. Sosyalist Parti’nin adayı François Hollande ise ilk turda yüzde 28.63 oranında oy alarak Fransa’da değişim sinyali verdi.

Fakat aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) adayı Marine Le Pen’in 2007 yılında cumhurbaşkanı odayı olan babası Jean- Marie Le Pen’in aldığı yüzde 10.44 oy oranını yüzde 17.9’a yükseltmesi ve üçüncü güç olarak politik sahnelere yerleşmesi kafaları iyice karıştırdı. Hatta tedirginlik yarattı...

Evet, Fransa’da şimdi gözler ikinci tura çevrildi. 6 Mayıs’ta François Hollande ile Nicolas Sarkozy yarışacak. Nicolas Sarkozy, 2007 yılında oturduğu cumhurbaşkanlığı koltuğunu korumak için mücadele edecek. François Hollande da Sarkozy’yi koltuğundan etmek için çaba gösterecek. Tabii buna Fransız seçmenler karar verecek... Ya Türk kökenliler?

Onlar kararlarını çoktan vermiş bile...
Somut rakamlar verilemese de Fransa’da 400-450 bin civarında Türk kökenli insan yaşamaktadır. Bunlardan 80 bine yakını Fransız vatandaşı olarak oy kullanma hakkına sahiptir. Seçim öncesi Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO), Fransa’daki Cumhurbaşkanı seçimlerinde Türk kökenlilerin hangi adayı destekleyeceğini saptamak için bir araştırma yaptı.

HUGO Müdürü Doç. Dr. M. Murat Erdoğan yönetiminde, Berlin merkezli kamuoyu araştırma enstitüsü SEK-POL/ Data4U ve Strazburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Samim Akgönül’ün işbirliğiyle, Fransa’daki Türkiye Kökenlilerin Güncel Konulardaki Görüş ve Düşünceleri adı altında yapılan bu araştırmada, Türk kökenli seçmenlerin Sarkozy’i çoktan sildiği ortaya çıktı. Söz konusu araştırmada, Türk kökenli seçmenlerin yüzde 77’sinin birinci turda Sosyalist Parti adayı François Hollande’a, sadece yüzde 1’inin ise Sarkozy’ye oy vereceği saptandı. Ya ikinci turda?

Türk kökenli seçmenlerin yüzde 90’ının sosyalist aday Hollande’ı destekleyeceği, yüzde 2’sinin de Sarkozy’yi tercih edeceği ortaya çıktı. HUGO öncülüğünde yapılan araştırmada başka bir gerçek de ortaya çıktı.

Türk kökenli seçmenlerin yüzde 65’i “Fransa’da hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna “Sosyalist Parti”, yüzde 18’i de Komünist/Sol Parti yanıtını verdi. “Türkiye’de bugün genel seçimler yapılsa ve oy verme imkanınız olsa hangi partiye oyunuzu verirsiniz?” sorusuna ise Türk kökenli seçmenlerin yüzde 59’u AK Parti, yüzde 11’i CHP, yüzde 3.8’i MHP ve yüzde 3.6’sı BDP yanıtını verdi.

Evet, Fransa’da solu destekleyen Türk kökenli seçmenlerin yüzde 60’a yakını Türkiye’de AK Parti’yi tercih ediyor. Bu tutum Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de çok farklı değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!