Türkiye'ye ototren seferleri başladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye ototren seferleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2008 20:32

Optima Turizm Şirketi tarafından düzenlenen tren seferleri Avusturya'nın Villach kentinden Edirne'ye yolcu ve araç taşıyor. Araçlar kapalı vagonlara yükleniyor. Yolcular ise kuşetli kabinlerde seyahat ediyor. Yaklaşık 1450 Km olan Villach-Edirne yolculuğu 30 saat sonra Edirne Ayşekadın Tren istasyonunda sona eriyor.

Haberin Devamı

Türkiye’ye otomobilli yolcu taşıyan Optima treninin Türkiye seferleri Avusturya’nın Villach kentinden başlıyor. İçinde 102 araç ve 180 yolcu bulunan trenle yolcularla birlikte seyahat ettik. Yol boyu çoğunlugu emekli vatandaşlarımızdan oluşan izincilerle söyleşide bulunduk, kendilerine yolculuk izlenimlerini sorduk.
Avusturya’dan sonra ilk önce Jesenice sınır kapısından Slovenya’ya giren tren, sırasıyla Hırvanistan, Sırbistan ve Bulgaristan topraklarından geçtikten sonra Türkiye’ye ulaşıyor.

Kapıkule’den giriş yapan yolcular trenden inmeden pasaport kontrolü yapılıyor. Pasaport kontrolünden sonra tekrar hareket eden tren, yaklaşık 30 saat süren yolculuktan sonra Edirne’nin ‘Ayşekadın’ tren istasyonudaki son varış noktasına ulaşıyor. Burada arabalarını vagonlardan indiren yolcular, Optima trenleri için özel olarak hazırlanmış sahada triptik ve gümrük işlemlerini yaptırıyorlar. İşlemleri biten yolcular karayoluyla gidecekleri istikamete devam ediyorlar.

Pasaportunuzu yanınıza alın

Başta Almanya’dan olmak üzere Avrupa’nın çesitli kentlerinden Villach’a gelen izinciler, araçlarını kapalı vagonlara yüklüyor. Yolda ihtiyaç duyulan malzemeler alındıkan sonra otomobil vagonları kilitleniyor ve Edirne’ye varıncaya kadar açılmıyor. Bu nedenle yanında bulundurulması zorunlu olan kimlik ve pasaportların araçta unutulmaması özenle vurgulanıyor. Diğer yandan yolda alınması gereken ilaçların da beraberinde bulundurulmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Trenin restoran bölümünde kısıtlı şekilde yiyecek servisi yapılıyor. Çorba, makarna, patates çipsi gibi yiyecekler bulunuyor. Hertürlü içecek temin etmek ise mümkün. Bu nedenle yolcuların yolda ihityaç duydukları yiyecekleri yanında getirmeleri tavsiye ediliyor.

Kontrol trende yapılıyor

Sınırlar geçilirken pasaport kontrolleri yapılıyor ve bu arada lokomotifler değişiyor. İlk pasaport ve gümrük kontrolü Slovenya’dan Hırvatistan’a geçilirken yapılıyor. Tüm seyahat boyunca Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan giriş çıkışlarında trene binen görevliler kısa sürede pasaport kontrollerini yapıyor. Güzergah boyunca hiç bir ülkede vize zorunluluğu artık bulunmuyor. Kapıkule sınır kapısına gelindiğinde trene binen memurlar pasaportları topluyor ve bilgisayar üzerinden kontroller yapıldıktan sonra tren tekrar Edirne’ye hareket ediyor.

10 Kasım'a kadar sürüyor

Mayıs sonuna kadar Cumartesi ve Salı günleri olmak üzere haftada iki sefer düzenleyen Optima, Haziran ayından itibaren hemen hemen her gün karşılıklı olarak sefer yapacak. 10 Kasım'a kadar hizmet verecek olan Optima ototreni, yüksek sezonda günde birkaç kez sefer düzenleyecek.

