Türkiye'yi AB'de istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeyi ABde istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2009 11:45

Alman Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Türkiye'nin AB üyeliği yolunu kesmek için anayasayı değiştirmek istiyor. CSU Türkiye'ye karşı halkoylamasına gitmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Almanya’da koalisyon hükümeti ortağı CSU içinde Türkiye’nin AB üyeliğini durdurmak için izlenecek strateji konusunda sert tartışmaların yaşandığı ortaya çıktı. CSU’nun yeni politikalarını belirlediği Kreuth’taki kapalı kapılar ardında yapılan toplantısında bu konuda iki farklı cephenin oluştuğu öğrenildi.

CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer’in de başını çektiği taraf, AB üyeliğinin ve AB ile sözleşmelerin Almanya’da halkoylamasına sunulmasını istiyor. Halkoylaması için ise Alman anayasasının değiştirilmesi gerekiyor. Bu konuda CSU’nun Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann’ı araştırma yapması için görevlendirdiği bildirildi.

Almanya’da halkoylaması önerisini hazırlayan CSU federal milletvekili önerinin varlığını doğruladı. Ancak Silberhorn, bunun özel olarak Türkiye’ye karşı bir öneri olmadığını, amaçlarının siyasi kararlara halkın katılımını artırmak olduğunu belirtti.

Avrupa çapında

CSU’nun Avrupa Parlamentosu seçimlerinde liste başı adayı Markus Ferber grubu ise ulusal düzeyde halkoylamasına karşı çıkıyor. Ferber, halkoylamasının tüm AB ülkelerinde aynı günde yapılmasını istiyor. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Seehofer’in Ferber’in yerine Strauss’un kızı Hohlmeier’i listebaşı adayı yapmak istemesinin altında da bu görüş ayrılığının yattığı bildirildi.

Seehofer, Strauss’un kızı Monika Hohlmeier’i Avrupa parlamentosu seçimlerinde liste başı adayı yapmak istemiş, ancak parti içinden gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım atarak Ferber’in liste başı adaylığını kabul etmişti. Ferber, Hürriyet’e yaptığı açıklamada CSU’nun Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu, bu konuda bir görüş ayrılığı bulunmadığını, ancak halkoylamasının AB’yle birlikte mi yoksa ulusal düzeyde mi yapılması konusunda yoğun tartışma yapıldığını söyledi.

Barroso’ya anlatacağız

CSU’nun Kreuth toplantısına dün Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosu davetli olarak katıldı. CSU, Barroso’ya AB politikası ve Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu anlattı. Toplantı öncesi Hürriyet’e konuşan CSU federal milletvekili Silberhorn, Barroso’ya Türkiye’de Hıristiyanların varlığının tehlikede olduğunu ve güncel gelişmelerden CSU olarak rahatsız olduklarını anlatacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!