"Türkiye'deki sistem sporu desteklemiyor"

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki sistem sporu desteklemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2012 12:40

Milli binici Derin Demirsoy, Türkiye'de yeterli rekabet ortamı olmadığından spor hayatına Hollanda'da devam edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bu yıl katıldığı 12 uluslararası yarışmada birincilik elde eden ve balkan şampiyonlukları da bulunan Derin Demirsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de eğitim sisteminin spor faaliyetlerini çok fazla desteklemediğini, bu yüzden üniversiteyi yurt dışında okumaya karar verdiğini belirtti.

Hem eğitimini hem de spor hayatını Hollanda'da daha rahat sürdüreceğini ifade eden 18 yaşındaki milli sporcu, “Avrupa'nın en iyi üniversitelerinden biri olan Maastricht'te okuyacağım. Gideceğim üniversitenin çok yoğun dersleri olmasına rağmen, başarılı sporculara ayrıcalık tanıyan “top sports” programı var. Bu program sayesinde antrenman veya yarışlardan dolayı dersler kaçırıldığı zaman telafi ediliyor. Ben de bu programa başvurdum ve derecelerim sayesinde kabul edildim” dedi.

Türk modern binicilik tarihinde Avrupa Şampiyonası'nda ferdi madalya kazanan ilk binici olan Demirsoy, liseyi yeni bitirdiğini, ancak bu sürede spor ve eğitimi beraber yürütürken çok zorlandığına dikkati çekerek şöyle konuştu:
“Bu sene en büyük şansım mezun olduğum lisenin beni her şekilde desteklemesi. Çünkü uluslararası yarışmalara gitmem demek çarşambadan pazartesiye okula gitmemem anlamına geliyor. Bu süre boyunca ders ve sınavlarımı kaçırdım. Ama okulda dersleri kaçırmama rağmen, sorumluluklarımı yerine getirdiğim için bana kolaylık sağlandı. Buna rağmen çok zorlandım. Böyle başarıları elde etmek için bu zorluklara dayanmak gerekiyor”

“Olimpiyatlarda madalya için yarışırım”

Londra'da düzenlenen olimpiyat oyunlarına yaş sınırına takıldığı için katılamayan genç sporcu, en büyük hedefinin 2016 yılında Brezilya'nın Rio de Janerio şehrinde düzenlenecek olimpiyatlara katılmak olduğunu ifade etti.
2012 Londra Olimpiyat Oyunları'na katılmayı çok istediğini anlatan milli sporcu, “Londra'da olmayı çok isterdim, ama binicilikte 18 yaş sınırı olduğu için eleme müsabakalarına katılamadım. Eğer elemelere katılsaydım şimdiki derecelerimle olimpiyat vizesi alırdım. Hedefim sadece olimpiyatlara katılmakla sınırlı değil, olimpiyatlarda madalya için yarışırım” diye konuştu.

Derin Demirsoy, 2016 yılında yapılacak olimpiyatlara kadar katılacağı yarışlarda daha fazla tecrübe kazanacağını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Brezilya'da düzenlenecek 2016 olimpiyatlarına daha fazla tecrübeli daha hedefe odaklanmış bir şekilde gideceğime inanıyorum. Londra'ya gitseydim tecrübe amaçlı olurdu ama 2016'ya derece için gitmeye çalışacağım. Kaç olimpiyatta yarışırım bilmiyorum, ama hayatım boyunca katılacağım bütün olimpiyatlarda madalya için yarışırım. Hedefler her zaman ülkenizi en iyi şekilde temsil etmek ve madalya almak olmalıdır.”

Demirsoy'u dünyaca ünlü Nooren çalıştırıyor

Milli binici Derin Demirsoy, kendisini şu an da Londra Olimpiyat Oyunları'nda Fransa Milli Takımı'nı da çalıştıran Hollandalı antrenör Henk Nooren'in çalıştırdığını söyledi.

Demirsoy, dünyaca ünlü çalıştırıcı Nooren'in kolay kolay bireysel sporcuları çalıştırmayı kabul etmediğini belirterek şunları kaydetti:
“Nisan ayından beri Nooren'le çalışıyoruz. Nooren çok ileri seviyede bir antrenör. Her şeyin detayına kadar hepsinin mükemmel olmasını istiyor. Bu isteği, bende mükemmeliyetçi özelliğimi ortaya çıkardı. Artık binişimin de yarışlarımın da mükemmel olmasını istiyorum. Bu da büyük bir avantaj. Böylelikle en iyiye daha rahat ulaşabilirim. Nooren, kolay kolay kimsenin antrenörlük teklifini kabul etmiyor. Fakat benim ilgimi görünce bana bütün kapıları açtı. Benim yeteneğime inandığı için beni kabul etti."

Genç yaşına rağmen, sürekli uluslararası müsabakalara katılmak için yurt dışına çıkan Demirsoy, 4 yaşından bu yana atın üzerinde olduğunu söyledi. Spor ve at sevgisi olduğu için ailesinin kendisini biniciliğe yönlendirdiğini ifade eden milli sporcu, “10 yaşından sonra lisansımı aldım ve son bir kaç senede bu spor benim hayatım oldu. Hayatım boyunca atlardan ayrılmayı düşünmüyorum” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'tan tebrik

Derin Demirsoy, kazandığı başarılarından dolayı Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'tan tebrik mesajı aldığını, bunun kendisini çok motive ettiğini ifade etti. Bir gazete tarafından 2009 yılında “yılın sporcusu” adayı gösterilen başarılı binici, “Sayın Egemen Bağış'tan takdir yazısı almak beni çok daha fazla motive etti. Çok mutlu oldum. Bu benim hedeflerime daha da fazla odaklanmamı sağladı” diyerek mutluluğunu dile getirdi.

Konuşarak iletişime geçemeyen iki canlının bir araya gelerek yaptığı tek sporun binicilik olduğunu vurgulayan Demirsoy, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yarışma gününde bir tek sporcunun performansı değil atın da iyi performans göstermesi lazım. Şampiyona boyunca ikisininde iyi olması gerekir. Atla birliktelik kurmak çok önemli. Yüzde 100 performansı atla tamamlamak gerekir. Mesela at o gün yüzde 60'lık performans gösteriyorsa sporcu yüzde 40 performans vermelidir. Bu yüzden biniciliği takım sporu diye düşünebiliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!