Çocuklara indirim var

Büyük çaptaki araçlar için özel vagonlar bulunan ototren ücretleri, binek otoları için tek yön 249, yüksekliği 1.80 metreyi bulan araçlar için ise 289 Euro olarak belirlenmiş. Kişi başı yolcu ücretleri ise kuşetli veya yataklı olmak üzere, kabinde kalacak yolcu sayısına göre tek yön 126 Euro ile 376 Euro arasında değişiyor. 0-12 yaşlarındaki çocuklara yüzde 50 indirim uygulanıyor.

BUNLARA DİKKAT

Türkiye’ye otomobil ile gidecek olanlar için ototren, karayoluna göre oldukça risksiz ve sakin bir yolculuk imkanı sunuyor. Bir yanda sınırlarda bekleme sıkıntısından kurtulurken, diğer yandan benzin ve dinlenme istasyonlarında rastlanan istenmeyen olaylardan uzak duruluyor. Ayrıca akaryakıt, konaklama, otoban ve tünel ücretleri ile duruma göre trafik cezası tehlikesi de bulunmuyor. Ancak tren yolculuğunda da dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bunların en önemlisi arabada değerli eşya bırakılmaması. Yanına yeterli miktarda su ve yiyecek alınması. Trendeki suyun tasarruflu kullanılması. Yeni hizmete sokulan vagonlarda bulunan vakumlu tuvaletlerin kullanımında talimatlara uyulması. Trenlerde sağlık ekibi bulunmadığı ve klima olmadığı hesap edilerek, özellikle ağır kalp rahatsızlığı bulunanların tren seyahatten önce doktoruna danışması.

VİLLACH’A NASIL GİDİLİR

Avusturya’nın Villach kentinden kalkan ototrene ulaşmak için Almanya’dan gidecek olanlar Avusturya’ya Münih veya Passau üzerinden geçebilirler. Münih’ten gidecek olan izinciler Salzburg istikametine giden A8 numaralı otobanı takip etmeleri gerekiyor. Avusturya’ya girdikten sonra Salzburg hizasında Almanya’dan gelen otobanın devamı olan A10 numaralı otoban üzerinden doğruca Villach’a ulaşılıyor.

Villach çıkışı gösteren her kavşakta ototren işaretlerini gösteren levhalar bulunuyor. Bu levhalara dikkat edilerek Optima treninin kalktığı Autozug2 isimli istasyona varılıyor. Özellikle kuzeyden gelen sürücülerin tercih ettiği A3 ile ulaşılan Passau güzergahından Avusturya’ya girenler ise önce Linz yönüne, daha sonra A1 numaralı otobanı takip ederek Salzburg’a geliyor. Buradan itibaren ise yine Münih’ten olduğu gibi A10 numaralı otobanı takip ederek Villach’a ulaşıyor.

TÜRKİYE’DEN SON TREN 10 KASIMDA

Sezon 10 Kasım'da kapatması planlanan Optima Şirketi'nin sahibi Renate Menoni-Sverko, 'Bu sezon önceki yıllara göre bir ay geç başlıyoruz. Çünkü Sırbistan ve Bulgaristan'da tren altyapı çalışmaları var. Hatlar elektrikli hale getiriliyor. Yenileme çalışmaları nedeniyle ortaya çıkabilecek gecikmeleri önlemek için bir ay geç başlıyoruz. Aynı nedenden dolayı sezonu biraz daha erken kapatmak durumundayız' dedi.

Bu sezon Villach Edirne arasında 262 tren seferi planladıklarını ifade eden Bayan Sverko, fiyatların geçen yılla aynı kaldığını, trenlerde yiyecek ve içecek temin etmenin mümkün olduğunu belirtti. Avrupa'nın her bölgesinden Villach'a kadar oto-tren seferleri bulunduğunu kaydeden Sverko, Tren seferleri boyunca Türkçe bilen personelin hizmet ettiğini, çocuklar için ayrıca eğitici programlar hazırlıklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!