Türkiye'de sıvı yasağı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede sıvı yasağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2010 15:11

Uçak yolcuları için el kabin çantalarında sıvı taşıma yasağı uygulamasına Türkiye’de de başlandı. Türkiye havaalanlarında bu konuda güvenlik yetkilileriyle yolcular arasında yoğun tartışmalar yaşanıyor.

Haberin Devamı

UÇAKLARDA terör saldırısına karşı alınan önlemler çerçevesinde uçak yolcuları için getirilen el bagajında sıvı kısıtlaması Türkiye havaalanlarında da sıkı uygulamaya konuldu. Bu yılın başından itibaren başlayan uygulamayı duymayan bazı yolcular güvenlik görevlileriyle tartışıyor. Yetkililer bazı yolcuların el kabin çantasına reçel, bal, yoğurt, salça, su gibi sıvı maddeler aldıklarını, ancak buna izin vermeyen görevliye itiraz edip yanına almakta ısrar ettiğine dikkat çekti.


Sadece 100 ml
Sabiha Gökçen havaalanı basın yetkilisi “El bagajında en fazla 100 ml sıvı şeffaf poşetin içinde olmalı. Sıvı kısıtlaması sadece el bagajı için geçerlidir. Check-in’e verdiğiniz bagajlarda sıvı kısıtlaması yoktur. El bagajında 1 litrelik şeffaf kapalı torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz. Her bir yolcu sadece 1 tane poşet taşıyabilir. Poşeti çantanızdan çıkararak x-ray cihazına ayrı olarak koymanız gerekmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Özel durum
El bagajında ilaç ve bebek mamasının belirli şartlarla taşınabilir.


İlaçlar, yolcunun kimliğini belirten bir reçeteye yazılı olmak veya yolcunun bu ilaçları kullanması gerektiğini belirten bir sağlık raporunun ibrazıyla ve orjinal ambalajında olması koşuluyla el bagajına alınabilir. Bebek mamalarına ise bebeğin de uçakta seyahat ediyor olması koşuluyla ve yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabileceği miktarda el bagajına alınmasına izin verilir.


Duty Free ürünler
Havaalanlarındaki Duty Free mağazalarından satın alınan sıvı maddelerin kapalı, özel poşetlerin içinde, faturası ile birlikte taşınması gerekiyor. Yolcunun bu poşeti son noktasına kadar açmaması şart, aksi takdirde kontrol noktalarındaki güvenlik görevlileri poşete el koyabiliyor. Avrupa Komisyonu Amerika ve Kanada havaalanlarında alınan duty free ürünlerin elde taşınmasını kısıtlayan uygulamayı yumuşattı. Yeni uygulamaya göre yolcular Amerika ve Kanada havaalanlarında satın aldıkları Duty free ürünleri aktarma yaptıkları havaalanlarında el bagajı olarak taşıyabilecek. Ancak bu ürünlerin şeffaf poşetlerde olması ve bir litre sınırını aşmaması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!