"Türkiye'de herkes iş bulabilir"

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede herkes iş bulabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 15:56

FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD) davetlisi olarak geldiği İzmir'de işsizlikle ilgili çarpıcı açıklamada bulundu. Bankacılık başta birçok farklı sektörde faaliyet gösteren Özyeğin, “Türkiye'de çalışmak istemeyen de çok var.

Haberin Devamı

Bankacılık başta birçok farklı sektörde faaliyet gösteren Özyeğin, “Türkiye'de çalışmak istemeyen de çok var. Türkiye'ye yurtdışından gelip çalışanlar var. Yüzbinlerce insan Doğu bloğu ülkelerinden gelip evlerde yardımcı olarak çalışıyor. Afrika'dan geliyorlar işportacılık yapıyorlar. Türkiye'de sağlığı yerinde olan herkes aldığı ücretten şikayet etmemek kaydıyla iş bulabilir. Sokakta muz, limon satan birisinin nafakasını çıkardığına inanıyorum” dedi.

Çocukluğu İzmir Kordon'da geçen, kentten 10 yaşında Robert Koleji'ndeki eğitimi nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin, Egeli genç işadamlarına iş deneyimlerini anlatarak, önerilerde bulundu. Özyeğin, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik için şunları söyledi:
“Türkiye'de çalışmak istemeyen de çok var. Türkiye'ye yurtdışından gelip çalışanlar var. Yüzbinlerce insan Doğu bloğu ülkelerinden gelip evlerde yardımcı olarak çalışıyor. Afrika'dan geliyorlar işportacılık yapıyorlar. Türkiye'de sağlığı yerinde olan herkes aldığı ücretten şikayet etmemek kaydıyla iş bulabilir. Sokakta muz, limon satan birisinin nafakasını çıkardığına inanıyorum.”

‘İNSANA ÖNEM VERİN’

Millenium Bank'ın sahibi Hüsnü Özyeğin, genç işadamlarına bilmedikleri işe girmemelerini, gireceklerse de küçük çapta başlamalarını önenerek, insan kaynağına önem vermelerini istedi. Özyeğin, “Rusya'da banka kurduk. Türkiye’de bütün üniversiteleri gezip Rus, Azeri, Kazak, Tacik mezunlar bulduk. Onlara burada üç ay bankacılık eğitimi verdik. Çünkü Rusya'da bankacı yoktu. Elemana eğitime büyük önem verdik. Bir işte en önemli unsur, insan kaynağı. İşadamları buna yeteri kadar önem vermiyor” diye konuştu.

‘DIŞARDA TOP OYNAMAYI ÖĞRENMEMİZ LAZIM’

Hüsnü Özyeğin, başarı için Türkiye'de ‘iyi’ olmanın yetmediğini, uluslararası olmak gerektiğini vurguladı. Özyeğin, “Uluslararası olacağız ki orada ne olup bittiğini anlayalım. Bir futbol takımı Türkiye'de çok iyi oynayabiliyor ama UEFA'ya, Şampiyonlar Ligi'ne gittiği zaman başarılı olamıyor. Dışarda da top oynamayı hepimizin öğrenmesi lazım. Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye'de olduğu kadar yurtdışında çalışmaya hevesli insan yok. Örneğin dünyada Türk müteahhitleri Çin müteahhitlerinin hemen arkasından geliyor. Türk insanı ekmeğini taştan çıkarıyor” dedi.

‘KAZANDIĞINIZI PAYLAŞIN’

Türkiye'ye ‘GAP’, ‘Marks and Spencer’ gibi tekstil markalarını getiren Hüsnü Özyeğin, genç işadamlarına kazandıklarını paylaşmalarının önemini anlatarak, “Benim en başarılı olan şirketlerim hep yöneticileri de ortak ettiğim şirketler. Bazı şirketlerime yöneticilerim benimle aynı şartlarda ortak. O şirketler grup içinde de başarılı şirketler oluyor” diye konuştu.

İZMİR YATIRIMLARI

İstanbul'da üç yıl önce Özyeğin Üniversitesi'ni kuran ünlü işadamı, öğrencilere şirketlerde staj ve çalışma imkanı sunduğunu belirterek, 400 öğrenciden 135'inin bu yaz staj yapacağını söyledi. Hüsnü Özyeğin, gelecek yıllarda üniversitenin bir şubesini de İzmir'de açmayı düşündüklerini dile getirerek, İzmir'de eylül ayında konut projesine gireceğini, Bergama'da rüzgar enerjisi santrali kuracağını açıkladı.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KURULUYOR

Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Cemal Elmasoğlu ise Fransız teknoloji CICOM’un İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) arazisinde kurmayı planladığı teknoloji geliştirme bölgesiyle ilgili yap- işlet- devret modeliyle hazırlanan nihai anlaşma metnini geçen pazartesi İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken’e gönderdiğini söyledi. Elmasoğlu, İzmir’in ancak bilişim ve yüksek teknolojiyle kalkınacağı hedefinden hareketle dernek olarak yürüttükleri çalışmayla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsü içinde bir teknoloji geliştirme bölgesi kurulmasını gündeme getirdiklerini ifade etti. Bu süreçte çeşitli gelişmelerin yaşandığını belirten Cemal Elmasoğlu, “Bundan sonraki süreçte Rektörümüz, CICOM yetkilileri ve EGİAD olarak birayaya geleceğiz ve imzayı atacağız. Bu müjdeli bir haber. İzmir kamuoyu bu konuda inanılmaz destek verdi. Bu projeyle 35 senelik yap-işlet-devret yöntemiyle arazi teslimi yapılacak burada yaklaşık 25 milyar dolarlık yatırımla 25 bin kişilik bir istihdam sağlanacak” dedi. Elmasoğlu, İzmir’in EXPO 2020 adaylığının gündeme gelmesi ve Bakanlar Kurulu’nun bu yönde bir karar vermesi halinde EGİAD’in aktif görev almak istediğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!