Türkiye'nin yeri AB'dir

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin yeri ABdir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2009 11:17

Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder, "Türkiye'nin yeri AB'dir. Türkiye, Avrupa ile Asya'yı bağlayan köprüdür ve Türkiye Avrupa ile birleştiğinde AB Türkiye'den çok şeyler kazanacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'da UETD Aşağı Saksonya Eyaleti Teşkilatı tarafından ikincisi verilen uyum ödülleri törenine katılan Almanya'nın eski başbakanı Gerhard Schröder, "Türkiye'nin yeri AB'dir. Türkiye'siz bir AB olamaz. Türkiye müslüman ülkelere örnek bir modeldir. Türkiye, Avrupa ile Asya'yı bağlayan köprüdür ve Türkiye Avrupa ile birleştiğinde AB Türkiye'den daha çok şeyler kazanacaktır. Ayrıca Almanya göçmenlere hep bir şey verdiğini düşünüyor. Fakat göçmen kökenli iş adamlarının Almanya'ya kazandırdıkları dikkate alınmıyor. Uyumla ilgili olarak şunu söyleyebilirim. Uyum iki kutuptan oluşor. Göçmenleri Almanca öğrenmeye davet ediyorum. Bunu yaşadıkları toplumda rahat etmeleri için istiyorum. Fakat bu zorla olmaz. Almanya bir göç ülkesidir. Bunu kabul etmeyenlerin uyumla hiçbir alakası yoktur. Bu verilen ödül uyuma katkıdır" dedi.

Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Uwe Schünemann Türkiye'den alınan üniversite diplomalarının Almanya'da tanınması gerektiğini söyledi. Schünemann, “Entegrasyonun anahtarı eğitimdir.Eyaletimiz de uyum eyaletidir. Biz uyuma önem veriyoruz. Bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Kamu kurumlarında göçmenlere daha çok görev verilmesi taraftarıyım. Almanya'da bir çok göçmen veya göçmen kökenli vatandaşlarımız hak ettikleri yerlerde değiller. Bunun nedeni de ülkelerinde aldıkları diplomaların burada tanınmaması. Ben Türkiye'de alınan diplomaların burada tanınmasından yanayım” diye konuştu. Scröder'in himayesindeki tören Hannover'in Orangerie Herrenhausen Salonu'nda yapıldı. Törene Hannover Başkonsolosu Aydın İlhan Durusoy'un yanısıra eyalet milletvekilleri, belediye başkanları ile dernek başkan ve üyeleri katıldı.

Uyum ödülü birinciliği, ich bestimme mit (“Ben de belirliyorum”) projesiyle Zahra Dailami, ikinciliği ise “Lehrer im Wohnzimmer” (Öğretmenler oturma odasında) projesiyle Nina Dieckmann kazandı. Medya ödülünü ise Hannoversche Allgemeine Zeitung'dan Ulrich Neufert aldı. Gecede Balerin Lea Hinz ile Çin Çubuğu dansçısı Remi Martin birer gösteri yaptı. Alman şarkıcı Ralf Grabowski ise Güler Dumanla birlikte hazırladıkları "uyum" şarkıyı seslendirdi.

Jüri üyeleri


Dr. Thomas Bellut (ZDF), Prof. Ernst Elitz, Dr. Rupert Neudeck,, Dr. Daniel Alexander Schacht, İra Thorsting, Edelgard Buhlmahn (SPD Milletvekili), Fatih Çevikkollu (Sanatçı), Ramazan Salman (Ethno-Medizinische Zentrum Hannover), Selim Teber (Eintracht Frankfurtlu futbolcu), Ahmet Yıldırım

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!